Buiten koken met een koekenpan

In de meeste kampeerkooksets zit een kleine koekenpan waarin je gemakkelijk een paar gebakken eieren, gebakken rijst of pastagerechten voor een of twee personen kunt klaarmaken. In tegenstelling tot kookpannen hebben koekenpannen een lage rand en een grotere bodem. De pannen in de sets zijn meestal compact, zodat ze ook optimaal werken op kleine gasbranders of kooktoestellen die op spiritus werken.

Grotere outdoorkoekenpannen zijn geschikt voor grotere kookoppervlakken, uitgebreide maaltijden en meerdere personen. Ze zijn over het algemeen zwaarder en perfect voor gebruik in het basiskamp of op de camping. Met afneembare of opvouwbare handgrepen zijn ze zeer gemakkelijk te vervoeren en kan je ze compact opbergen. Daarom zijn ze niet alleen ideaal voor op de camping, maar ook voor het koken in de caravan of camper en vormen ze een goede aanvulling op de outdoorkookpannen en het campingbestek.

Outdoorkoekenpannen van gecoat aluminium

Lichte koekenpannen voor op de camping zijn meestal gemaakt van aluminium. Zij zijn vaak voorzien van een antiaanbaklaag of krasbestendige coatings. Roestvrij staal wordt ook gebruikt bij de productie van outdoorpannen. Het is bijzonder robuust, corrosiebestendig en zeer hygiënisch. In vergelijking met een aluminium pan van dezelfde afmetingen is de roestvrij stalen pan echter iets zwaarder. De hoogwaardige koekenpannen van Primus zijn licht en stevig tegelijk en zijn ook zeer geschikt om mee te nemen in een trekkingrugzak of andere bagage.

Smeedijzeren koekenpannen voor de buitenkeuken bieden maximale stabiliteit. Ze zijn ideaal voor het koken op een open vuur en worden vaak gebruikt in tentenkampen en bij groepsreizen. De robuuste vuurpannen zijn echter veel te zwaar voor een individuele kampeeruitrusting en zijn daarnaast slechts beperkt geschikt voor gebruik met kampeerkooktoestellen. Ze zijn zeer goed bestand tegen hitte en zijn uiterst robuust en vormvast. Wandelaars en ultralightkampeerders besparen vaak op hun uitrusting door geen extra koekenpan mee te nemen. Maar alle kampeerders die graag een lekkere maaltijd bereiden met wat uitgebreider kampeerkookgerei kunnen het best een middelgrote aluminium koekenpan gebruiken met een krasbestendige antiaanbaklaag.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON