Fietshandvatten, stuurhandvatten

Handvatten

Op de fiets hebben stuur en handvatten een centrale functie. Met hun hulp geeft de fietser de richting aan. Daarom moeten de handvatten veilig in de hand liggen en bovendien dempend en comfortabel zijn zodat je handen bij langere tochten niet vermoeid raken. Wanneer tijdens het mountainbiken het stuur stevig heen en weer schudt, hoeft de fietser met de juiste handvatten minder kracht te gebruiken en kan dus veiliger fietsen. Terwijl aan trekkingfiets- en mountainbikesturen rubberen antislip-grepen, eventueel voorzien van een of meerdere schroeven (schroefgrepen), worden gebruikt, worden de sturen van racefietsen met stuurlint omwikkeld. Met grepen van bijvoorbeeld RaceFace en Spank, de fabrikant van accessoires, kunnen de fietsen extra worden uitgerust.

Alles onder controle

De keuze van het greepmateriaal wordt bepaald door het gebruik. Bij trekking zijn de greepconstructies met handbalinserts (ergogrepen) gangbaar, omdat ze lange tochten mogelijk maken zonder moe te worden. Bij mountainbikes en bij MTB-racefietsen worden smallere grepen met verschillende profielen en rubbermengsels gebruikt, om onder alle omstandigheden grip en controle te behouden. De functionele fietshandschoenen, die over verschillende kussens en oppervlakken met veel grip beschikken, zorgen voor een optimale ondersteuning van de stuurhandvatten.

Stuurlinten: Vorm en functie

Stuurlinten zijn bij racefietsen meer dan alleen maar een versterking van de greep. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen en zijn inmiddels al lang uitgegroeid tot een tuning-accessoire. De oorspronkelijke functie van het stuurlint is eigenlijk om de alu- of koolstofstuur te bekleden, zijn diameter te verhogen en voor grip en controle te zorgen. Naast het juiste materiaal hangt het ook af van een goede wikkeltechniek. Het op de juiste wijze wikkelen is uiteindelijk doorslaggevend voor het resultaat. De markt biedt talrijke varianten van stuurlinten. Met de touch van textiel, van leer of met bijzondere dempende eigenschappen, hier kan iedereen het juiste lint voor zijn fiets uitkiezen.

Schroefgrepen voor meer veiligheid

Voor trekking en mountainbiken is er een groot assortiment aan draaigrepen en schroefgrepen. De eerstgenoemden worden alleen om de uiteinden van het stuur geschoven, de tweede worden daarnaast ook nog met kleine schroeven vastgezet. Terwijl draaigrepen worden gebruikt bij trekkingfietsen en met een gematigde rijstijl, kiezen MTB-piloten, op terreinen waar het er op aankomt, voor de extra schroeven. Dat hierdoor de veiligheid nog hoger is, behoeft natuurlijk niet te worden uitgelegd. Maar let op: De meeste klemmen hebben slechts een klein draaimoment van ongeveer 4 Nm nodig. De juiste waarden staan normaliter aangegeven op het product.

Vloeiende grenzen bij gebruik

Het goede nieuws: het gebruik van grepen beperkt zich niet tot één toepassingsgebied. Een goede MTB-greep kan bijvoorbeeld net zo goed worden gebruikt bij tours als bij pittige downhills. Wie een globale beschrijving kan geven van zijn doel, vindt al snel de ideale kandidaat voor zijn greep.

€5 waardebon
Bergfreunde News abonneren
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Bergfreunde News abonneren
Bergfreunde News abonneren
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.