Klisterwax

Klisterwax

Klisterwax is een speciale was voor langlaufen. Hij wordt in de Noorse discipline gebruikt als klimhulp bij het waxen van ski's. Vergeleken met andere harde waxen gaat het om een zuivere klimwax, die alleen wordt aangebracht op de afzetzone. De skiwax wordt net als andere gereedschappen gebruikt voor het onderhoud van de ski's. Waxfabrikant Toko heeft voor de meest uiteenlopende omstandigheden een klisterwax in zijn assortiment.

De juiste wax voor het temperatuurbereik

Elke langlauftocht begint met het prepareren van de ski. Hoe nauwkeuriger de te verwachte sneeuwtemperatuur kan worden voorspeld, des te preciezer kan de ski op de omstandigheden worden ingesteld. Bij extreme omstandigheden zoals blubberige papsneeuw of extreem koud en harde sneeuw zijn de eisen waaraan de wax moet voldoen zeer belangrijk. Maar juist precies dit zijn de omstandigheden, waarbij de klisterwax zijn werk doet. Zo werkt fluor in de wax sterk waterafstotend bij warmere omstandigheden, teerhoudende stoffen werken ook nog bij ijzige temperaturen onder nul.

Analyse ter plekke

Vaak wordt klisterwax niet thuis in de waxkelder maar direct ter plekke gebruikt. Zo kan het temperatuurbereik optimaal op de omstandigheden op de loipe worden ingesteld. Elke waxkoffer zou echter een zekere variatie aan verschillende soorten klisterwax moeten bevatten.

Aanbrengen op de ski

Doorgaans wordt de ski eerst grondig voorbewerkt, dat wil zeggen, met een hete wax en een strijkijzer zo nauwkeurig mogelijk op het vereiste temperatuurbereik voorbereid. Hier staat het glijvermogen van het loopvlak voorop. Na de basisbehandeling wordt de klimwax aangebracht op de afzetzone van de ski. Daar volgt dan ook de behandeling met klisterwaxen die zijn afgestemd op het temperatuurbereik. Een goed geprepareerde ski geeft veel plezier!

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.