Spatborden voor mountainbikes

Spatborden

In de winter of na zomerse regenbuien kom je veel modderpoelen tegen op de trails, waardoor je de mudguards en spatborden meer dan nodig hebt. Door de redelijk belangrijke vering van mountainbikes aan het voorwiel en achteraan, kunnen de spatborden met standaard bevestigingen niet worden gebruikt. Daarom werden er recent nog stabiele en effectieve oplossingen uitgevonden voor de voorkant en voor het achterwiel van mountainbikes.

Aan het voorwiel:

Het belangrijkste doel van spatborden is om delicate fietsonderdelen, zoals de versnellingen en geveerde voorvorken, te beschermen tegen vuil en om de modder ver weg te houden van je ogen en gezicht. Minimale varianten zijn de zogenoemde mudguards, splashguards en mudcatchers. De eerste twee zijn kleine plastic spatborden met een breedte die het volledige voorwiel afdekt. Normaal worden ze aan de vorkkroon bevestigd. Zo houden deze guards vuil tegen dat anders op het stuur of op het gezicht van de fietser terechtkomt. Mudcatchers van neopreen worden tussen de vorkbruggen en de onderste vork gespannen en vermijden dat het vuil naar voren vliegt. Grotere spatborden of mudguards worden met een bevestigingsclip onderaan in de voorvork bevestigd en bieden meer bescherming tegen spatten dan minimalistische varianten, zonder de vering te beperken.

De achterbouw:

De brede en stabiele spatborden voor de achterbouw worden normaal via clips aan de zadelpen bevestigd. Ook hier biedt een breed spatbord een optimale spatbescherming, zodat het wiel zo weinig mogelijk modder op de fietser of op de versnellingen werpt. Deze spatborden worden laag aan het zadel bevestigd om zoveel mogelijk bescherming te bieden. Ze hangen echter hoog genoeg om de wijze van functioneren van de achterbouw niet te belemmeren.

€5 waardebon
Bergfreunde News abonneren
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Bergfreunde News abonneren
Bergfreunde News abonneren
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.