Shop

trekking

Paklijst trekking

Inhoudsopgave

Eindeloze vlaktes, pure natuurbeleving en je hele thuis voor meerdere dagen (of zelfs weken) op je rug … dat ervaar je alleen bij trekking. De nodige uitrusting hangt daarbij af van de regio, het seizoen en de duur van de tocht. Of je er nu in de lente, de zomer of de herfst op uit trekt, je denkt er het beste op voorhand goed over na welke klimatologische omstandigheden je kunt tegenkomen. En zoals bekend is een goed begin het halve werk! De volgende lijst geldt daarom als basisuitrusting en kan door ieder persoonlijk aan de kenmerken van zijn of haar tocht worden aangepast.

De grote vier

Tent
Slaapmat
Slaapzak (evt. met lakenzak)
Rugzak (60+ liter) incl. regenhoes

Kleding volgens het laagjesprincipe

1e laag (onderkleding):

Sportshirt
Sportondergoed
Wandeloverhemd
Sportsokken

2e laag (isolatie):

Fleece-, softshell- of synthetisch jack

3e laag (bescherming tegen het weer):

Regenbroek en -jas (hardshell)
Reservekleding afhankelijk van de lengte van de tocht
Wandelschoenen
Wandelbroek evt. afritsbaar
Halsdoek
Muts
Handschoenen

Eten en drinken

Kooktoestel met brandstof
Pan, koekenpan met greep
Bord, kom, mok en bestek
Trekkingvoeding: ontbijt, lunch, avondmaal
Aansteker
Zakmes
Drinkfles (2x 1 liter)
Naar wens: bruistabletten, instantkoffie of theezakjes.
Schoonmaakmiddel voor kookgerei (ecozeep) en een kleine spons
Waterfilters, SteriPen of chloortabletten voor drinkwaterzuivering

Hygiëne

EHBO-set met persoonlijke medicatie
Toilettas: tandenborstel & tandpasta, outdoorzeep, outdoorhanddoek, daglenzen
Tampons (ook voor mannen, zie tekst onderaan)
Zonnebrandcrème, indien nodig lippenstift met uv-bescherming
Wc-papier

Overige uitrusting/gebruiksartikelen

Wandelstokken
Zonnebril
Mobiele telefoon (met oplader / powerbank)
Wandelkaart en kompas
Wandelgids
Contant geld & creditcard
Persoonlijke gegevens: ledenpas alpenvereniging, identiteitsbewijs of paspoort, indien nodig visum
Gamaschen
Multitool
Ducttape
Parachutekoord/prusiktouw
Klein vuilniszakje
Hoofdlamp (incl. reservebatterijen)

Optioneel (afhankelijk van seizoen en tocht)

Lange sportonderbroek
Bescherming tegen muggen (muggengaas, muggenspray enz.)
Noodzender
Gps-toestel

Als er nog plaats is in de rugzak

Camera
Multifunctioneel horloge
Verrekijker

Trekking

Onder trekking verstaan we normaal gesproken meerdere dagen wandelen en daarbij lange afstanden afleggen. Het mooie eraan is de onafhankelijkheid, zowel van tijd en plaats, als van het aanwezig zijn van de bewoonde wereld. Het gaat om de uitdaging om deels alleen te zijn, blootgesteld te worden aan weer en wind, je eigen weg te gaan, jezelf en de natuur te herontdekken! Er is weinig dat zo mooi is dan een te zijn met de natuur. Je zult op je tocht misschien wel steeds weer (en gelukkig) berghutten tegenkomen (afhankelijk van het land waarin je onderweg bent), maar toch leef je voornamelijk zelfvoorzienend.

Persoonlijke uitrusting

De persoonlijke uitrusting moet hier dus ook op worden afgestemd. Ze bestaat in principe uit een basisuitrusting (zoals voor huttentochten) aangevuld met de “grote vier” (rugzak, tent, slaapzak, slaapmat) en alles wat je nodig hebt om op je tocht te koken. En ook het schoeisel moet natuurlijk worden aangepast. Hier is in ieder geval, op z’n minst, een enkelhoog paar aanbevolen, dat de voeten extra stabiliteit geeft. Zo kunnen lichte spierletsels (bv. door omslaan van je voet) worden vermeden. De zool van de schoenen mag ook iets soepeler zijn dan bij bergschoenen, want meestal leg je toch eerder langere afstanden af dan in het hooggebergte en normaal gesproken hoef je onderweg ook niet te klauteren of klimmen.

Handig om mee te nemen

Hier volgen nog enkele zeer praktische gadgets, waarvan het nut op het eerste gezicht misschien niet altijd duidelijk is. Opbergzakken! Die zou je altijd bij je moeten hebben, naast waterdichte afsluitbare zakjes voor elektronica en documenten. Zo bewaar je het overzicht in je rugzak. Het is ook handig om verschillende maten en kleuren bij te hebben. Zo weet je meteen in welke zak je de vuile was vindt, in welke schone T-shirts en in welke de reisapotheek.

Verder is ook ducttape praktisch en veelzijdig. Of er nu een gaatje zit in de tent, je schoenzolen loskomen of je onderweg kwebbelend gezelschap hebt, met deze tape kun je zo goed als alles oplossen. Net zo nuttig zijn enkele meters parachutekoord of dun prusiktouw. Dit is extreem scheurbestendig en kan als veters, reserveriem en waslijn worden gebruikt. Ook elastiekjes en een of twee kabelbinders hebben hun nut bewezen, want ze nemen geen ruimte in beslag, wegen niets en je kunt er onderweg creatief mee improviseren en dingen vastmaken! Last but not least: tampons. Ook voor heren geen slecht idee. Het idee erachter valt dan misschien wel eerder onder de categorie survival, maar overtuigt ook op trekking! Zo kunnen tampons bijvoorbeeld in geval van nood als kompres dienen bij diepe snijwonden of ze kunnen „uitgerafeld” worden gebruikt om vuur aan te maken. Eén vonkje is meestal al voldoende voor een gezellig kampvuur.

Voor perfectionisten

Wie het echt perfect wil doen, kan met MS Excel of een gelijkaardig programma een persoonlijke paklijst opstellen. Gewichtsinformatie, hoeveelheden en voeding (incl. calorie-informatie) geven een goed overzicht van wat de rugzak zal wegen, wat nog mee kan of mee moet, maar vooral ook welke spullen waarschijnlijk onnodig zijn. Nadat je alles op een rijtje hebt gezet, moet je je bij elk item afvragen of je het ook écht nodig hebt. Een beginnende trekker pakt graag veel te veel onnodige dingen in, die op de tocht geen enkele keer worden aangeraakt. Maar ook hier geldt: oefening baart kunst. Meestal begin je toch al met kortere tochten bij eenvoudige klimatologische omstandigheden, waarbij je dan snel vaststelt welk gadget je het hardste mist en wat je de volgende keer gewoon thuis kunt laten.

Conclusie

Deze paklijst geldt daarom als betrouwbare basis voor elke volgende trektocht. Samengevat moet je volgende dingen onthouden:

  • Extra uitrusting op een trektocht weerspiegelt zich in vele punten: een grotere rugzak en meer gewicht, stabieler schoeisel (want veel meer gewicht op de rug), uitrusting en kleding voor alle eventualiteiten. Een goed en gestructureerd ingepakte rugzak is hier een voordeel (opbergzakken in verschillende kleuren en maten doen wonderen).
  • Een zeer belangrijk punt bij trekking is de voeding. Als je bedenkt hoeveel je laatste boodschappen voor een week wogen, weet je waarom (lichte en calorierijke) trekkingvoeding werd uitgevonden.
  • Omdat je vaak ver weg van de bewoonde wereld bent, moet je in het bijzonder aandacht schenken aan veiligheid en eerste hulp bij noodgevallen. Het is hierbij aangeraden om zeker bij je eerste trekkingervaringen een realistisch haalbare tocht uit te kiezen en een mobiele telefoon met noodnummers bij je te hebben. Dit punt is nog belangrijker als je alleen op pad gaat. Bovendien is het geen schande om een tocht vroeger stop te zetten. Elke ervaring die je hebt opgedaan met jezelf, met het weer en met de uitrusting helpt je om de volgende keer nog efficiënter in te pakken, je aanpak te optimaliseren en om steeds weer een beetje beter te kunnen improviseren!

Trekkinguitrusting vind je hier >>

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Jörn

Als mijn hartslag stijgt en het landschap aan me voorbij raast, voel ik me op mijn best. Of het nu te voet is of op de fiets, of zelfs in het water, duursport is voor mij de mooiste vorm van vrijetijdsbesteding.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren