Synthetisch dons: Primaloft

Primaloft kleding

In 1986 patenteerde het Amerikaanse bedrijf Albany International het materiaal "synthetic Down" en noemde het Primaloft. Destijds had het materiaal al uitstekende isolerende eigenschappen, terwijl het zich tegelijkertijd kenmerkte door zijn compactheid en lage gewicht.

Hoewel oorspronkelijk ontwikkeld voor het leger, maakte Primaloft door zijn uitstekende eigenschappen al snel de opmars naar de outdoorbranche. Sindsdien is Primaloft niet meer weg te denken uit outdoorkleding en outdooruitrustingen en wordt het materiaal door talrijke fabrikanten gebruikt.

Warmte-isolatie bij Primaloft producten

Als je het gewicht en de afmetingen van Primaloft en dons afzet tegen hun warmte-isolerende vermogen, valt op dat sommige Primaloft producten per saldo een iets lager thermisch vermogen hebben dan producten van dons. Daar staat tegenover dat kunstvezel onder natte omstandigheden juist weer beter presteert dan dons.

Als dons nat wordt, neemt het materiaal in volume af en gaan alle deeltjes aan elkaar kleven. Het gevolg is dat de isolatielaag dunner wordt en dat gaat flink ten koste van het thermisch vermogen. Ter vergelijking: als Primaloft nat wordt, behoudt het maar liefst 96% van zijn vulkracht en daardoor kan er ook in vochtige omstandigheden gebruik van worden gemaakt.

Wat is wat? De verschillende uitvoeringen

Primaloft is in verschillende varianten verkrijgbaar en afhankelijk van het gebruiksdoel biedt elk type een uniek voordeel. Alle varianten hebben niet alleen een uitstekend isolerend vermogen en goede waterafstotende eigenschappen, ze zijn daarnaast ook nog eens sneldrogend, licht van gewicht, ademend en goed te comprimeren. Toch zijn er kleine verschillen:

  • Primaloft ONE: Beschikt over het beste thermische vermogen in verhouding tot zijn gewicht en comprimeerbaarheid. De ultradunne microvezels zijn permanent waterafstotend en dus super duurzaam.
  • Primaloft ECO: De milieuvriendelijke variant van het materiaal wordt gewonnen uit gerecyclede plastic flessen - een kostbaar proces. Er zijn ca. 28 flessen voor nodig om één kilo van het hoogwaardige kunstvezelmateriaal te produceren, maar het resultaat mag er zijn: Primaloft ECO doet nauwelijks onder voor de andere varianten.
  • Primaloft INFINITY: Ondanks de speciale coatings en de hoogwaardige verwerking van de vezels raken ze na veelvuldig comprimeren beetje bij beetje beschadigd en ook de vulkracht neemt heel licht af. Daar zul je doorgaans echter pas iets van merken, als je het materiaal honderden keren hebt gecomprimeerd.Primaloft INFINITY heeft in dat opzicht een bijzonder hoge levensverwachting en wordt daarom vaak gebruikt in slaapzakken.

Alle vezels van Primaloft zijn bovendien bluesign gecertificeerd. Dit voor de textielindustrie ontwikkelde keurmerk is een certificaat dat garant staat voor een bewuste en optimale omgang met grondstoffen en ressources.

Het gebruik van Primaloft in de outdoorindustrie

Het materiaal wordt het vaakst gebruikt in Primaloft jacks. Die kenmerken zich door uitstekende draageigenschappen. Zo zijn ze licht van gewicht en dankzij de warmte-regulerende eigenschappen van het materiaal zorgen ze ook voor een aangenaam lichaamsklimaat. Verder hebben Primaloft jacks een snit die speciaal met het oog op bergsport is ontworpen. De isolatielaag van deze jacks is dan ook een van de meest comfortabele in zijn soort.

Naast het bovenlichaam hebben andere lichaamsdelen net zo goed bescherming nodig, denk bijvoorbeeld aan de benen, de handen en de voeten. Veel fabrikanten hebben om die reden ook broeken, schoenen en handschoenen van Primaloft in hun assortiment.

Behalve bij kleding wordt isolatiemateriaal eveneens veel toegepast in slaapzakken en isomatten. Met name slaapzakken krijgen door interne of externe invloeden vaak te maken vochtvorming. Het thermisch vermogen van een donzen slaapzak neemt hierdoor snel af. Slaapzakken met een vulling van Primaloft kunnen veel beter tegen vocht en zijn makkelijker te onderhouden. Daarom bieden wij de keuze uit vele Primaloft slaapzakken van verschillende merken, zoals Marmot, Ajungilak, Exped of Mountain Equipment. Sommige fabrikanten, waaronder Exped, gebruiken Primaloft ook als vulling in ultralichte isomatten.

Onze shop heeft een groot assortiment van Primaloft producten voor heren, dames en kinderen.