Warm ingepakt: vind de juiste winterbodywarmer

Winter bodywarmer

Of het nu is om te dragen onder een jas of als buitenste kledinglaag in het tussenseizoen, een warm gevoerde bodywarmer kan je het hele jaar door dragen en kan met verschillende kledinglagen worden gecombineerd. Hier vind je onze tips voor het kiezen van de juiste winterbodywarmer.

De veelzijdigheid van winterbodywarmers

Winterbodywarmers zijn gemaakt van zeer warm isolerend materiaal en meestal winddicht door een dicht buitenweefsel. Dit maakt ze niet alleen een ideale tussenlaag, maar ook geschikt als buitenlaag. Waar een dikke jas het je vaak moeilijker maakt om je schouders en armen te bewegen, past een gevoerde winterbodywarmer vaak nog wel onder een hardshell- of softshelljas. Zolang de temperatuur nog niet onder het vriespunt duikt, kan je een winterbodywarmer ook goed dragen over een trui voor extra warmte en bescherming in de koude wind. Bovendien geeft het je veel bewegingsvrijheid en weegt het maar weinig.
Door zijn kleine pakformaat kan je een winterbodywarmer ook makkelijk meenemen. Wanneer het nodig is, kan je hem zo uit je rugzak of tas halen en over je kleding aantrekken. Op een koele zomeravond in de berghut of bij het zekeren op de standplaats zorgt de juiste winterbodywarmer ervoor dat je comfortabel warm blijft.

Maten en pasvorm van winterbodywarmers

Net als andere sportkleding moet een winterbodywarmer relatief nauwsluitend op je lichaam zitten, zodat het isolerend vermogen en het ademend vermogen het beste tot hun recht komen.
Damesmodellen zijn daarvoor iets getailleerd. Sommige modellen zijn aan de achterkant iets langer. Vooral bij het fietsen is dat heel prettig. Om de winterbodywarmer bij extreem koud weer als extra warme winterkleding onder een winterjas te kunnen dragen, is het belangrijk dat deze relatief strak zit. Weet je zeker dat je de bodywarmer vooral als buitenste kledinglaag zult dragen, dan kan je het beste kiezen voor een wat lossere snit.

Materiaaldilemma: dons of synthetisch materiaal?

Zoals je ook vaak ziet bij winterjassen, worden winterbodywarmers geïsoleerd met een donsvulling of een vulling van synthetisch materiaal. De uitstekende verhouding tussen gewicht en warmte maken deze materialen hiervoor ideaal.
Terwijl dons vooral indruk maakt met het feit dat het de warmte zeer goed opslaat, weinig weegt en niet volumineus is, is het voordeel van een voering van synthetische vezels vooral een betere weerbestendigheid. Bij sportieve activiteiten en veranderende weersomstandigheden (vooral in de regen) heeft synthetisch materiaal de voorkeur. Bij temperaturen rondom het vriespunt en activiteiten waarbij je zware inspanning snel afwisselt met rust (denk aan stop-and-go-activiteiten: klimmen en zekeren, skiën en in een lift zitten) raden we je aan te kiezen voor dons.

Handige eigenschappen van winterbodywarmers

Winterbodywarmers bieden enkele praktische eigenschappen die de tijd buiten in het koude weer een stuk aangenamer maken. Naast zacht gevoerde zakken om je handen in te verwarmen zijn sommige modellen ook voorzien van een verstelbare kraag, die je beschermt tegen het stormachtige weer. Er zijn ook bodywarmers met elastische inzetstukken aan de zijkanten (voor een verhoogd ademend vermogen) of een capuchon. De eerstgenoemde bodywarmers zijn met name geschikt als midlayer, de laatstgenoemden als buitenste kledinglaag.

€5 waardebon
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.