Ski-onderhoud voor uitstekend glijvermogen

Ski-onderhoud

Het belag van de ski's. Bijna geen enkele wintersporter maakt zich er druk om, tot hij in de sneeuw blijft steken en niet meer fatsoenlijk van de plek wegkomt. Een onbeschadigd, goed belag is de basis voor goed glijdende ski's en dus voor een geslaagde tocht. Daarom hoort het onderhoud van het belag bij het ski-onderhoud zoals sneeuw bij de winter. Maar wat is nu precies het skibelag? Wat als er krassen op zitten? Hoe wordt het belag gerepareerd?

Wat is het skibelag?

Het belag is in principe het loopvlak van ski's, de basis waarop deskiwax wordt aangebracht. Een goed belag is resistent, glijdt goed en biedt tegelijk voldoende grip voor de wax. Bij skibelag wordt een onderscheid gemaakt tussen belag van geëxtrudeerd en gesinterd polyetheen. Het eerste is iets zachter en dus gevoeliger voor beschadiging. Het laatste is harder en houdt wax beter vast.

Wat te doen als het belag is beschadigd?

Als het belag van de ski's is bekrast of op een andere manier is beschadigd, is dat geen reden om het bijltje, of beter gezegd de ski's, erbij neer te gooien. Eventuele beschadigingen van het belag kunnen bij een speciaalzaak worden gerepareerd of kun je met een Repair Candle zelf verhelpen. Daarvoor verwijder je met waxremover de wax van het loopvlak en maak je het loopvlak daarna met een borstel schoon. Vervolgens steek je de kaars aan en laat je de reparatiewax in de beschadigingen van het belag druppelen. Nu moet je het nog laten uitharden en dan polijsten en klaar is kees!

Het skibelag moet ook goed worden onderhouden. De fijne poriën van het belag moeten altijd gevuld zijn met wax, anders kan het zijn dat het belag zijn oorspronkelijke glijvermogen verliest. Daarvoor zijn alleen de gewenste skiwax en een waxijzer nodig. Een strijkijzer in plaats van een waxijzer doet het in geval van nood ook wel. Voor het polijsten zijn er speciale borstels met bijbehorend opzetstuk. Je kunt het belag eventueel ook nog met een speciale structuurroller behandelen. Zo wordt het glijvermogen verbeterd.

Of het nu van Toko, Swix of een andere bekende fabrikant is, met het juiste gereedschap, zoals waxijzer, borstel, Repair Candle, waxremover of structuurroller, blijft het belag altijd zo goed als op de eerste dag!

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.