Shop

Hoe was en onderhoud je synthetische jassen?

Inhoudsopgave

Door je uitrusting goed te onderhouden heb je er langer plezier van! Foto: The North Face
Door goed onderhoud heb je langer plezier van je uitrusting! Foto: The North Face

Bij de keuze voor outdoorkleding speelt materiaal vaak een fundamentele rol. In het geval van thermo-ondergoed kan je kiezen tussen synthetisch materiaal of wol, en ook als het gaat om een isolerende jas moet je een keuze maken tussen twee materiaalsoorten: synthetisch of dons?

Door de jaren heen zijn de verschillen tussen deze twee materialen kleiner geworden. Ook bestaan er ondertussen hybride oplossingen, zoals gecoat dons, of een combinatie van verschillende materialen.

Dit artikel gaat over klassieke, synthetische jassen met een uiterst licht, synthetisch vulmateriaal. Er worden enkele tips gegeven over hoe je jassen van synthetisch materiaal goed en op de juiste manier kunt onderhouden. Een van de voordelen van synthetische jassen ten opzichte van jassen met een donsisolatie: ze zijn gemakkelijk in onderhoud!

Hoe was je een synthetische jas?

Jassen met een synthetische isolatie bestaan meestal uit een winddicht buitenmateriaal met een glad of licht geruwd oppervlak. Deze zeer lichte stoffen zijn geïmpregneerd en daardoor waterafstotend. De vulling bestaat uit een flinterdunne doorlopende vezel die door ontelbare windingen een losse structuur heeft gekregen. In de hierdoor ontstane spleten wordt warmte vastgehouden en zo krijgt de stof een isolerende werking. De isolatie van dergelijke synthetische jassen kan je vergelijken met een dot watten.

Zoals bij alle functionele kleding is het ook bij het onderhoud van een synthetische jas belangrijk dat deze alleen op 30°C wordt gewassen en dat er in geen geval wasverzachter wordt gebruikt. Door te hoge temperaturen kan de stof dunner worden, vervilten of zelfs beschadigd raken. Hetzelfde geldt voor het wassen met wasverzachter. Bovendien vervalt de garantie op een artikel bij onjuist onderhoud, zodat het van essentieel belang is ervoor te zorgen dat je jouw uitrusting op de juiste manier wast. Ook is het belangrijk om functionele kleding zelf te wassen. Een stomerij is niet altijd de juiste keuze en kan de aanspraak op garantie eveneens doen vervallen.

Toko - Eco Textile is een van de vele wasmiddelen voor outdoorkleding.
Eco Textile van Toko is een van de vele wasmiddelen voor outdoorkleding

Doe de jas binnenstebuiten in de machine, met alle ritsen en zakken dicht en het klittenband en de trekkoordjes relatief los (wel gesloten, maar zorg dat ze niet te strak of aangespannen vastzitten). Gebruik een wasmiddel voor functioneel textiel. Dit kan een gewoon wasmiddel zijn, maar ook een wasmiddel dat je kleding opnieuw impregneert (2-in-1-wasmiddel). In tegenstelling tot donsjassen hebben synthetische jassen geen speciaal wasmiddel nodig. Centrifugeer de jas alleen met een maximum van 800 toeren.

Om het buitenmateriaal opnieuw te impregneren heb je daarnaast een impregneerspray nodig, waarmee je de natte jas gelijkmatig behandelt. Het handigste is om de jas hierbij op te hangen. Bij gebruik van een wasmiddel dat al zorgt voor een nieuwe impregnering is deze stap niet nodig. Het resultaat van impregneren met spray of wasmiddel is vergelijkbaar en daarom is de keuze subjectief en afhankelijk van je eigen voorkeur. Om de impregnering goed in het materiaal te laten inwerken, moet je de jas daarna in de droger stoppen. De warmte herstelt de vulkracht van het isolatiemateriaal. Stop de natte en geïmpregneerde jas dus direct in de droger, bij een lage temperatuur en gedurende ongeveer 45 minuten. Daarna is de jas weer als nieuw!

Hoe vaak moet je wassen?

Voor synthetische jassen geldt dezelfde vuistregel als voor alle functionele outdoorkleding: zo vaak als nodig, maar zo weinig mogelijk! Elke wasbeurt is natuurlijk belastend voor het materiaal, en je hoeft je jas niet om de paar dagen in de wasmachine te stoppen. Lichaamsvetten, zout en vuil zijn echter allemaal factoren die de kwaliteit van functionele kleding aanzienlijk kan verlagen. Daarom moeten synthetische jassen altijd worden gewassen als je het gevoel hebt dat je ze intensief hebt gebruikt of als er duidelijke vuil- en/of zweetvlekken zichtbaar zijn. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn na een bewegingsintensieve wandeltocht in het weekend, maar ook na een aantal weken fietsen naar het werk.

Er bestaan dus geen algemene regels wat betreft frequentie of noodzaak van het wassen. Net als bij eenvoudige sportshirts of fleecevesten geldt ook voor synthetische jassen: was wanneer je denkt dat het nodig is! Als je je synthetische jas bijna alleen in het dagelijks leven draagt en er nauwelijks mee sport, volstaat een wasbeurt om het kwartaal.

Onderhoud en reparatie van synthetische jassen

Coreloft-vezels die door Arc'teryx worden gebruikt
Coreloft-vezels die door Arc’teryx worden gebruikt

Als een synthetische jas alleen aan de buitenkant wat vuil is geworden, is het meestal al voldoende om de viezigheid er voorzichtig af te vegen met een doekje en wat water of neutrale zeep. In tegenstelling tot dons is synthetisch materiaal niet zo gemakkelijk om even te laten luchten. Dus als er zweetgeurtjes in de jas zitten, heeft het weinig zin om de jas ‘s nachts buiten te hangen. Dan is een wasbeurt echt nodig.
Bij beschadigingen is het daarentegen veel gemakkelijker om synthetische jassen zelf te repareren dan jassen met dons. In een noodsituatie onderweg kan je de plaats van de scheur of het gat gewoon dichtplakken met ducttape. Aangezien het vulmateriaal met elkaar samenhangt, verlies je geen vulling als de kapotte plek enigszins provisorisch wordt afgedekt. Bij dons is het juist noodzakelijk om de plek volledig en zorgvuldig af te dichten, anders ontsnapt al het dons uit de beschadigde kamer. Thuis kan de scheur of het gat in de synthetische jas met naald en draad worden gerepareerd. Een andere mogelijkheid is het aanbrengen van een patch. Aangezien het materiaal alleen waterafstotend is, is er geen speciale reparatietape nodig voor waterdichte stoffen. Een patch is meestal zelfklevend, en is daardoor een snelle en eenvoudige oplossing.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Gastauteur

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren