De klimgids zet ons op het goede spoor

Klimgidsen

Stel je eens voor: je rijdt naar het zuiden om in een zonnige bergachtige omgeving te klimmen en bent nog van plan om plaatselijk een klimgids te kopen. Een klimgids die je talloze routes op eindeloos veel rotsen laat zien. Maar vaak gebeurt het dat de populaire klimgids in de plaatselijke klimwinkel uitverkocht is en pas over een week weer verkrijgbaar is. Een goede reden dus om thuis al de perfecte klimgids voor je droombestemming te zoeken. Er is tenslotte niets zo vervelend als je in een klimparadijs te begeven en niet weten waar de beste tours zijn. Ook thuis kan een gedetailleerde klimgids goud waard zijn voor je planning.

Klimgidsen voor sport- en alpien klimmen

Bij sportklimmen is het gewoon erg vervelend om geen route te hebben, maar bij alpien klimmen wordt het al snel gevaarlijk. Een uitgebreide planning van de tour met een klimgids is dus van groot belang. Goede klimgidsen tonen je de juiste route en vermijden dat je onnodig een omweg maakt. Meer nog, ze laten je op voorhand de sleutelpunten, approach en afdaling zien. Bovendien geven ze vaak informatie over zekeren en het karakter van de routes. Zo kun je in een goede klimgids al zien waar de gevaarlijke, avontuurlijke routes liggen en waar de veiligere tours.

Wat voor klimgidsen zijn er?

Naast de reeds vermelde sportklim- en alpinistengidsen bestaan er ook nog bouldergidsen en speciale ijsklimgidsen. De klimgidsen voor boulderaars zijn gedeeltelijk geïntegreerd in de normale sportklimgidsen. Elk groter bouldergebied heeft een eigen bouldergids die alle blokken en boulderproblemen opsomt.
In de klimgidsen voor ijsklimmers zie je meestal niet het precieze verloop van een route, maar alleen de moeilijkheidsgraad. De ijzige omgeving verandert tenslotte voortdurend door bijvoorbeeld een ijslawine. In tegenstelling tot een rotswand is het ijs nooit hetzelfde. Daarom geven deze klimgidsen vaak meerdere voorbeelden voor approach en afdaling en een gedetailleerde topografie van de routes.
Of je nou een sportklimmer, boulderaar, alpinist of ijsklimmer bent, zonder de juiste klimgids is de zoektocht naar de perfecte tour altijd moeilijk.

Get a £5 voucher>>
Bergfreunde News abonneren
Ontvang de €5 waardebon
Bergfreunde News abonneren
Bergfreunde News abonneren
Ontvang de €5 waardebon
€ 5 onmiddellijk
Voor je volgende bestelling
Nee, dank u.

Houd er a.u.b. rekening mee dat we op onze website cookies inzetten om je gebruikservaring te verbeteren. Wanneer je op de website verdersurft, ga je akkoord met het gebruik van cookies.