Goed slapen op thermo slaapmatten

Thermo slaapmatten

Het draait allemaal om de functionele samenwerking: Zelfs de warmste slaapzak bereikt in een koude nacht niet zijn maximale capaciteit, wanneer een goed isolerende thermo slaapmat niet voor voldoende isolatie zorgt en effectief de koude grond afdekt. Er zijn zelfopblazende slaapmatten, matten die handmatig worden opgeblazen en lichte thermomatten die kunnen worden opgerold of -gevouwen. Hieronder wordt uitgelegd in welke gevallen thermo slaapmatten het meest nuttig zijn en wat je nog meer over deze matten zou moeten weten.

Thermische weerstand: de R-waarde van thermo slaapmatten

Met de zogenoemde R-waarde wordt aangegeven wat het warmtevasthoudend vermogen van een thermomat is. Lichte thermo slaapmatten voor het gebruik in warmere gebieden of bij het 3-seizoenen gebruik hebben een R-waarde van ongeveer 2,5 - 4. Hierdoor zijn ze zowel geschikt voor overnachtingen bij 20 graden als bij temperaturen rond het vriespunt en wegen ongeveer 0,5 kg.
Wie het graag warmer wil hebben, moet op zoek gaan naar een thermomat met een R-waarde van 4,5 of hoger. Zulke thermomatten isoleren ook voldoende bij vriestemperaturen en wegen 0,6 tot 1,5 kg.
Wie een laag gewicht heel belangrijk vindt en op zoek is naar minder warmte in de vorm van een zachte ondergrond, kan ook kiezen voor een thermo sallpmat met een R-waarde < 2,5. Deze mat is dan alleen geschikt voor in de zomer, maar maakt dit dubbel en dwars goed door het minimum gewicht van < 0,4 kg!

Accessoires voor thermo slaapmatten

De bergvrienden hebben talrijke accessoires om het onderhoud en het transport van thermo slaapmatten te vergemakkelijken. Hier vind je alles onder één dak! Van reparatiesets en pakzakken tot aan hulpmiddelen waarmee de mat kan worden omgetoverd tot een comfortabele stoel!

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.