Expeditieslaapzakken - gezonde slaap tijdens de grote tour

Expeditieslaapzak

Bergbeklimmers en outdoor specialisten stellen de hoogste eisen aan hun expeditie-uitrusting. Een hoogwaardige expeditieslaapzak behoort tot de onontbeerlijke basisuitrusting. Over het algemeen wordt hiervoor geen dekenslaapzak, maar een goed isolerende mummieslaapzak ingepakt. De keuze voor een slaapzak hangt af van de reistijd en het gebied. Voor het gebruik in grote grotten of extreme kou zijn met name winterslaapzakken of 4-seizoenen-slaapzakken geschikt.

Een expeditieslaapzak wordt ook wel een Himalaya-slaapzak genoemd. Het gebruiksdoel van zulke speciale slaapzakken beperkt zich zeker niet tot de hoogste bergen op aarde, want ze worden ook gebruikt in poolgebieden, woestijnen en oorden die ver van de beschaving verwijderd liggen. Afgezien van het volume en gewicht dient in eerste instantie op het door de fabrikant aanbevolen temperatuurbereik te worden gelet. Gerenommeerde fabrikanten zoals Yeti, Mammut of Exped bieden expeditieslaapzakken aan voor verschillende temperatuurbereiken en activiteiten.

Licht dons of waterbestendige synthetische vezels.

De keuze tussen een donzen slaapzak en een synthetische slaapzak is toch best nog wel lastig. Expeditieslaapzakken van dons zijn in het algemeen inderdaad lichter en hebben een kleiner volume. De expeditieslaapzakken van synthetische vezels zijn daarentegen wel ongevoeliger voor nattigheid en vocht en drogen bovendien ook sneller.

Een perfecte mix van beide eigenschappen bieden donzen slaapzakken met een waterafstotende buitenlaag en een vulling van hydrofoob dons. De donzen vulling is hiervoor zodanig afgewerkt dat het dons geen vocht opneemt en zijn isolerende werking niet verliest. De kwaliteit van dons wordt gemeten door de eenheid cuin. Deze beslist over de vulkracht en geeft daarmee een vergelijkbare indicatie voor de waarde van de isolatie.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.

We gebruiken cookies om je shoppingervaring te verbeteren. Als je onze website gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.