Licht, comfortabel, veelzijdig: opblaasbare slaapmatten

Zelfopblasende slaapmat

Thermische slaapmatten zijn beschikbaar in vier versies. Er zijn klassieke, grote luchtbedden voor gebruik binnenshuis. Maar ook oprolbare matrassen van schuimstof en zelfopblazende slaapmatten en opblaasbare slaapmatten.
Het gaat hier om de laatsgenoemden. Ze zijn net zo lichtgewicht als schuimstofmatten, maar net zo comfortabel als zelfopblazende thermische slaapmatten. Door hun compacte afmetingen onderscheiden ze zich van luchtbedden en zijn ze geschikt voor tours in de openlucht. Welke kwaliteiten brengt de zelfopblaasbare slaapmat met zich mee? - lees meer!

Wanneer is er sprake van een goede slaapmat?

Zoals de naam al aangeeft zijn dit slaapmatten die handmatig met lucht moeten worden gevuld. Dit biedt vooral de voordelen van een laag gewicht, hoog comfort en compacte afmetingen. Zelfopblazende slaapmatten zijn daarentegen nogal dun en altijd gevuld met een isolerend en stabiliserend schuim, dat extra gewicht toevoegt en de inpakafmetingen vergroot. Degenen die graag licht op de weg reizen en het comfort van enkele centimeters luchtkussen waarderen, zouden de voorkeur moeten geven aan een opblaasbare boven een zelfopblazende mat. Men neemt daarmee echter wel een relatief geringe isolatie op de koop toe.
De meeste opblaasbare slaapmatten maken gebruik van een eenvoudig mechanisme, zodat ze snel via een ventiel of met een handpomp met lucht worden gevuld. Het stevige nylonweefsel wordt meestal aan de bodemkant versterkt en voorzien van een antisliplaag. De opgevouwen mat kan eenvoudig in een rugzak worden opgeborgen. Als accessoire is er een reparatiekit verkrijgbaar, waarmee het oppervlak van de mat na beschadiging (scheuren, gaten), zoals bij een fietsband, kan worden gerepareerd.
Vanwege de robuustheid zijn opblaasbare slaapmatten erg duurzaam. Afmetingen en isolatie moeten bij aanschaf worden afgestemd op de grootte van de tent en de slaapzak. Er bestaan zowel matten met verschillende afzonderlijke luchtcompartimenten evenals matten bestaande uit een enkel luchtcompartiment. Voor meer isolatie kan deze gevuld zijn met synthetische vezels of zelfs met dons. Dit verhoogt het gewicht slechts weinig, maar zorgt wel voor veel meer warmte.
Lengte en breedte zijn meestal standaardafmetingen bij tenten. Vaak zijn ze ook aangepast aan de vorm van mummieslaapzakken. Voor lange mensen en/of voor vrouwen bestaan er speciale varianten van zowel matten als slaapzakken. Degenen die van meer comfort en bewegingsvrijheid houden, kunnen het beste een dekenvormige slaapzak combineren met een rechthoekige mat. Een passend reiskussen completeert het comfort van kamperen met een opblaasbare mat van Exped, Therm-a-Rest of Mammut!

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.