Fietsremmen

Fietsremmen

Fietsremmen zijn de belangrijkste onderdelen van een fiets. Wie snel fietst, heeft ook een betrouwbare rem nodig. Als je een nieuwe rem zoekt, kan je kiezen uit vele opties. Velgremmen of schijfremmen, mechanisch of hydraulisch: elke optie heeft voor- en nadelen.

Beproefde techniek: velgremmen

Velgremmen hebben zich decennia lang bewezen. Je ziet ze veel op racefietsen en ook oudere fietsen kunnen worden voorzien van nieuwe velgremmen. Het werkt simpel: de remblokjes genereren wrijving op de velg en ontwikkelen zo hun remkracht. Bij mechanische velgremmen verdeelt de remarm de kracht van de bowdenkabels symmetrisch over de beide remblokken, genereert een hefboomwerking en verhoogt de remkracht. Hydraulische modellen hebben een sterkere remkracht, maar vergen ook meer onderhoud, omdat ze regelmatig moeten worden ontlucht. Reparaties onderweg zijn vaak moeilijk uit te voeren.

Fietsremmen

Krachtig en betrouwbaar: schijfremmen

Vooral bij mountainbikes, bij trekkingfietsen, veldrijfietsen (cyclocrossers) en ook steeds meer bij racefietsen worden krachtige schijfremmen ingezet. Als fietser kan je ze met een of twee vingers en minimale kracht bedienen. Bovendien remmen ze ook betrouwbaar bij natte weersomstandigheden. Ook sparen ze de velgen, zodat je niet het gevaar loopt deze te oververhitten en een klapband te veroorzaken. Hoewel er ook mechanische schijfremmen met bowdenkabels zijn, functioneert het gros van de modellen hydraulisch. Voordelen hiervan zijn directe krachtoverdracht en optimaal te doseren remkracht. De afmeting van de schijf is direct van invloed op de hefboomwerking van de rem en dus ook op de remkracht. Vaak zijn remsets aan de voorkant voorzien van een grote schrijf en aan de achterkant van een kleinere schijf. Bij bediening met één vinger blijven alle andere vier vingers stevig op het stuur waar ze, indien nodig, tijdens het remmen naar een andere versnelling kunnen schakelen. In de remklauw zitten twee of vier remzuigers. De remmen van Shimano maken gebruik van efficiënte koelmechanismen. De fabrikant BreakForceOne werkt met een innovatieve remkrachtversterker met geoptimaliseerde hefboomwerking, wat een lichte en uiterst krachtige rem mogelijk maakt.

Kiezen is moeilijk

Welke rem de beste keuze is, hangt niet in de laatste plaats af van het systeem waarvoor een fiets is ontworpen. Hydraulische remsystemen, vooral schijfremmen, zijn sterk en betrouwbaar, maar vergen over het algemeen meer onderhoud. Mechanische schijf- en velgremmen zijn gemakkelijk onderweg te onderhouden en ze zijn geschikt voor oudere fietsen.

Meld je nu aan & krijg € 5
Meld je nu aan &
krijg € 5
Meld je nu aan &
krijg € 5