Shop

Inhoudsopgave

Doe-het-zelf: reparatie van donsjassen

Donsjassen hebben veel voordelen: dons zorgt voor extreem veel warmte en is tegelijkertijd licht, het is veerkrachtig en aangenaam en kan eenvoudig worden gecomprimeerd. Maar er is een probleem! Wat te doen als een scherpe rotsrand je jas openscheurt, een kampvuur een brandgaatje veroorzaakt of je huisdier zijn nagels of tanden erin zet? Want zodra een donsjas een klein gaatje of scheurtje heeft, is hij maar moeilijk te repareren.

Wat je kunt doen om je donsjas niet meteen te moeten weggooien, lees je hier!

Wintertijd is donsjassentijd

Iedereen die in de ijzige kou al eens door een donsjas werd warmgehouden, wil hem niet meer afgeven – hij is toch ook zo licht als een veertje. Wanneer hij de weg naar je kleerkast heeft gevonden, is hij er niet meer weg te denken.

Maximaal warmtevermogen en minimaal gewicht

Maar zelfs donsjassen vrezen natuurlijke vijanden in het dagelijks leven en op tocht. Daarbij horen bijvoorbeeld gloeiende sigaretten, rondvliegende vonkjes aan het kampvuur, kattenklauwen, doornen en planten, zeer ruwe rotsen of scherpe stijgijzers. Het kan soms snel gaan en voor je het weet zit er een groter of kleiner gat in het materiaal van je geliefde jas, waardoor er gaandeweg dons en veren uit ontsnappen. Zo vervelend! En wat nu?

Repareren in plaats van weggooien

Gelukkig bestaat het meestal zeer dunne bovenmateriaal van de meeste donsjassen uit scheurvrij en stevig ripstopweefsel, meestal van polyamide, dat meer aankan dan je zou denken. Als het materiaal is beschadigd, voorkomt het speciale weefsel dat een gaatje steeds verder scheurt.

Als er toch eens een gat in het bovenmateriaal zou komen, kunnen plakkers voor fietsbanden helpen

Toch is het belangrijk om zelfs de kleinste beschadiging in de stof snel te repareren, en dan vooral om het gevoelige dons te beschermen en het ontsnappen van opgeslagen warmte te voorkomen. De donsjas weggooien zou erg jammer zijn en is voor de milieubewuste bergvriend pas de allerlaatste keuze. Daarom geven we je hier een aantal mogelijkheden mee om je jas weer functioneel te maken.

Reparatieservice van de fabrikantIn de eerste plaats is het steeds aan te raden om contact op te nemen met de fabrikant van de jas. Merken als Mammut, Yeti of Arc’teryx bieden een reparatieservice aan, die de beschadiging professioneel en betrouwbaar wegwerkt. Helaas is dit vaak erg duur, maar afhankelijk van hoeveel de donsjas je waard is, zou je deze optie moeten overwegen.

Andere reparatieservices

Een tweede mogelijkheid, die Daniel van onze klantenservice aanraadt, is om bij een externe reparatieservice te rade te gaan. Ook hier worden reparaties van verschillende stoffen vakkundig uitgevoerd – en dat tegen eerlijke prijzen.

Donsjas gerepareerd met tape

Doe-het-zelf

Een derde en goedkope mogelijkheid is om de beschadiging zelf te repareren. Als het gaatje slechts enkele millimeters groot is, is het aan te raden om het te repareren met wat afdichtingstape, zoals de Tenacious van Gearaid. Zo kan de schade toch op z’n minst al tijdelijk worden hersteld. Omdat deze tape in een klein buisje zit, kun je hem gemakkelijk meenemen in de bagage, zodat je hem altijd bij je hebt in geval van nood.

Even effectief als eenvoudig is een snelle reparatie met de goede oude ducttape. Ziet er misschien niet zo mooi uit, maar houdt wel! Deze reparatiemethode is echter alleen geschikt voor echte noodgevallen. Want als je deze tape op je jas hebt gekleefd, kun je hem niet zo gemakkelijk weer verwijderen. Zeker als je overweegt om de jas na de tour professioneel te laten repareren, moet je zeer spaarzaam omgaan met tape.

En nog een insider tip van onze collega Steffen: plakkers voor een fietsband (zie foto hierboven). Ze zijn niet zo mooi, maar ze kleven wel best goed.Tot slot bestaan er speciale plakkers van polyamide (nylon), die in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Deze zijn zelfklevend en daardoor zeer eenvoudig te gebruiken. Wat wel een nadeel is, is dat deze plakkers vaak niet heel goed blijven kleven, omdat de meeste donsjassen een zeer glad bovenmateriaal hebben, zoals Pertex, ripstop nylon, Helium en Drilite van Mountain Equipment of Colibri van Arc’teryx. Het kan dus zijn dat de plakker gemakkelijk weer loskomt. Ze pakken beter op ruwere stoffen, zoals bij hardshelljassen. De drie mogelijkheden om je jas zelf te kleven, zijn dus eigenlijk slechts noodoplossingen voor onderweg. Bij kleine beschadigingen, bijvoorbeeld veroorzaakt door een ijsbijl, de vlam van het kooktoestel of stijgijzers, voorkomen plakband en plakkers alvast het binnendringen van kou en vocht, maar het zijn in geen geval permanente oplossingen.

Conclusie

Er zijn dus meerdere mogelijkheden om kapotte donsjassen te repareren. Het repareren van zeer technische, dunne materialen, zoals de buitenstoffen van donsjassen, laat je echter beter over aan professionals. Doe-het-zelfmethoden zijn slechts een tijdelijke oplossing, maar kunnen op tocht wel erger voorkomen.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Bergvriend Gastauteur

Bergvriend Gastauteur

Nog geen reacties

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *.
The comment will be unlocked after moderation.

Dit zou je ook kunnen interesseren

Vorige
Volgende

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Dit zou je ook kunnen interesseren

Bergvriendin Franziska Schrade

Frag die Bergfreunde

Wir sind Mo. – Fr. 10:00 – 17:00 Uhr für Dich da!

Bergvriendin Franziska Schrade

Vraag het aan de bergvrienden

Van ma-vr 10:00-17:00 uur staan we voor je klaar!