Shop
kunstfaserjacke2

Inhoudsopgave

Door je uitrusting goed te onderhouden heb je er langer plezier van! Foto: The North Face
Door goed onderhoud heb je langer plezier van je uitrusting! Foto: The North Face

Bij de keuze voor outdoorkleding speelt materiaal vaak een fundamentele rol. Bij thermo-ondergoed kan je kiezen tussen synthetisch materiaal of wol en ook als het gaat om een isolerende jas moet je je keuze maken tussen twee materialen: synthetisch of dons?

Door de jaren heen zijn de verschillen tussen de materialen kleiner geworden en bestaan er ook hybride oplossingen, zoals gecoat dons of een combinatie van verschillende materialen.

Dit artikel gaat over klassieke synthetische jassen en hun uiterst lichte synthetische vulmaterialen. Ik geef je tips over hoe je jassen van synthetisch materiaal goed onderhoudt. Een van de voordelen van synthetische jassen ten opzichte van jassen met een donsisolatie is dat ze gemakkelijk in onderhoud zijn!

Hoe was je een synthetische jas?

Jassen met een synthetische isolatie bestaan meestal uit een winddicht buitenmateriaal met een glad of licht geruwd oppervlak. Deze zeer lichte stoffen zijn geïmpregneerd en daardoor waterafstotend. De vulling bestaat uit een flinterdunne doorlopende vezel die door ontelbare windingen een losse structuur heeft gekregen. In de hierdoor ontstane spleten wordt warmte vastgehouden en zo krijgt de stof een isolerende werking. De isolatie van dergelijke synthetische jassen kan je vergelijken met een dot watten.

Zoals bij alle functionele kleding is het ook bij het onderhoud van een synthetische jas belangrijk dat deze alleen op 30°C wordt gewassen en dat er in geen geval wasverzachter wordt gebruikt. Door te hoge temperaturen kan de stof dunner worden, vervilten of beschadigen. Hetzelfde geldt voor wassen met wasverzachter. Bovendien vervalt de garantie op een artikel bij onjuist onderhoud, zodat het van essentieel belang is ervoor te zorgen dat je jouw uitrusting correct wast. Het is ook handig om functionele kleding zelf te wassen. Een stomerij is niet altijd de juiste keuze en kan de aanspraak op garantie eveneens doen vervallen.

Toko - Eco Textile is een van de vele wasmiddelen voor outdoorkleding.
Eco Textile van Toko is een van de vele wasmiddelen voor outdoorkleding.

Doe de jas binnenstebuiten in de machine, met alle ritsen en zakken dicht en het klittenband en de trekkoordjes relatief los (wel gesloten, maar zorg dat ze niet te strak of aangespannen vastzitten). Gebruik een wasmiddel voor functioneel textiel. Dit kan een gewoon wasmiddel zijn, maar ook een wasmiddel dat je kleding opnieuw impregneert (2-in-1-wasmiddel). In tegenstelling tot donsjassen hebben synthetische jassen geen speciaal wasmiddel nodig. Centrifugeer de jas alleen met een maximum van 800 toeren.

Om het buitenmateriaal opnieuw te impregneren heb je daarnaast een impregneerspray nodig, waarmee je de natte jas gelijkmatig behandelt. Het handigste is om de jas hierbij op te hangen. Bij gebruik van een wasmiddel dat al zorgt voor een nieuwe impregnatie zorgt is deze stap niet nodig. Het resultaat van impregneren met spray of wasmiddel is vergelijkbaar en daarom is de keuze subjectief en afhankelijk van je eigen voorkeur. Om de impregnatie goed in het materiaal te laten inwerken, moet je de jas daarna in de droger stoppen. De warmte herstelt de vulkracht van het isolatiemateriaal. Stop de natte en geïmpregneerde jas dus direct in de droger en droog hem bij een lage temperatuur gedurende ongeveer 45 minuten. Daarna is de jas weer als nieuw!

Hoe vaak moet je wassen?

Voor synthetische jassen geldt dezelfde vuistregel als voor alle functionele outdoorkleding: zo vaak als nodig, maar zo weinig als mogelijk! Dit wil zeggen dat elke wasbeurt belastend is voor het materiaal en dat je een jas niet om de paar dagen in de machine moet gooien. Toch zijn ook lichaamsvetten, zout en vuil allemaal factoren die de prestaties van functionele kleding aanzienlijk kunnen beperken. Daarom moeten synthetische jassen altijd worden gewassen als je het gevoel hebt dat je ze intensief hebt gebruikt of als er duidelijke vuil- of zweetvlekken te zien zijn. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn na een inspannende wandeltocht in het weekend, maar ook na een aantal weken fietsen naar het werk.

Er bestaan dus geen algemene regels wat betreft frequentie of noodzaak van het wassen. Net als bij simpele sportshirts of fleecevesten geldt ook voor synthetische jassen: was wanneer je denkt dat het nodig is! Als je je synthetische jas bijna alleen in het dagelijks leven draagt en er nauwelijks mee sport, volstaat een wasbeurt om het kwartaal.

Onderhoud en reparatie van synthetische jassen

Coreloft-vezels die door Arc'teryx worden gebruikt
Coreloft-vezels die door Arc’teryx worden gebruikt

Als een synthetische jas alleen aan de buitenkant wat vuil is geworden, is het meestal al voldoende om de viezigheid er voorzichtig af te vegen met een doekje en wat water of neutrale zeep. In tegenstelling tot dons is synthetisch materiaal niet zo gemakkelijk te luchten. Dus als er zweetgeurtjes in de jas zitten, heeft het weinig zin om de jas ‘s nachts buiten te hangen. Dan is een wasbeurt echt nodig.
Bij beschadigingen is het daarentegen veel gemakkelijker om synthetische jassen zelf te repareren dan donsproducten. In een noodsituatie onderweg kan je de plaats van de scheur of het gat gewoon dichtplakken met ducttape. Aangezien het vulmateriaal met elkaar samenhangt, verlies je geen vulling als de kapotte plek enigszins provisorisch wordt afgedekt. Bij dons is het juist noodzakelijk om de plek volledig en zorgvuldig af te dichten, anders ontsnapt al het dons uit de beschadigde kamer. Thuis kan de scheur of het gat in de synthetische jas met naald en draad rustig worden gerepareerd. Een patch aanbrengen is een andere mogelijkheid. Aangezien het materiaal alleen waterafstotend is, is er geen speciale reparatietape nodig voor waterdichte stoffen. Een patch is meestal zelfklevend, waardoor de keuze hiervoor het gemak verhoogd.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Bergvriend Gastauteur

Bergvriend Gastauteur

Nog geen reacties

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *.
The comment will be unlocked after moderation.

Dit zou je ook kunnen interesseren

van Bergvriendin

Wiebke

Vorige
Volgende

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Dit zou je ook kunnen interesseren

Bergvriendin Franziska Schrade

Frag die Bergfreunde

Wir sind Mo. – Fr. 10:00 – 17:00 Uhr für Dich da!

Bergvriendin Franziska Schrade

Vraag het aan de bergvrienden

Van ma-vr 10:00-17:00 uur staan we voor je klaar!