Ski onderhoud voor uitstekende glijdbaarheid

Ski-onderhoud

Het skibelag. Bijna geen enkele wintersportfan maakt zich er druk om. Tot hij letterlijk in de sneeuw blijft steken en niet meer fatsoenlijk van de plek komt. Een feilloos, goed skibelag is de basis voor goed glijdende ski's en dus voor een geslaagde tour. Daarom hoort de verzorging van het belag als sneeuw bij de winter. Maar wat is nu precies het skibelag? Wat als er krassen op zitten? Hoe wordt het belag gerepareerd?

Wat is het skibelag?

Onder skibelag verstaat de wintersporter in het algemeen de basis voor de skiwax. Een goed skibelag is sterk, glijdt goed en biedt tegelijk voldoende grip voor de wax. Bij skibelag wordt onderscheid gemaakt tussen belag van geëxtrudeerd en gesinterd polyetheen. Het eerste is iets zachter, dus gevoeliger voor schade. Laatstgenoemde is harder en neemt beter wax op.

Wat te doen als het skibelag is beschadigd?

Is het skibelag bekrast of anderszins beschadigd, is dat geen reden het bijltje - of beter gezegd de ski's - erbij neer te gooien. Eventuele beschadigingen van het belag kunnen bij de speciaalzaak worden gerepareerd of met een Repair Candle zelf worden verholpen. Hiervoor wordt het loopvlak met waxverwijderaar ontdaan van wax en vervolgens gereinigd met een borstel. Daarna wordt de kaars ontstoken en de reparatiewax in het beschadigde belag gedruppeld. Nu nog uitharden, polijsten en klaar is kees!

Het skibelag wil tevens goed worden onderhouden. De fijne poriën van het belag moeten altijd met wax gevuld zijn. Anders kan het gebeuren, dat het skibelag zijn oorspronkelijke glijdbaarheid verliest. Daarvoor zijn alleen de gewenste skiwax en een waxapparaat nodig. Een strijkbout als waxijzer doet het in noodgevallen ook wel. Voor het polijsten zijn er speciale borstels met passend borstelhaar. Wie wil, kan het skibelag nog behandelen met een structuurrol. Daardoor verbetert de glijdbaarheid aanzienlijk.

Of het nu Toko, Swix of een andere bekende fabrikant is, met het juiste gereedschap als een waxijzer, borstel, Repair Candle, waxverwijderaar of structuurrol blijft het belag altijd goed als op de eerste dag!

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.