Warm ingepakt: Vind de juiste winterbodywarmer

Winter bodywarmer

Om onder het jas te dragen of tijdelijk als buitenlaag: Een warm gevoerde bodywarmer is zeer flexibel en kan op vele manieren met de verschillende lagen worden gecombineerd. Hier zijn tips voor het kiezen van het juiste winterbodywarmer.

Veelzijdigheid van winterbodywarmers

Omdat winterbodywarmers vervaardigd zijn van zeer warm isolatiemateriaal en meestal door een dicht weefsel van buitenmateriaal tevens winddicht zijn, maakt dit ze zowel geschikt als tussenlaag en als buitenlaag. Waar een stevig jack vaak de bewegingsvrijheid van schouders en armen beperkt, past (bij veranderlijk en koud weer) een gevoerde bodywarmer nog steeds onder een hard- of softshell jack. Zolang de temperatuur nog niet onder nul is biedt een lichtgewicht bodywarmer, gedragen over een trui als opwarmlaag en bescherming tegen de koude wind, vooral veel bewegingsruimte.
Vanwege de compacte afmetingen is een bodywarmer goed transportabel. Deze past eenvoudig in rugzak of tas en kan desgewenst eenvoudig over kleding worden aangetrokken. Het maakt niet uit of het koud wordt in het chalet op een koele zomeravond, of bij het zekeren op positie: De bijpassende winterbodywarmer zorgt meteen voor aangename warmte.

Keuze uit maten en snit bij winterbodywarmers

Een winterbodywarmer zou net als andere sportkleding relatief nauwsluitend aan het lichaam moeten zitten, opdat warmte en ademend vermogen het beste tot hun recht komen.
Damesmodellen zijn daarom getailleerd gesneden. Sommige modellen zijn aan de achterkant iets langer, wat vooral prettig is tijdens het fietsen. Om de winterbodywarmer bij extreem koud weer als extra warme winterkleding onder een winterjas te kunnen dragen, moet deze relatief strak zitten. Degenen die zeker weten dat ze de bodywarmer toch liever buiten dragen, kunnen het beste kiezen voor een ongedwongen snit.

Materiaaldilemma: Dons of kunstvezel?

Vanwege de goede harmonie tussen gewicht en warmte worden winterbodywarmers net als winterjacks geïsoleerd met een vulling van synthetische vezels of dons.
Terwijl het voordeel van een voering van synthetische vezels vooral een betere weerbestendigheid is, biedt dons een ongeëvenaarde warmteopslag bij gering gewicht en ideale afmetingen. Bij sportieve activiteiten en veranderende weersomstandigheden (vooral in de regen) heeft synthetische vezel de voorkeur. Bij vriestemperaturen en activiteiten, waarbij de verandering van inspanning en rust erg snel is (stop-and-go: Voor secuur klimmen, skiën en onder de skilift wordt vooral dons aanbevolen.

Veelzijdige winterbodywarmers

Winterbodywarmers bieden soms handige eigenschappen, die het verblijf buitenshuis bij koud weer extra ondersteunen. Naast de gevoerde handenwarmers zijn sommige modellen voorzien van een verstelbare kraagrand tegen stormachtig weer. Terwijl sommige varianten dunner zijn met elastische inzetstukken onder de armen (verhoogd ademend vermogen), hebben weer andere een capuchon. De eerste zijn meer bedoeld als een tussenlaag, de laatste vooral als een buitenlaag.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.