Korte fietsbroeken voor meer comfort op warme dagen

Korte fietsbroek

Korte fietsbroeken horen naast eenhelm en fietshandschoenen tot de belangrijkste uitrusting van een wielrenner. Broeken die niet aangepast zijn aan het fietsen zijn in meerdere opzichten onaangenaam, zowel tijdens het fietsen als ook daarna. Het gebruik van een speciale fietsbroek is de moeite waard. Korte fietsbroeken bieden afhankelijk van het gebruiksdoel veel verschillende handige eigenschappen. Wat alle fietsbroeken met elkaar gemeen hebben is hun hoge mate van elasticiteit die er voor zorgt dat je je makkelijk kunt bewegen op de fiets. Wie tijdens het fietsen naast tegen de zwaartekracht, luchtweerstand en wrijving ook nog tegen een weerbarstige fietsbroek moet vechten zal het plezier in de fietssport snel vergaan.

Het doel bepaalt het model

Korte fietsbroeken en fietsshorts zijn grofweg in twee categorieën onder te verdelen: nauw aansluitende fietsbroeken voor wielrenners en wedstrijdgeoriënteerde mountainbikers en los zittende korte fietsbroeken voor alle andere mountainbikefans. Fietsbroeken zoals die van Pearl Izumi of Mavic zorgen door hun nauwsluitende pasvorm voor een aerodynamisch effect, met name tijdens de afdaling. Vaak zijn ze deels gemaakt van speciaal gestructureerde oppervlakken voor een zo gering mogelijke luchtweerstand en van speciale stretchstof die de doorbloeding stimuleert. De nauwsluitende shorts zijn soms ook voorzien van bretels. De hoge taille beschermt de nieren tijdens snelle afdalingen en vocht wordt via inzetstukken van meshstof snel naar buiten afgevoerd. Bij de los zittende mountainbikeshorts daarentegen staan draagcomfort en robuustheid voorop. Afhankelijk van het gebruiksdoel zijn deze baggy broeken van lichte en ademende stof gemaakt of beschikken ze over verstevigde en gevoerde inzetstukken voor de bescherming van de bovenbenen en knieën.

Korte fietsbroeken met en zonder zeem

Wie na een lange dag in het zadel geen last wilt hebben van pijnlijke druk- en schuurpunten op je achterste, zou in principe altijd met een zeem moeten fietsen. Of dit nu al in de fietsbroek is geïntegreerd of dat er speciaal fietsondergoed met voering wordt gedragen, hangt van het gebruiksdoel en de persoonlijke voorkeur af. Bij wielrenbroeken is deze vraag overbodig. Deze beschikken altijd over een geïntegreerde zeem. Afhankelijk van de soort rit die je wilt maken kan je kiezen uit een dikke of iets minder dik gevoerde versie. Over het algemeen worden ze zonder extra fietsondergoed gedragen. Mountainbikeshorts zoals die van Löffler, Scott of Mavic worden vaak in combinatie met een gevoerde binnenbroek verkocht. Deze is in sommige gevallen uitneembaar en in andere gevallen vast geïntegreerd.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.