Fietsremmen

Fietsremmen

Fietsremmen zijn de belangrijkste onderdelen van een fiets - wie snel onderweg is, heeft een betrouwbare rem nodig. Wie op zoek is naar een nieuwe rem, kan kiezen uit vele opties. Velgremmen of schijfremmen, mechanisch of hydraulisch, elke optie heeft voor- en nadelen.

Beproefde techniek: Velgremmen

Velgremmen hebben zich decennia lang bewezen. Wijd verbreid zijn ze op racefietsen, ook wat oudere fietsen zijn probleemloos te voorzien van nieuwe modellen. De wijze van functioneren is simpel: De remvoeringen, ook remschoenen genoemd, genereren wrijving op de velg en ontplooien hierdoor hun remkracht. Bij mechanische velgremmen verdeelt de remarm de kracht van de bowdenkabels symmetrisch over de beide remblokken, genereert een hefboomwerking en verhoogt de remkracht. Hydraulische modellen hebben een sterkere remkracht, maar vergen ook meer onderhoud, omdat ze regelmatig ontlucht moeten worden. Reparaties onderweg zijn vaak moeilijk uit te voeren.

Fietsremmen

Krachtig en betrouwbaar: Schijfremmen

Vooral bij mountainbikes, bij trekkingfietsen, cyclocrossers en sinds kort bij racefietsen worden krachtige schijfremmen ingezet. De fietser kan ze met een of twee vingers en minimale kracht bedienen, bij nat weer remmen ze betrouwbaar. Bovendien sparen ze de velgen en lopen niet het gevaar dat ze deze oververhitten en een klapband veroorzaken. Hoewel er ook mechanische schijfremmen met bowdenkabels zijn, functioneert het gros van de modellen hydraulisch. Voordelen hiervan zijn directe krachtoverbrenging en optimaal te doseren remkracht. De afmeting van de schijf is direct van invloed op de hefboomwerking van de rem en dus ook op de remkracht. Vaak zijn remsets voor voorzien van een grotere en achter van een kleinere schijf. Bij de een-vingerbediening blijven de overige vier vingers vast aan het stuur en bedienen daar indien nodig tijdens het remmen de versnellingen. In de remklauw gaan twee of vier remkolven schuil, bij Shimano remmen worden efficiënte koelmechanismen ingezet. De fabrikant BreakForceOne werkt met een innovatieve remkrachtversterker door geoptimaliseerde hefboomwerking, wat een lichte en uiterst krachtige rem mogelijk maakt.

Een lastige keuze

Welke rem de beste keuze is, is niet in de laatste plaats afhankelijk, voor welk systeem een fiets is geconstrueerd. Hydraulische remsystemen, vooral Disc-brakes, zijn sterk en betrouwbaar, maar neigen naar meer onderhoud. Mechanische schijf- en velgremmen zijn gemakkelijk onderweg te onderhouden; ze zijn bovendien geschikt voor oudere fietsen.

€5 waardebon
Bergfreunde News abonneren
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Bergfreunde News abonneren
Bergfreunde News abonneren
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.