Nooit meer koude handen door de juiste handschoenen

Handschoenen

Bij kleding merk je dat outdoorfabrikanten een steeds ruimer aanbod hebben aan kleding qua modellen, materialen en uitvoeringen. Dit is nu ook het geval bij accessoires, bijvoorbeeld bij handschoenen. Naast de klassieke gevolde wollen handschoenen en de robuuste leren variant om te werken zijn de handschoenen tegenwoordig gemaakt van verschillende stoffen. Zo kunnen ze voor meerdere gebruiksdoelen worden gebruikt. Om je een beter idee te geven welke vingerhandschoenen je in de shop van bergfreunde.nl moet kiezen, geven we je enkele tips.

Algemene kenmerken en het doel van vingerhandschoenen

In tegenstelling tot wanten hebben vingerhandschoenen een veel beter vingergevoel. Ze zijn dus geschikt voor alle activiteiten in de openlucht bij koud weer. Bij extreem lage temperaturen zijn de vingerhandschoenen niet zo geschikt. Daarom kies je bij alpine tochten en expedities (bv. in het poolgebied) beter voor het betrouwbare en perfecte thermische vermogen van de wanten. Vingerhandschoenen zijn erg flexibel in gebruik en kun je bovendien als liner (dunne onderhandschoen) combineren met gevoerde vingerhandschoenen of wanten.
Het laagjesprincipe voor handschoenen (liner en weerbestendige/gevoerde buitenhandschoen) is voornamelijk geschikt voor activiteiten waarbij de temperatuur snel omslaat (bv. bij ijsklimmen). Ook als je snel koude handen krijgt, raden we je aan om een combinatie van binnen- en buitenhandschoenen te overwegen. Zonder de buitenhandschoenen heb je erg veel vingergevoel, maar gecombineerd zijn je handen warmer dan met één paar handschoenen. Twee paar handschoenen vormen namelijk een extra isolerende luchtlaag tussen de handschoenen!

Keuze van de maat bij vingerhandschoenen

Vingerhandschoenen moeten goed en nauwsluitend zitten, maar ze mogen niet knellen. Je kunt het vergelijken met het passen van schoenen: het mag nergens vervelend knellen (anders worden je handen koud), maar er mag ook niet te veel lucht zijn, want dit is nadelig voor de isolatie en het vingergevoel.
In ieder geval raden we je aan om de modellen van de verschillende fabrikanten te vergelijken. Dit is bij handschoenen net zo belangrijk als bij andere kleding!
Om buiten- en binnenhandschoenen te combineren, moeten de buitenste vingerhandschoenen of wanten groot genoeg zijn om zonder problemen over de liner aan te trekken. Als je deze apart zou dragen, dan zijn ze iets te groot. Dit is onvermijdelijk.
Erg warme vingerhandschoenen zijn verlengd tot over de pols en kun je verstellen met een trekkoord. Dan trek je ze gewoon over de mouwen van je jas. Als je de verstelbare manchet van je jas over je handschoen wilt sluiten, dan moet je erop letten dat de handschoen een platte boord (eventueel zonder verstelling) heeft!

Handschoenen

Materialen en toepassingen voor vingerhandschoenen

Dit zijn de klassiekers: wol en fleece! Ze voelen warm en ongelooflijk zacht aan. Zonder bescherming tegen weersinvloeden (bv. windstopper fleece) zijn ze hoofdzakelijk geschikt voor dagelijks gebruik en als liner in de dunne variant.
Vingerhandschoenen voor erg sportieve activiteiten als hardlopen en fietsen zijn dun en perfect geschikt als liner. Deze handschoenen zijn meestal gemaakt van materialen als polyester of stretchfleece (bv. Powerdry of Powerstretch).
Vingerhandschoenen van softshell zijn meestal verstevigd, erg weerbestendig en vaak gevoerd. Het zijn echte allrounders die zowel geschikt zijn om te skiën en ijsklimmen als om te fietsen.Waterdichte vingerhandschoenen zijn altijd gevoerd. Ze worden gebruikt bij koude en natte weersomstandigheden, meestal bij bergtours of om te skiën en ijsklimmen.
De warmste vingerhandschoenen zijn gevoerd met kunstvezel en/of dons. Vaak is er nog een waterdicht membraan in verwerkt. Zo blijven je handen ook bij hoogtetours en in ijzige gebieden lekker warm!

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.

We gebruiken cookies om je shoppingervaring te verbeteren. Als je onze website gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.