Downhill shorts voor freeride, enduro en race

Downhill shorts

Hoge snelheden gecombineerd met nauwe trails, glibberige wortels en grote rotsblokken. De fascinerende downhill met de mountainbike vereist optimale concentratie, perfecte fietscontrole en een omvangrijke, speciale uitrusting. Downhill mountainbikes hebben vergeleken met andere fietsen de beste vering en de sterkste remmen, om opgewassen te zijn tegen de enorme belastingen bij downhill.

Om hieraan te kunnen voldoen moet downhill-kleding de mountainbiker bij de snelle afdalingen optimale bewegingsvrijheid geven en tegelijkertijd ook bij een val de benodigde bescherming bieden. Downhill mountainbikers rijden daarom in principe altijd alleen met een complete veiligheidsuitrusting inclusief downhill helm, beschermers en downhill schoenen.

Bescherming en comfort met het laagjessysteem

Opdat bij downhill de MTB-kleding perfect past en daarbij ook comfortabel en ademend is, kleden de meest mountainbikers zich functioneel volgens het laagjessysteem. Direct tegen het lichaam vormt sportondergoed een aangename basislaag, die zweet snel van het lichaam af transporteert. Daarboven worden de downhill beschermers geplaatst. Ongeacht rugbeschermer, beschermjack of beschermvest met aparte elleboogbeschermers, de keuze blijft een kwestie van persoonlijke behoeftes, de individuele smaak en de rijstijl.

Bovenop de beschermende laag van beschermers vormen downhill broeken en downhill shirts de buitenste laag. Afhankelijk van het weer, de temperatuur en de route, valt daarbij de keuze op lange of korte downhill-kleding. Korte MTB-shorts, de baggy shorts met het wijde model of freeride shorts voldoende plaats bieden voor de benodigde beschermers, zijn bij de meeste mountainbikers bijzonder populair.

Downhill-biken met fietsshorts

Baggy shorts voor mountainbikers moeten van zeer stevig materiaal worden gemaakt. Professionele fabrikanten van downhill-kleding zoals ION, Endura of Maloja gebruiken hoogwaardige mengsels van diverse kunstvezels, die elastisch, stabiel en sneldrogend zijn. In de shorts zijn vaak al binnenbroeken met zitkussens geïntegreerd. De zitkussens zorgen, net als de klassieke bibshorts voor fietsers, voor bescherming tegen schokken en klappen. Uitneembare binnenbroeken bieden een optimale pasvorm en maken bovendien de verzorging gemakkelijker omdat de binnenbroek van de MTB-short apart kan worden gewassen.

Bij downhill shorts leggen fabrikanten en bikers de nadruk op extreme stabiliteit. Daardoor valt het gewicht van de shorts doorgaans iets hoger uit dan bij de MTB-shorts voor tours. Voor downhill mountainbikes maken een paar gram meer toch niet veel uit. Vergeleken met alle andere mountainbikes zijn de downhill bikes de zwaarste en ook de omvang van de noodzakelijke uitrusting is bij downhill het grootst. Daarom moet een goede downhill short vooral robuust en duurzaam zijn. We raden je aan om bij de keuze van een modieuze bike short ook als test de juiste beschermers erbij aan te trekken, om te kijken of alles perfect bij elkaar past.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.

We gebruiken cookies om je shoppingervaring te verbeteren. Als je onze website gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.