Gasbussen - brandstof voor de outdoorkeuken

Gasbussen

Wie tijdens het trekken, wandelen en kamperen een gasbrander of een gaslamp bij zich heeft, heeft ook de passende gascartridges nodig. Bij de planning van de reis en bij de aankoop moeten de verschillende systemen worden overlopen. Want niet alle gascartridges zijn compatibel met alle gaskookstellen of gaslampen.

Bij gasbliks voor campingkooktoestellen onderscheidt men ventielcartridges en steekcartridges.

  • Ventielcartridges worden rechtstreeks op het kookstel geschroefd. Het schroefventiel zit op de cartridge en is alleen geopend als de aansluiting is opgeschroefd. Daardoor kan een ventielcartridge voor het transport van het campingkookstel worden afgehaald. Het kookstel is dus demonteerbaar, neemt niet veel plaats in en kan tijdens het wandelen over meerdere rugzakken worden verdeeld.
  • Steekcartridges hebben geen eigen ventiel en worden in de kuil doorprikt met de doorpriknaald van het kookstel. De cartridge moet voor demontage helemaal leeg zijn, omdat het gas er anders uitstroomt. Als je het campingkookstel niet meer nodig hebt tot de volgende reis, dan ontsnapt het gas bij systemen met een steekcartridge langzaam via de dichting. Een groot voordeel van steekcartridges is hun verkrijgbaarheid. Ze zijn overal verkrijgbaar, ook in afgelegen gebieden en worden door talloze fabrikanten verkocht.

Welk gas zit er in de cartridge?

Naast de gasbrander speelt ook het gebruikte gas een belangrijke rol bij je keuze. Normaal wordt propaan- en butaangas gebruikt die een verschillende vuldichtheid en brandtijd hebben. Je maakt het best je keuze afhankelijk van het gebruiksdoel bij je outdoorreis.Grote gascartridges zijn meestal goedkoper, maar voor fast & light gebruik komen ze niet in aanmerking. Primus, Edelrid, Optimus, Jetboil en MSR bieden cartridges aan voor erg betrouwbare en doordachte gaskookstellen en gaslampen.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.