De juiste bidonhouder vinden

Bidonhouders

Dat kan moeilijker zijn dan je denkt! Of je nu met de racefiets, toerfiets of mountainbike onderweg bent - een behoorlijke vloeistofvoorziening door bidons of een drinksysteem is enorm belangrijk. Menigeen zweert bij een drinkzak in de fietsrugzak, een ander blijft bij de klassieke bidon van kunststof of metaal.
En daarvoor moet er een passende houder komen. Hier spelen naast optische aspecten met name de maat en het materiaal alsmede de vorm een rol. Waar je bij de aankoop van bidonhouders voor de fiets op moet letten, zetten we daarom hier voor je op een rijtje.

Kenmerken van bidonhouders

Voor bidons moet een passende bevestiging aan de fiets komen. Je kunt ze weliswaar ook in het zijvak van de rugzak of in de zak achterop je fietsshirt opbergen, maar het comfort laat dan iets te wensen over.
In principe dien je bij het uitkiezen van de bidonhouder eerst te kijken naar het volume (in liters) van de beschikbare bidon, almede naar de diameter van de bidon. De meeste bidonhouders van edelstaal en aluminium kunnen in geval van nood ook enigszins uit elkaar gebogen worden.
Het tweede belangrijke aspect bij het uitkiezen van de fleshouder is de positie voor de bevestiging aan de fiets. Bij volledig geveerde mountainbikes, elektrische fietsen of speciale constructies van het frame kunnen slechts zeer kleine houders in de driehoek van het frame worden bevestigd. Als alternatief of extra kun je bidonhouders ook met een adapter bevestigen op plekken waar geen boring beschikbaar is, bijvoorbeeld aan de zadelpen of het stuur.
Het materiaal van de bidonhouder is idealiter compatibel met dat van de gebruikte bidons zonder dat er wrijving ontstaat. Wie op kunststof flessen rekent kan elke soort houder gebruiken. Wanneer de favoriete bidon gemaakt is van RVS of aluminium kun je beter kiezen voor een variant van kunststof of een fleshouder van metaal met kunststof ommanteling. Anders ontstaan er onnodig gerammel en lelijke krassen op het materiaal.
Het gewicht van de houder is in de beschrijving aangegeven en doorgaans bij carbon het laagst. De vorm en het design van de fleshouder is goed aan het uiterlijk van de fiets aan te passen en speelt ook een functionele rol, want menig model fleshouder is bijvoorbeeld zo gevormd dat je de bidon er aan de zijkant uit kunt halen.
De bidonhouders in de shop zijn bijvoorbeeld van Vaude en Elite.

€5 waardebon >>
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.