Der passende skirugzak voor meer plezier in de sneeuw

Skirugzakken

Zoals bij alle soorten rugzakken zijn er ook bij de skirugzakken grote verschillen, en een aantal punten waarop moet worden gelet bij de aanschaf. Net zoals een trekking- geen wandelrugzak is, zo is ook een toerskirugzak geen freeriderugzak! Hieronder geven we je tips en aanwijzingen over uitrusting, constructie en maat van rugzakken voor verschillende sneeuwsportsoorten!

Rugsysteem, pasvorm en model van skirugzakken

Pasvorm en model, het lijkt bijna alsof het over kleding gaat. Maar inderdaad is het ook bij een rugzak enorm belangrijk, hoe stabiel en goed aangesloten de rugzak zit en of hij lang of breed is!
Dat hangt alle twee af van het rugzaksysteem. Tegenover de bekende mesh-ruggen bij wandelrugzakken, hebben skirugzakken dicht tegen het lichaam aan liggende draagsystemen met kussens, die ook bij bochtige afdalingen de beste pasvorm en een goede gewichtscontrole garanderen. De thermogevormde schuimstof of zachte mesh zorgen voor een aangenaam draagcomfort en houden de last op de rug.
Skirugzakken hebben verschillende vormen, afhankelijk van hun afmeting en gebruik. Kleine modellen voor proviand bij de afdaling of veiligheidsuitrusting bij het freeriden naast de veilige pistes hebben meestal een volume van 10 tot 15 liter en zijn relatief plat en lang. Er zijn zelfs al kleine skirugzakken met een airbag.
De middelgrote modellen van 20 tot 30 liter zijn het meest geschikt voor dagtochten en te gebruiken bij toerskiën en afdalingen. Hier is het model korter en iets dieper. Zo heb je gemakkelijker toegang en overzicht, en de iets grotere skirugzak knelt niet in de nek wanneer je je hoofd met helm naar achteren beweegt.
Skirugzakken met meer volume zijn niet bedoeld voor puur afdalen op de pistes, maar meer voor all mountain, backcountry en skitochten, wanneer je op een dag veel bagage bij je hebt of - zoals vaak - een meerdaagse tocht maakt. Het lange, smalle (buisachtige) model zorgt voor een goede beweeglijkheid en aan de zijkanten kunnen ski's en board worden vastgemaakt.
De heupgordels zijn bij skirugzakken anders dan bij wandel- of trekkingrugzakken en lijken op fietsrugzakken maar zijn kleiner en meestal zelfs afneembaar. Dat geeft meer bewegingsvrijheid en zorgt ervoor dat de rugzakken ook voor klimpassages of approach kunnen worden gebruikt. Het gewicht drukt dan meer op het rugoppervlak, omdat je meestal niet rechtop, maar meer gebogen voortbeweegt.

Uitrusting van skirugzakken

Door de talrijke bevestigingen voor ski, board, helm en stokken evenals meestal ook diverse lussen voor karabiners en handschoenen e.d. lijken de skirugzakken veel op klimrugzakken. Echter, de winterrugzakken hebben meer speciale binnenvakken (zoals bijv. voor LVS), soms een airbag of AvaLung, en zijn geconstrueerd voor een snelle, intuïtieve bediening met handschoenen.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.