Neopreen wetsuit voor surfers, windsurfers en kiters

Neopreen wetsuit

Met een wetsuit, zoals neopreen pakken of surfpakken ook wel worden genoemd, beschermen watersporters zichzelf tegen koud water. Een neopreen wetsuit wordt bijzonder nauwsluitend gedragen en past als een tweede huid bij het surfen en wakeboarden. Dankzij de enorme rekbaarheid zorgt hij bovendien voor de beste bewegingsvrijheid.

Terwijl duikers meestal extra dikke wetsuits kiezen voor koud water, zijn surfpakken meestal dunner en dus zeer bewegingsvriendelijk. Een neopreen wetsuit voor warm water kan 2 mm of 3 mm dik zijn. Voor lagere watertemperaturen zijn wetsuits met een dikte van 4 mm of 5 mm geschikt. Bij het surfen in koud water wordt het surfpak ook aangevuld met neopreen mutsen, neopreen surfschoenen en neopreen handschoenen.

Hoe verwarmt een wetsuit?

Hoewel de wetsuit tijdens het surfen aan de buiten- en binnenkant nat wordt, zorgt het neopreen voor een uitstekende isolatie. De wetsuit voorkomt dat de lichaamswarmte aan de omgeving wordt afgegeven. Hoe dikker de wetsuit, hoe sterker het isolerende effect en hoe warmer het surfpak. Neopreen is een soort geschuimd rubber met stikstof opgesloten in de binnenstructuur. Aangezien deze kleine belletjes warmte zeer slecht geleiden, is neopreen een optimaal isolatiemateriaal voor watersporters en wordt het door fabrikanten zoals ION of Rip Curl gebruikt voor de productie van surfpakken en watersportaccessoires.

Aangezien neopreen op synthetische basis wordt gemaakt en ook slechts gedeeltelijk recyclebaar is, gaan fabrikanten zoals Patagonia nog een stap verder en produceren wetsuits van neopreenvrije natuurlijke materialen. Bij de productie van eco wetsuits, bijvoorbeeld, wordt steeds meer speciaal natuurrubber gebruikt en ook gerecyclede grondstoffen vinden steeds meer hun plaats bij de vervaardiging van surfpakken.

Sportieve surfpakken voor dames, heren en kinderen

Voor de eerste pogingen op de surfplank is een surfpak voor kinderen net zo geschikt als bescherming tegen koel water, wind en uv-straling. Neopreen wetsuits zijn in veel verschillende varianten verkrijgbaar, bijvoorbeeld als shorty met korte mouwen en korte benen, als variant met lange mouwen en korte benen of met lange mouwen en lange benen.

De snit met extra korte pijpen en lange mouwen is ook erg populair bij dames. In warm water en bij zomerse temperaturen zijn surfshirts van rekbaar lycra en bijpassende boardshorts of een bikini het perfecte alternatief voor warme wetsuits.

€5 waardebon