Ga je een huttentocht maken? Dan is een goede voorbereiding een must. Onze tip: Maak een paklijst voor je huttentocht. Het grootste voordeel van zo’n tocht is het lage basisgewicht, want je tent, slaapzak, slaapmat en voedsel kunnen thuis blijven. Afhankelijk van de trekkingtour bieden de berghutten zelfs eten en drinken aan. Maar wat neem je dan wél mee als je van berghut naar berghut wandelt?
Terwijl de oude rotten in het vak precies weten wat ze in hun rugzak moeten stoppen, biedt de volgende lijst hulp aan degenen die voor het eerst een huttentocht maken.
Kleding
1e laag (baselayer):
2e laag (isolatie):
3e laag (bescherming tegen het weer):
Maaltijden
Hygiëne en gezondheid
Uitrusting
Voor de hut
Als er nog plek over is in je rugzak
De bovenstaande paklijst is natuurlijk maar een voorbeeld. Als je al eens een tour hebt gemaakt, zul je al vrij goed weten wat je nodig hebt en wat niet, hoeveel je kunt dragen en wat bij de volgende tour thuis mag blijven. Bij een huttentocht is de lengte van de tocht de doorslaggevende factor. Als je vier dagen of langer onderweg bent, is het aan te raden om meer schone kleding of reiswasmiddel mee te nemen.
Waar maak je de huttentocht en welke rugzak is geschikt?
Het ligt er helemaal aan of je de huttentocht in Scandinavië of in de Alpen maakt. Wat het gewicht betreft, geldt als vuistregel dat je rugzak bij een meerdaagse huttentocht niet meer dan 8 kg (zonder drank) mag wegen. Vooral als het tourprofiel een paar hoogtemeters belooft, zul je blij zijn met elke gram die je bespaart.
Rugzakken met meerdere vakken zijn enorm handig. Heeft je rugzak geen extra vakken, dan kun je met lichte pakzakken orde scheppen. We raden aan om je spullen ‘s ochtends zo in te pakken zoals je ze die dag nodig gaat hebben. Een waterfles en voedsel moet je altijd bij de hand hebben en als er slecht weer op komst is, pak je voor die dag je regenjack en -broek zo in dat je er snel bij kunt.
Kleding en materiaal
Bij het kiezen van kleding en materiaal moet je in elk geval rekening houden met het tourverloop. Gaat de tocht over een gletsjer (gaiters en gamaschen, stijgijzers, grödel, gletsjerbril etc.), gaat het veel regenen of blijft het overwegend droog? Neem voor gezekerde passages zeker ook stevige handschoenen mee. Bij koud en nat weer staalkabels vasthouden met je blote handen is echt geen pretje.
Als je nog nooit meerdere dagen achter elkaar op pad bent geweest, kun je het beste van tevoren oefenen en testen of je met je uitrusting overweg kunt. In tegenstelling tot een dagtour kunnen verkeerde beslissingen bij een meerdaagse tour erg vervelend uitpakken. Je wilt je tocht immers niet moeten staken.
Een groot voordeel van een huttentocht is de factor eten en drinken. Afhankelijk van de soort hut, kun je daar ‘s avonds terecht om gezellig een hapje te eten en drinken. Er gaat toch echt niets boven een redelijk geprijsde bergbeklimmersmaaltijd en een koel drankje. Dit bespaart natuurlijk een hoop kilo’s die je dan niet hoeft mee te dragen, wat vooral scheelt tijdens lange tochten. Het enige beetje gewicht in je rugzak is je proviand voor de dag.
Veel plezier en veel succes met de voorbereiding aan de hand van de paklijst voor je huttentocht!