Lycra zorgt voor de nodige elasticiteit in outdoorkleding

Lycra

De naam Lycra valt in de modewereld niet weg te denken. Deze synthetische vezel is dan ook in veel outdoorkleding terug te vinden. Lycra is strikt genomen geen stof, maar een bestanddeel van een stof, dat zowel kan worden gecombineerd met synthetische vezels als met natuurlijke vezels. De toevoeging van slechts een kleine hoeveelheid (2%) kan al genoeg zijn om de eigenschappen van het eindproduct te veranderen.
De synthetische elastaanvezel is zeer elastisch en heeft een uitstekend herstelvermogen. Het kan tot 700% worden uitgerekt en krijgt dan nog steeds zijn oorspronkelijke lengte terug. Kleding met een Lycra-aandeel is daarom kreukvrij en gemakkelijk te onderhouden – ideaal voor dagelijks gebruik en reizen.

Een veelzijdige vezel voor outdoorkleding

Het maakt niet uit of het nu gaat om een wandelbroek voor in de bergen, een zwembroek voor aan de zee of een nauwsluitende hardloopbroek voor trailrunning: in bijna alle kleding is wel een klein percentage lycra verwerkt. Dit maakt een prima pasvorm mogelijk en zorgt tegelijk voor een uitstekende bewegingsvrijheid.

Wetenswaardigheden over de elastische vezel

Lycra is oorspronkelijk ontwikkeld om het elastiek in dameslingerie te vervangen. Dit rekte na verloop van tijd namelijk uit, waardoor het ondergoed zijn mooie pasvorm verloor. Ook naar de categorie badmode vond de synthetische elastaanvezel snel zijn weg. Badpakken en zwembroeken werden daardoor lichter, droogden sneller en behielden hun vorm in het water. Hierna volgden de aerodynamische fietsbroeken, fietsshirts en skipakken. De stijlvol ontworpen modellen van Vaude, Maloja en Qloom zijn uiterst functioneel en meer dan alleen maar een insider-tip!
In de jaren zeventig werd de vezel steeds meer gebruikt in de mode. Trefwoord disco! Schrille, felgekleurde leggings, nauwsluitende spijkerbroeken en maillots kwamen in de mode. En wie van de klimmers en boulderaars kent ze niet: de legendarische foto's van Wolfgang Güllich, Jerry Moffatt, Isabelle Pattissier en co.? Stoere zetten, wilde bewegingen, en natuurlijk met een authentieke stijlvolle broek!
De eerste modellen van hardloop- en fietskleding met compressie-effect kwamen in de jaren negentig op de markt. Door de compressie worden spieren minder snel moe en herstellen ze sneller.
Het assortiment van producten met Lycra wordt steeds groter. Xtra Life is zeer chloorbestendig en behoudt zijn pasvorm. Fabrikanten van zwemkleding kunnen hiermee andere modellen creëren en producten aanbieden met een langere levensduur. Truien en outdoorkleding voelen zachter aan en behouden hun pasvorm langer.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.