Warme en lichtgewicht gewatteerde jassen

Gewateerde jas

Bij lage temperaturen en ongemakkelijk weer zorgen warme en comfortabele gewateerde jassen voor het nodige comfort en aangename warmte. Isolerende functionele jassen zijn gemaakt van verschillende materialen die synthetisch, plantaardig of dierlijk kunnen zijn.

Gewateerde thermische jassen zijn meestal gevoerd met een mengeling van dons, Primaloft, Polartec, Swisswool of merinowol. Hoewel sommige isolerende jacks meer afhankelijk zijn van het ene of het andere materiaal, combineren andere fabrikanten zoals Mammut, Patagonia of Rab ook graag verschillende functionele materialen tot functionele hybride jassen.

Warme tussenlaag en comfortabele buitenlaag

Gewateerde jassen worden deels gedragen als een isolerende tussenlaag onder een waterdichte en winddichte buitenlaag. Daarbij zijn vooral hardshell- of softshelljassen favoriet. Niet elk winterjas is volledig waterdicht en voorzien van een ademend membraan.

Sommige jassen hebben een DWR-behandeling ondergaan, die eenvoudig vocht en vuil van het oppervlak afvoert. Hoewel jassen en winterjassen van synthetische vezels daardoor niet volledig waterdicht worden, zijn ze toch veel beter bestand tegen vocht, sneeuw en regen. Bij donsjassen en donsjacks moet de dons zelf ook tegen vocht worden beschermd. Deze hydrofobe donslaag heeft het voordeel dat het niet samenklontert wanneer het nat is en dus zijn isolerend vermogen niet verliest, zelfs onder natte omstandigheden.

Warm gewateerde jas met hoge kraag en zachte capuchon

Warme softshelljassen of geïsoleerde windjacks - naast het materiaal van functionele jassen spelen vooral het model en praktische functies een belangrijke rol. Een hoge kraag die sluit tot onder de kin beschermt tegen wind en kou. Het hangt sterk af van de individuele voorkeuren of er wordt gekozen voor een winterjas met capuchon of een isolerend jack zonder capuchon. Wandelaars die gewoonlijk hoofddeksels dragen bij koud weer, of skiërs en bergbeklimmers die meestal een helm dragen, geven over het algemeen de voorkeur aan gewateerde jassen zonder capuchon. Als extra bescherming tegen weersinvloeden heeft een warme en comfortabele capuchon echter een belangrijke functie.

Comfortabele en warme zijzakken bieden een warme plaats voor de handen en extra ventilatieopeningen vormen een groot voordeel bij sportief gebruik. Met de ritsen onder de armen, kan de ventilatie optimaal worden aangepast en wordt de accumulatie van warmte voorkomen bij inspannende beklimmingen tijdens skitochten, trekking en alpinisme. Bij alpien gebruik zijn een laag gewicht en compacte afmetingen van voordeel.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.