Shop

Overzicht van Scandinavische outdoormerken

Inhoudsopgave

Scandinavië en outdoor: deze twee begrippen horen gewoon bij elkaar. Bij het horen van Rondane of Hurrungane, Sarek of Kebnekaise zal menig outdoorliefhebber wegdromen. In Scandinavië zijn zoveel prachtige berggebieden te vinden! Het is dan ook niet gek dat tussen Skaggerak en de Russische toendra het buiten zijn een wijdverspreide levenshouding is die met stijl en toewijding wordt gecultiveerd.

In Noorwegen, waar uit enquêtes blijkt dat bijna 90% van de volwassen bevolking outdoorliefhebber is, beklimmen mensen bergtoppen hoog boven de fjorden en steken ze gletsjers over op ski’s. In Zweden trekt men met of zonder hondenslee eropuit en in Finland geniet men van sauna’s en ijsbaden. Sneeuw, regen, kou, wind en duisternis zijn daar geen redenen om niet naar buiten te gaan. Dat zou overigens ook lastig worden, want comfortabel op een zonnig strand liggen komt daar maar vrij weinig voor.

Goed, misschien zaten er een paar clichés tussen, maar het staat buiten kijf dat mensen in Scandinavië graag veel tijd doorbrengen in de mooie natuur. In Noorwegen is het buiten zijn bovendien een echte staatsfilosofie die veel verder gaat dan het opzoeken van de natuur in je vrije tijd, zoals wij Midden-Europeanen dat vooral kennen. Friluftsliv wordt dit geïnstitutionaliseerde outdoorenthousiasme genoemd. Je kunt het zelfs studeren aan de universiteit.

Meer als vrijetijdsbesteding

Gezien het barre klimaat gaat het hier niet alleen om vrijetijdsbesteding, maar is het ook de pure noodzaak om je aan te passen aan de omgeving. Niemand wil tenslotte de winter, die hier bijna een half jaar duurt, opgesloten in zijn of haar kamer doorbrengen. Het bekende motto „slecht weer bestaat niet, alleen de verkeerde kleding” komt dus niet voor niets uit Scandinavië. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in het noorden van Europa zo veel fabrikanten zijn die de ‘juiste’ kleding maken van het allerhoogste niveau.

Ook al het andere wat je nodig hebt voor een verblijf in de vrije natuur wordt tussen Denemarken en Finland geproduceerd en kenmerkt zich door hoge kwaliteit. We wagen ons nu aan een uitgebreid, maar zeker niet volledig overzicht van grotere en kleinere topfabrikanten in het noorden, die vooral bekend zijn door hun kleding, maar ook als het gaat om tenten en kampeerartikelen niet achterblijven.

Wat zijn de grootste merken?

De beroemde rode vos.

Het merk dat bij de overgrote meerderheid van outdoorliefhebbers en fans van Scandinavië als eerste te binnenschiet is waarschijnlijk het merk met de rode poolvos in het logo: Fjällräven. Hoewel Noorwegen eerder wordt geassocieerd met de ‘klassieke fjäll’ (steenachtige en door de wind geteisterde hooglanden), is het toch een Zweeds outdoormerk dat zijn naam draagt.

De outdoorkleding en -uitrusting van Fjällräven is ideaal voor deze berggebieden, of het nu in Noorwegen is of in Zweden. Het Zweedse merk stelt hoge eisen aan zichzelf en voert deze dan ook consequent door in de productie. Dit wordt niet alleen beweerd door marketingdeskundigen, maar ook door de overgrote meerderheid van de kopers, die tijdens hun sportieve tochten in Scandinavië volledig vertrouwen op het materiaal van Fjällräven.

De reputatie van hun rugzakken, tenten, slaapzakken en textiel is dan ook al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw onverminderd goed. Dit is vooral te danken aan een zeer robuuste afwerking en uitstekende functionaliteit van de producten. Toch maakt dat de ontwerpen allesbehalve lomp of lelijk. De producten kenmerken zich juist door hun frisse stijl met een hoge herkenningsfactor. Dat heeft sommige producten ook populair gemaakt buiten de outdoorwereld.

Aangezien uitrusting van Fjällräven lang meegaat, een tijdloos ontwerp heeft en geproduceerd wordt met hoge milieustandaarden en sociale normen, is een hoog niveau van duurzaamheid gegarandeerd.

Het label Helly Hansen

Buiten de berg- en outdoorwereld is een traditioneel Noors merk waarschijnlijk het bekendste: Helly Hansen. De opvallend elegante jassen en tassen van dit merk zijn ook steeds vaker te zien in de stad. Maar je doet deze oude, traditionele fabrikant geen recht als je hun producten reduceert tot ‘streetwear’. Kleding en accessoires van Helly Hansen vertegenwoordigen een ongelooflijk scala aan activiteiten. Van zeilen en skiën tot het werken op een booreiland, voor alles is wat in het assortiment te vinden.

Wat zijn de echte klassiekers?

De oprichters van de Noorse outdoorbedrijven zijn vaak zelf ook fanatieke nalevers van friluftsliv. Een voorbeeld hiervan is Bergans. Naar verluidt voelde wandelaar en jager Ole F. Bergan zich na zijn jachttrip zo stijf en pijnlijk doordat hij niet de optimale kleding droeg dat hij besloot zelf betere kleding te gaan maken. Dat werd een succes, want sinds de oprichting in 1908 produceert het bedrijf tot op de dag van vandaag hoogwaardige outdoorkleding. Jassen, broeken en rugzakken van Bergans of Norway hebben een zeer goede reputatie bij outdoorfans van over de hele wereld.

Een andere klassieker met een historisch tintje is de Noorse slaapzakfabrikant Ajungilak. Na de overname door Mammut AG is het merk echter naar Zwitserland verhuisd. De slaapzakken met het geel-zwarte logo dragen nog steeds hun Noorse kern en staan ook onder de nieuwe eigenaren bekend om hun robuustheid en betrouwbaarheid.

Een klassieker uit Zweden

Met deze schoenen van Haglöfs ben je perfect uitgerust voor een wandeling.

Met Haglöfs heeft Zweden ook een echte outdoorklassieker in huis. Meer dan 100 jaar geleden begon dit merk met het produceren van kleding met als missie om de best mogelijke bescherming te bieden aan de lokale wandelaars die zich in het ruige omringende landschap begaven. Daar is tot nu toe weinig aan veranderd, afgezien van constante kleine verbeteringen en een grotere klantenkring. Naast een hoge mate van duurzaamheid biedt Haglöfs producten met speciale pasvormen en stijlvolle kleurconcepten voor vrouwen.

Deze kleine voorselectie van klassieke merken blijft natuurlijk subjectief en kan worden uitgebreid. Hetzelfde geldt voor de volgende tips, die de wat minder bekende merken onder de aandacht brengen.

Wat zijn onze tips?

Tot nu toe hebben we vooral de merken uitgelicht die bijna alle outdoorfans al eens eerder zijn tegengekomen. Nu komen we echter bij een aantal Scandinavische merken die waarschijnlijk bij veel minder bergvrienden bekend zijn, maar die de moeite waard zijn om nader te bekijken.

In de eindeloze Zweedse bossen kan het vrij donker worden en kun je heel gemakkelijk verdwalen. Maar als je de goed doordachte en betrouwbare uitrusting van de Zweedse fabrikant Silva bij je hebt, wordt het een stuk gemakkelijker om je weg te vinden. De lampen, kompassen en verrekijkers van Silva zorgen er ook in slechte weersomstandigheden voor dat je je snel kunt oriënteren.

Een andere outdoorspecialist is de Zweedse handschoenenfabrikant Hestra. Handschoenen van Hestra kunnen worden gebruikt voor veel verschillende activiteiten, zoals skiën, bergbeklimmen of werken in de buitenlucht. Hestra garandeert overal een optimale bescherming van je handen.

Nog meer aanraders

Een regenjas van het merk 66° North.

Als we IJsland opnemen in de ‘verlengde cirkel van Scandinavië’, dan kunnen we met 66° North een heel klein, maar fijn merk toevoegen aan onze lijst van hoogwaardige outdoorkledingproducenten. De naam van het bedrijf, dat in 1926 in IJsland werd opgericht, verraadt duidelijk waarvoor de artikelen zijn ontworpen: de stormachtige, koude poolcirkel op 66° noorderbreedte.

De Noorse skiester Kari Traa staat meer bekend als Olympisch kampioene dan als ontwerpster van skikleding en mutsen. Maar deze nevenactiviteiten beheerst ze niet minder goed dan skiën. Vooral vrouwen zijn enthousiast over de functionele en kleurrijke creaties van de hand van de Olympische atleet.

Iets bekender dan de laatste twee is het Zweedse rugzak- en kledingmerk Klättermusen. Duurzaamheid en perfect doordachte details zijn de kenmerken van deze producten uit de Zweedse stad Åre. Interesse?

In het volgende deel zullen we de merken per land vermelden. Het gaat hier om Scandinavische kwaliteitsmerken, die nog geen grote internationale spelers zijn, maar ook geen kleine, onbekende merken.

Noorse outdoormerken

De merken bespreken we voor het gemak op alfabetische volgorde. Er zijn veel meer Scandinavische outdoormerken dan de meeste mensen denken. Ken jij ze allemaal? Er zitten er vast een paar bij waar je nog nooit van hebt gehoord.

Het typisch Noorse patroon mag hier natuurlijk niet ontbreken!
  • Aclima: Bijna niemand anders is zo toegewijd aan milieuvriendelijke en duurzame productie als dit familiebedrijf uit de buurt van Oslo. Het Noorse merk slaagt hierin zonder afbreuk te doen aan functionaliteit en design.
  • Dale of Norway: Als je op zoek bent naar handgemaakte, tijdloze, traditioneel ontworpen Noorse truien gemaakt van 100% wol van Noorse schapen, behoort Dale of Norway tot het beste van het beste.
  • Devold: Dit kwaliteitsmerk is vernoemd naar de oprichter. In eerste instantie produceerde het merk robuuste en functionele producten voor vissers en andere mensen die in een ruige natuurlijke omgeving werken. Tegenwoordig staat het merk vooral bekend om hoogwaardige truien en merino-ondergoed.
  • Helsport: Slaapzakken, tenten en rugzakken zijn de specialiteit van dit 60 jaar oude familiebedrijf. De uitvinding van de tunneltent, diverse ontwerpprijzen en de uitrusting die door de Noorse Himalaya-expedities wordt gebruikt, zijn sindsdien het handelsmerk van Helsport.
  • Norrøna: Dit merk, dat in 1929 in de buurt van Oslo werd opgericht, kan eigenlijk ook als een klassieker worden beschouwd, want het logo heeft iedereen vast wel eens een keer in een of ander bergsport- of klimtijdschrift gezien. Ken jij dit eerste GoreTex-verwerkingsbedrijf in Europa al? Norrøna staat als geen ander merk voor Scandinavische bergbeklimmingen in alpine stijl en overtuigt met hoge technische eisen aan hun kleding en uitrusting.
  • Sweet Protection: Dat de Noren ook hardware kunnen produceren, blijkt wel uit de sportuitrusting van dit merk. Op het snowboard of op de mountainbike voel je je niet alleen veilig, maar ook comfortabel gekleed met deze hoogwaardige uitrusting.
  • Ulvang: En opnieuw komen we een Olympisch kampioen uit Noorwegen tegen, want in 1995 bracht de langlaufer Vegard Ulvang zijn eerste wollen sokken op de markt. Sindsdien heeft hij zijn assortiment flink uitgebreid en is zijn bedrijf uitgegroeid tot een topadres voor merinokleding.
  • Viking Footwear: De schoenen van deze eveneens kleine, maar zeer goede fabrikant zijn als het ware een toegangskaartje voor de Scandinavische wildernis. Droog, betrouwbaar en geschikt voor het dagelijks leven zijn de beste woorden om de schoenen van Viking te beschrijven.

Zweedse outdoormerken

Bij de oostelijke buurman van Noorwegen zijn misschien iets minder spectaculaire landschappen te vinden, maar dat levert nauwelijks minder fabrikanten van hoogwaardige outdooruitrusting op.

Goed uitgerust met Primus.
  • Didriksons: De functionele kleding van Didriksons is bijzonder geschikt voor dagelijks gebruik in stormachtige kustklimaten. Het brede assortiment varieert van mutsen tot jassen.
  • Houdini: De grote tovenaar was ooit in staat om zichzelf te bevrijden van elke benauwende situatie. Met de naar hem genoemde sportkleding zijn zulke situaties verleden tijd, want bij slecht weer zorgt de functionele kleding van Houdini voor een uitstekende bescherming. Net als toen Houdini op het podium stond, ziet de kleding van het jonge Zweedse bedrijf er heel stijlvol uit.
  • Icebug: Deze kleine schoenenfabrikant is thuis aan de Zweedse westkust en is de expert op het gebied van glad, modderig terrein. Zoals de merknaam al aangeeft is het ook ijzel de baas. Outdoorschoenen van Icebug zijn daarom vooral populair op gladde winterwegen en bevroren trails.
  • Ivanhoe: Dit familiebedrijf, genoemd naar een legendarische ridder, staat voor hoogwaardige merino-, wollen en katoenen kleding en opvallende ontwerpen. Nog steeds vindt 80% van de productie in Zweden plaats.
  • Lundhags: Onvermurwbaar goede schoenen voor strenge winters waren lange tijd de core business van het bedrijf dat in 1932 door schoenmaker Jonas Lundhag werd opgericht. Ook nu nog vind je de onmiskenbare stevige wandelschoenen in het assortiment, dat inmiddels met jassen, broeken en rugzakken voor veeleisende tochten is uitgebreid. Met recht is Lundhags nu één van de bekendste en grootste Scandinavische merken.
  • Pinewood: Scandinavische outdoorkleding geniet een goede reputatie, maar wordt over het algemeen niet als goedkoop beschouwd. Het jonge, opkomende merk Pinewood, dat zich sinds 1990 een weg naar de top van functionele kleding heeft gebaand, laat zien dat kwaliteit uit het Noorden niet duur hoeft te zijn. Klinkt dat niet goed?
  • Woolpower: Zoveel mogelijk warmte met zoveel mogelijk comfort. Zo zou je de producten van Woolpower kunnen omschrijven. De Zweedse kledingfabrikant begon met nylon panty’s totdat hij in 1972 samen met het Zweedse leger een nieuw type badstof ontwikkelde, gemaakt van 70% merinowol en 30% synthetische vezels. De voormalige kousenfabrikant is inmiddels wereldwijd een van de topmerken voor comfortabel en functioneel textiel.
  • Peak Performance: “Echte kleding voor echte skiërs” is het motto van dit innovatieve bedrijf, dat net als zijn collega’s van Klättermusen gevestigd is in Åre in het noorden van Zweden. De hoge functionaliteit en kwaliteit van de kleding van Peak Performance is geschikt voor een grote verscheidenheid aan outdooractiviteiten.
  • Primus: De kampeerartikelen en andere outdoorproducten van Primus combineren een lange traditie met een maximale expertise. In de loop van zijn lange geschiedenis heeft het traditionele Zweedse bedrijf avonturiers als Roald Amundsen en Edmund Hillary voorzien van uiterst duurzame en betrouwbare kooktoestellen en kookgerei. Vandaag de dag is Primus niet meer weg te denken uit de campingkeuken en biedt het warme maaltijden in stormachtige gebieden en op ijzige hoogten. Dus heb je nog iets nodig om mee te koken op de camping, dan zit je hier goed!
  • Sätila: Scandinavische outdoorproducenten staan vaak bekend om hun liefde voor detail. Zo ook mutsenspecialist Sätila. Dat heeft zo zijn redenen, want in de ruige Scandinavische natuur zijn details niet alleen leuke foefjes, maar kunnen ze het verschil maken in een gevaarlijke situatie. De juiste muts is dan een heel goed begin. Heb jij nog een leuke muts nodig?

Finse outdoormerken

High-tech met Suunto.
  • Suunto: Ook al zijn de glorietijden van Nokia een beetje vervaagd, de wereld weet inmiddels dat de Finnen goed zijn met technologie. Dat de precisietechnologie goed werkt, blijkt ook uit de eersteklas meetinstrumenten van Suunto. Hun hoogtemeters, kompassen en sporthorloges zijn niet alleen mooi speelgoed voor buitensporters over de hele wereld, maar vaak genoeg zijn ze ook van levensbelang. Suunto is terecht een grote naam op het gebied van sportinstrumenten.
  • Kupilka: De verfijnde Finse innovatieve geest is ook in dit merk terug te vinden. Het speciale buitenservies en -bestek van Kupilka is gemaakt van een speciaal biomateriaal dat niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook andere voordelen heeft ten opzichte van andere materialen. Zo is het vaatwasmachinebestendig, licht, robuust en dik genoeg zodat je je vingers niet verbrandt.

Deense outdoormerken

Tot slot maken we een uitstapje naar het zonnige (nou ja) zuiden van het noorden. Ja, ook Denemarken wordt meestal als Scandinavië beschouwd, hoewel het door het Kattegat en het Skagerrak van het grote schiereiland wordt gescheiden. De natuur is hier lang niet zo wild als verder naar het noorden, maar de weersomstandigheden kunnen ook hier ruig zijn. De outdoorfabrikanten weten in ieder geval waar goed materiaal bestand tegen moet zijn.

  • Nordisk: Het bekendste Deense outdoormerk biedt al meer dan 100 jaar een breed scala aan kleding en uitrusting aan. De nadruk ligt daarbij op een zo eenvoudig mogelijk ontwerp, een laag gewicht en het voorkomen van zwakke plekken. Veel producten zijn ontworpen voor ontspannen vrijetijdsbesteding, maar het merk biedt ook series voor extreme omstandigheden en ambitieuze outdoortochten.
  • Ecco: De beste schoenen ter wereld? Daarover kan je van mening verschillen. Wat wel zeker is, is dat Ecco als één van de weinige schoenfabrikanten ter wereld zijn eigen leerlooierijen en schoenmakerijen exploiteert en daarmee een hoog kwaliteitsniveau bereikt. Dat merk je niet alleen tijdens het snowboarden en wandelen in de winter, maar ook in het dagelijks leven.

Oase Outdoors

Nog meer bewijs dat gewone Scandinavische outdoorproducten niet duur hoeven te zijn, laat het bedrijf Oase Outdoors zien met de volgende drie bekende en succesvolle merken.

En als laatste: wat mag er niet ontbreken in je outdooruitrusting? Een tent natuurlijk!
  • Robens: Tenten en alle kampeerspullen die het buiten zijn aangenaam maken, produceert Robens met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
  • Outwell: Als je met de hele familie gaat kamperen zijn de producten van Outwell de perfecte keuze. Bij dit merk draait het om comfort, buitenplezier en vakantiegevoel.
  • Easy Camp: Gebruiksvriendelijkheid en comfort staan ook bij Easy Camp voorop. Deze producten zijn bovendien verkrijgbaar tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding.

We zijn bij het einde gekomen van ons overzicht van Scandinavische merken. Wat is jouw favoriete merk? Of zijn we iets vergeten? Laat het ons weten in een reactie!

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Stephan

Toen ik acht jaar was las ik mijn eerste boek over de bergen. Het zorgde ervoor dat ik mijn speelgoedauto’s en lego totaal vergat. Mijn interesse voor de bergwereld is daarna alleen maar gegroeid.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren