Korte fietsbroeken bepalen het comfort op warme dagen.

Korte fietsbroek

Korte fietsbroeken behoren naast de helm en fietshandschoenen tot de belangrijkste uitrusting van de sportfietser. Ongeschikte beenkleding op de fiets is in meerdere opzichten onaangenaam - zowel tijdens het trappen als ook daarna. Een speciale fietsbroek loont zich om meerdere redenen. Korte fietsbroeken hebben afhankelijk van het gebruiksdoel de meeste uiteenlopende eigenschappen. Wat alle fietsbroeken wel gemeen hebben is hun hoge mate van elasticiteit die voor onbeperkte speelruimte bij het fietsen zorgt. Wie tijdens het trappen naast tegen de zwaartekracht, luchtweerstand en wrijving ook nog tegen een weerbarstige fietsbroek moet vechten zal het plezier in de fietssport snel vergaan.

Het doel bepaalt de vorm.

Korte fietsbroeken en fietsshorts zijn in essentie in twee categorieën onder te verdelen: Nauw aansluitende fietsbroeken voor wielrenners en race-georiënteerde mountainbikers en losjes zittende korte fietsbroeken voor de rest van het mountainbikegenootschap. Fietsbroeken zoals die van Pearl Izumi of Mavic zorgen door hun nauw aansluitende pasvorm voor een aerodynamisch effect, met name tijdens de afdaling. Voor een deel zijn deze gemaakt van speciaal gestructureerde oppervlakken voor een zo gering mogelijke luchtweerstand en van speciale stretchstof die de doorbloeding stimuleert. De nauw aan het lichaam aansluitende shorts zijn vaak zijn vaak broeken met bretels. De hoge taille beschermt de nieren tijdens snelle afdalingen en vocht wordt via mesh inzetstukken snel naar buiten afgevoerd. Bij de comfortabel zittende mountainbike-shorts daarentegen staan het draagcomfort en de robuustheid voorop. Afhankelijk van het gebruiksdoel zijn de baggy broeken van lichte en ademende stof gemaakt of beschikken over verstevigde en gevoerde inzetstukken voor de bescherming van de bovenbenen en knieën.

Korte fietsbroeken met en zonder zitkussen.

Om je alvast op weg te helpen: Wie na een lange dag in het zadel niet meer onder pijnlijke druk- en schuurpunten aan de edele delen wil lijden, zou in principe altijd met een zitkussen moeten fietsen. Of dit nu al in de korte fietsbroek is geïntegreerd, of dat er speciaal fietsondergoed met voering wordt gedragen, hangt van het gebruiksdoel en de persoonlijke voorkeur af. Bij racefietsbroeken is deze vraag overbodig. Deze beschikken altijd over een geïntegreerd zitkussen - afhankelijk van de duur van de tour zijn ze meer of minder dik gevoerd - en worden over het algemeen zonder extra fietsondergoed gedragen. Mountainbike-shorts zoals die van Löffler, Scott of Mavic worden vaak in combinatie met een gevoerde binnenbroek verkocht. Deze is in sommige gevallen uitneembaar en in andere gevallen vast geïntegreerd.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.