De klimgids zet je op het juiste spoor

Klimgidsen

Het is je misschien ook weleens overkomen: je rijdt naar het zuiden om in een zonnige bergachtige omgeving te gaan klimmen en bent nog van plan om ter plekke een klimgids te kopen. Een klimgids die je talloze routes op eindeloos veel rotsen laat zien. Maar dan blijkt dat de populaire klimgids in de plaatselijke klimwinkel uitverkocht is en deze pas weer over een week verkrijgbaar is. Een goede reden dus om thuis al die perfecte klimgids voor je droombestemming te zoeken. Er is tenslotte niets zo vervelend als je in een klimparadijs begeven, maar niet weten waar je de beste routes kunt vinden. Ook thuis kan een gedetailleerde klimgids goud waard zijn voor je planning.

Klimgidsen voor sport- en alpine klimmen

Bij sportklimmen is het vooral erg vervelend om geen route te hebben, maar bij alpine klimmen wordt het al snel gevaarlijk. Een gedetailleerde planning van de tocht met behulp van een klimgids is dus van groot belang. Goede klimgidsen tonen je de juiste route en vermijden dat je onnodig een omweg maakt. Meer nog, ze laten je op voorhand de belangrijkste punten zien en vertellen je hoe je bij de rotsen kunt komen en weer terugkomt. Bovendien geven ze vaak informatie over het zekeren en het karakter van de routes. Zo kun je in een goede klimgids al meteen zien waar de gevaarlijke, avontuurlijke routes liggen en waar de veiligere tochten.

Wat voor klimgidsen zijn er?

Naast de reeds vermelde sportklim- en alpinistengidsen bestaan er ook nog bouldergidsen en speciale ijsklimgidsen. De klimgidsen voor boulderaars zijn deels geïntegreerd in de normale sportklimgidsen. Elk groter bouldergebied heeft een eigen bouldergids die alle blokken en boulderproblemen opsomt.
In de klimgidsen voor ijsklimmers zie je meestal niet het precieze verloop van een route, maar alleen de moeilijkheidsgraad. Het ijs verandert tenslotte voortdurend en ijsval is elke dag anders. Daardoor is in tegenstelling tot een rotswand het ijs nooit hetzelfde. Klimgidsen voor het ijsklimmen geven dan ook vaak meerdere voorbeelden voor het benaderen van de route en hoe je moet afdalen. Ook laten ze een gedetailleerde topografie van de route zien.
Of je nu een sportklimmer, boulderaar, alpinist of ijsklimmer bent, zonder de juiste klimgids zal het altijd moeilijk blijven om de perfecte tocht te vinden.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.