Shop

Daunenjacken sind besonders warm

Onderhoudstips: donsjas repareren

Inhoudsopgave

Doe-het-zelf: reparatie van donsjassen

Donsjassen hebben veel voordelen: dons zorgt voor extreem veel warmte en is tegelijkertijd licht, veerkrachtig en kan eenvoudig worden gecomprimeerd. Maar! Wat te doen als een scherpe rotsrand je jas openscheurt, een kampvuur een brandgaatje veroorzaakt of je huisdier zijn nagels of tanden erin zet? Zodra een donsjas namelijk een klein gaatje of scheurtje heeft, moet dit snel worden gerepareerd!

Wat je kunt doen om je donsjas niet meteen te hoeven weggooien, lees je hier!

Wintertijd is donsjassentijd

Iedereen die in de ijzige kou al eens lekker warm bleef door een donsjas, wil de jas niet meer inleveren! Daarnaast is een donsjas zo licht als een veertje. Zo handig! Heeft een donsjas al de weg naar je kledingkast gevonden, is deze er niet meer weg te denken.

Maximaal warmtevermogen met minimaal gewicht

Maar zelfs donsjassen vrezen natuurlijke vijanden in het dagelijks leven en tijdens een tocht. Denk hier bijvoorbeeld aan gloeiende sigaretten, rondvliegende vonkjes rond het kampvuur, kattenklauwen, doornen en planten, extreem ruwe rotsen of scherpe stijgijzers. Het kan soms snel gaan en voor je het weet zit er een groter of kleiner gat in het materiaal van je lievelingsjas, waardoor er steeds meer dons en veren uit ontsnappen. Zo vervelend! Wat nu?

Repareren in plaats van weggooien

Gelukkig bestaat het meestal zeer dunne bovenmateriaal van de meeste donsjassen uit scheurvrij en stevig ripstopweefsel, meestal van polyamide, dat meer aankan dan je zou denken. Als het materiaal is beschadigd, voorkomt het speciale weefsel dat een gaatje steeds verder scheurt.

Als er toch eens een gat in het bovenmateriaal zou komen, kunnen plakkers voor fietsbanden helpen

Toch is het belangrijk om zelfs de kleinste beschadiging in de stof snel te repareren, en dan vooral om het gevoelige dons te beschermen en het ontsnappen van de opgeslagen warmte te voorkomen.

De donsjas weggooien zou natuurlijk erg jammer zijn, en is voor de milieubewuste bergvriend pas de allerlaatste optie. Daarom geven we je hier een aantal mogelijkheden mee om je jas weer functioneel te maken.

Reparatieservice van de fabrikant

In de eerste plaats is het steeds aan te raden om contact op te nemen met de fabrikant van de jas. Merken als Mammut, Yeti of Arc’teryx bieden een reparatieservice aan, die de beschadiging professioneel en betrouwbaar wegwerkt. Helaas is dit vaak erg duur, maar afhankelijk van hoeveel de donsjas je waard is, zou je deze optie moeten overwegen.

Andere reparatieservices

Een tweede mogelijkheid, die de klantenservice van Bergfreunde aanraadt, is je te informeren bij een externe reparatieservice. Ook hier worden reparaties van verschillende stoffen vakkundig uitgevoerd – en dat tegen eerlijke prijzen.

Donsjas gerepareerd met tape

Doe-het-zelf

Een derde en goedkope mogelijkheid is om de beschadiging zelf te repareren.

Even effectief als eenvoudig is een snelle reparatie met de oude vertrouwde ducttape. Ziet er misschien niet zo mooi uit, maar het blijft wel goed zitten! Deze reparatiemethode is echter alleen geschikt voor echte noodgevallen. Want als je deze tape op je jas hebt geplakt, kun je het niet zo eenvoudig weer verwijderen. Zeker als je overweegt om de jas na de tocht professioneel te laten repareren, moet je met deze tape zeer spaarzaam omgaan.

Een tip van één van onze collega’s: plakkers voor een fietsband (zie foto hierboven). Ze zijn niet misschien zo mooi, maar ze plakken wel best goed.

En tot slot: er zijn speciale plakkers van polyamide (nylon), die in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Deze zijn zelfklevend en daardoor zeer eenvoudig te gebruiken. Wat wel een nadeel is, is dat deze plakkers vaak niet heel goed blijven plakken, omdat de meeste donsjassen een zeer glad bovenmateriaal hebben, zoals Pertex, ripstop nylon, Helium en Drilite van Mountain Equipment of Colibri van Arc’teryx. De lijmstoffen werden echter steeds verder ontwikkeld en de plakkers worden steeds beter.

Let wel: bij kleine beschadigingen, veroorzaakt door bijvoorbeeld een ijsbijl, de vlam van het kooktoestel of stijgijzers, voorkomen plakband en plakkers alvast het binnendringen van kou en vocht, maar het zijn geen permanente oplossingen.

Conclusie

Er zijn dus meerdere mogelijkheden om kapotte donsjassen te repareren. Een goede reparatie kun je echter het beste overlaten aan professionals. Doe-het-zelfmethoden zijn slechts een tijdelijke oplossing, maar kunnen tijdens een tocht voorkomen dat de beschadiging erger wordt.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Gastauteur

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren