Shop

Passende Kleidung ist das A und O für wirksame Funktionalität.

Vind je weg in de matenjungle – een gids voor maattabellen

Inhoudsopgave

Maattabellen, maatadvies, Engelse maten, Amerikaanse maten, confectiematen … De wirwar aan maten kan verwarrend zijn. Vooral het kiezen bij online shoppen is vaak moeilijk zo. We proberen je hier wat extra hulp te bieden, hoewel we je vooraf al waarschuwen dat we je ook na het lezen van dit artikel geen garanties kunnen bieden wat maten en pasvormen betreft.

Wat is de geschikte pasvorm voor outdoorkleding?

Laten we heel algemeen beginnen met de vraag hoe outdoorkleding en functionele kleding doorgaans moet passen. Eerst moet je uitmaken of het om kleding gaat die je warm moet houden, zoals merino ondergoed, jassen van dons, fleece of kunstvezel en softshelljacks. Die moet wat strakker rond je lichaam zitten om niet te veel overbodige ruimte te hebben die extra ‘verwarmd’ moet worden tussen je lichaam en de kleding.

Bergvriend met winterjack in een sneeuwstorm.
In tegenstelling tot nauwsluitende isolerende kleding moet kleding die bescherming tegen weersinvloeden biedt iets losser zitten.

De situatie ligt echter net wat anders bij kleding die bescherming tegen weersinvloeden biedt, hardshelljacks- en broeken met andere woorden. Deze zijn erop voorzien om afhankelijk van de temperatuur gebruikt te worden voor het uienprincipe, om er meer laagjes onder te dragen dus. Daarom mag een regenjack die op zichzelf wordt gedragen losser zitten, maar de meeste fabrikanten houden voor de snit al rekening met dit laagjesprincipe.

Bij kleding die je als eerste laag draagt tijdens een intensieve activiteit zoals wandelen, klimmen, trailrunning of iets dergelijks – d.w.z. trekking- of klimbroeken en functionele shirts of hemden – is het belangrijk dat je genoeg bewegingsvrijheid en een aangenaam draaggevoel hebt. Hier speelt individuele voorkeur dan ook een grote rol: hou je van sportief of eerder van casual?

Maattabellen juist gebruiken

Norm voor confectiematen

Een fundamenteel probleem met kledingmaten is dat er geen internationale norm voor bestaat. Inofficieel is het maatsysteem XXS-XXL al enige tijd de gebruikelijkste optie geworden.

De Midden-Europese landen Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Tsjechië, Nederland, Denemarken en Polen hebben een gemeenschappelijke norm voor confectiematen. Voor dames gaat deze van 32 (= INT XXS) tot 52 (= INT 6XL) en voor heren van 44 (= INT XS) tot 62 (= INT 6XL). Niet alle fabrikanten voorzien echter in het volledige internationale matenassortiment.

Landgebonden uitzonderingen

Groot-Brittannië (= UK) en de Verenigde Staten (= US) hebben hun eigen maataanduiding. Voor dames gaat deze van een 2 (= EU 32) tot een 16 (= EU 46) in de VS, en van een 6 (= EU 32) tot een 14 (= EU 44) in het VK. Voor heren is er geen verschil tussen Britse en Amerikaanse maten. De vuistregel hier is om de EU-maat min 10 te nemen, dus een EU 48 zou ongeveer overeenkomen met een US/UK 38 (= INT M).

Frankrijk, Italië en Spanje hebben ook hun eigen confectiematen, maar in de maattabellen van het overgrote merendeel van de fabrikanten wordt rekening gehouden met de nationale systemen, waardoor een omrekening naar je normale maat mogelijk is.

Maattabellen van fabrikanten zelf

Niettemin gebruiken veel fabrikanten individuele maattabellen met telkens andere maten. De beste methode om de passende maat zo goed mogelijk te benaderen bestaat er dan ook in jezelf thuis eerst eens te meten op de belangrijkste plaatsen.

Om welke lichaamsmaten gaat het en hoe neem ik deze correct?

Schema - Waar neem je welke lichaamsmaat voor kleding?
Hoe neem ik mijn maten correct?
  1. Lichaamslengte … van je kruin tot aan de grond, het beste tegen de muur.
  2. Armlengte … terwijl je je arm lichtjes buigt van je schouderbeen tot aan je pols.
  3. Beenlengte … aan de buitenkant van je been, van je heupbeen tot aan je enkelknobbel.
  4. Binnenbeenlengte … de afstand aan de binnenkant van je kruis tot onder je enkel.
  5. Halsomtrek … het breedste punt van je hals onder je strottenhoofd.
  6. Borstomtrek … het breedste punt van je bovenlichaam (onder je oksels).
  7. Taille … zonder het meetlint aan te trekken direct onder je navel.
  8. Heupomtrek … het breedste punt van je zitvlak.
  9. Beenomtrek … het breedste punt van je bovenbeen.

De belangrijkste lichaamsmaten zijn …

Borstomtrek (in Europa is dit meestal de basis voor de gestandaardiseerde confectiemaattabellen), tailleomtrek en heupomtrek.

Voor broeken is bovendien de binnenbeenlengte meestal het relevante criterium. Die wordt gemeten vanaf het kruis tot aan je enkelknobbel. Veel fabrikanten bieden bij broeken drie verschillende lengtes aan: regular, long and short.

Voor heren is regular meestal gebaseerd op de klassieke jeansmaat 32-34, die wordt gemeten in inches en ongeveer overeenkomt met een beenlengte van 82-86 cm. Lange en korte maten hebben meestal een 4-7 cm langere resp. kortere binnenbeenlengte, maar ook dit verschilt enigszins van fabrikant tot fabrikant.

Vervolgens kan je deze lichaamsmaten vergelijken met de afmetingen in de maattabellen van de respectieve fabrikanten.

Uitzondering kindermaten:

Voor kindermaten is de situatie weer iets anders. Hier wordt niet hetzelfde confectiemaatsysteem gebruikt als voor volwassenen. Bij kindermaten is de maximale lichaamslengte de beslissende factor. Zo wordt de maat 104 aanbevolen tot en met deze lichaamslengte.

Vooral bij Amerikaanse merken als Patagonia of The North Face is het dan weer gebruikelijk om de maat aan te duiden op basis van de leeftijd van het kind. Een Europese maat 176 is dus geschikt voor 16-jarige kinderen en komt overeen met de internationale kindermaat XL.

Waar vind je de maattabellen op onze webshop?

De maattabellen van de fabrikant zelf vind je op onze Bergfreunde-webshop altijd direct onder de kleurvarianten van het product. Afhankelijk van de fabrikant en je cookie-instellingen kan je naast de normale maattabel ook gebruik maken van het maatadvies.

Waar de maattabellen van de fabrikant zelf op de webshop te vinden zijn.
De maattabellen van de fabrikant zelf vind je altijd direct onder de kleurvarianten van het product.

Hier kan je verschillende parameters gebruiken, zoals andere fabrikanten van wie je koopt, je gestalte en dergelijke, om de maat voor een product nog beter te bepalen. Afhankelijk van de basisgegevens kan dit maatadvies ook fabrikanten herkennen die grotere of kleinere pasvormen hebben en op basis daarvan maataanbevelingen doen.

Landgebonden pasvormen

Een ander referentiepunt voor het bepalen van de maat zijn de basisgegevens in verschillende landen, die de pasvorm per land en streek doen verschillen.

Scandinavische fabrikanten zoals Haglöfs, Norroena, Fjällraven of Bergans gebruiken vaak een eerder atletische snit met lange mouwen en pijpen. Die merken zijn dan ook een kijkje waard voor lange, slanke mensen.

In de VS daarentegen is de pasvorm vaak breder en korter. Denk maar aan Patagonia, The North Face, Columbia of Marmot.

In Italië, Spanje en tot op zekere hoogte ook in Frankrijk is de snit opnieuw klein en eerder slank, vooral voor fietskleding. Bij fabrikanten als Castelli, Nalini of Alé is het niet ongebruikelijk dat je twee of zelfs drie maten groter nodig hebt dan je normale kledingmaat. Maar ook klassieke outdoorfabrikanten als Dynafit, Salewa, Millet, Montura of Karpos hebben de neiging om kleine, getailleerde en sportieve pasvormen te gebruiken.

In Duitsland en enkele andere Midden-Europese landen die de bovengenoemde gemeenschappelijke norm voor confectiematen hanteren, vind je vaak een neutralere pasvorm waarbij je je kan baseren op je normale confectiemaat. Voorbeelden zijn Vaude, Mammut, Schöffel, Maloja en Maier Sports.

Conclusie

Zoals je ziet, is het enerzijds erg verwarrend en moeilijk om de juiste maat outdoorkleding te vinden. Anderzijds hopen we dat dit artikel je helpt om je beter te oriënteren en vaker juist te kiezen bij het selecteren van een maat.

Er zijn namelijk wel een paar richtlijnen die je kan volgen, en hoewel de maattabellen van de fabrikanten zelf variëren in exactheid en omvang, zijn ze toch de beste manier om de juiste maat te bepalen. Daarnaast zijn er meer algemene overwegingen, zoals de algemene snit van outdoorkleding en landgebonden pasvormen, die je beslissing gemakkelijker kunnen maken.

Met dit in gedachten wensen we je veel winkelplezier en zo weinig mogelijk retourzendingen.

Veel bergplezier!

Je bergvriend Marco en Bergfreunde

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Marco

De fascinatie voor de bergen ontstond tijdens mijn tochten in de Alpen en werd versterkt op de John Muir Trail in de VS.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren