Shop

Verzorgingsinstructies: Hoe impregneer ik mijn schoenen op de juiste manier?

Inhoudsopgave

Goed geïmpregneerde schoen - foto: Granger's
Deze schoen werd duidelijk goed geïmpregneerd – foto: Granger’s

Zware regen, modder, sneeuw… Wij outdoorliefhebbers zijn maar al te goed vertrouwd met nat weer in al zijn vormen. Het is toch ook gewoon leuk om door de modder te ploeteren in guur weer, nietwaar? Geef het maar toe! Om ervoor te zorgen dat de tocht door weer en wind niet in het water valt, heb je niet alleen weerbestendige kleding nodig, maar ook schoenen die bestand zijn tegen de elementen. En daarvoor moet je ze impregneren.

Maar hoe impregneer je eigenlijk op de juiste manier? Kan ik iets verkeerds doen en mijn dure schoenen verpesten? Wat zijn de verschillende mogelijkheden om te impregneren? Hoe zit het met de impact op het milieu? Al deze vragen over het impregneren van schoenen worden in deze blog artikel beantwoord.

Wat is een impregnering?

Allereerst moet je weten wat je schoenen impregneren eigenlijk betekent. Het alwetende internetwoordenboek definieert impregnering als een beschermende behandeling van textiel door opgeloste stoffen.

Voor en na behandeling met de Nikwax - TX-Direct Spray
Voor en na behandeling met de Nikwax – TX-Direct Spray

Het is dus een vloeibare of crèmige beschermende laag die langs de buitenkant wordt aangebracht. Ze voorkomt dat vocht en vuil een materiaal binnendringen.

In ons geval verwijst “materiaal” naar de schoen. En op dat vlak is impregnering een onmisbare basisbescherming, niet alleen in de outdoorsector! Naast de bescherming tegen vocht en de vuilafstotende eigenschappen heeft impregnering nog een ander groot voordeel. De schoenen gaan langer mee! Vooral leren schoenen hebben baat bij het gebruik van een impregneermiddel. Als leer niet regelmatig wordt verzorgd, barst het en wordt het broos, maar een goede impregneerwas houdt het lang mooi en soepel.

Welke schoenen moet je impregneren en wat zijn de mogelijkheden?

TOKO-Eco Proof & Care Shoe 500 ml - schoenverzorgin
TOKO-Eco Proof & Care Shoe 500 ml – schoenverzorging

Bergschoenen, wandelschoenen of sneakers: alle schoenen die je buiten draagt, moet je impregneren. Punt uit! Sommige schoenen zijn dan wel al geïmpregneerd wanneer je ze koopt, maar lang niet allemaal. Bovendien gaat zelfs de beste bescherming tegen nattigheid niet eeuwig mee. Daarom moet je je schoenen voor het eerste gebruik impregneren. Daarvoor bestaan er tal van producten.

Je hebt bijvoorbeeld de klassieker die iedereen kent: de impregneerspray. Deze is het meest geschikt voor suède, schoenen met een membraan of van synthetisch materiaal. Daarnaast heb je schoenwas op basis van bijenwas of plantaardige was. Die is perfect voor schoenen van glad leer, omdat hij bescherming biedt tegen vocht en het leer verzorgt.

En hoe zit het met huismiddeltjes zoals impregneren met haarlak, uierzalf of kaarsvet? Voor professionele vochtbescherming zijn die in geen geval voldoende om je schoenen af te dichten. Bovendien kunnen zulke avontuurlijke pogingen kwalijke gevolgen hebben voor je dure schoenen. Als je waarde hecht aan langdurige bescherming en vochtbescherming, waag je je er dan zeker niet aan.

Je schoenen impregneren: zo moet het

FJÄLLRÄVEN-Greenland Wax Travel Pack - impregneerwas
FJÄLLRÄVEN-Greenland Wax Travel Pack – impregneerwas

Goede outdoorschoenen kosten meestal een flinke duit. Om te voorkomen dat je je dure spullen meteen na aankoop verpest, hebben we hier een paar eenvoudige regels voor het impregneren! Allereerst is het belangrijk dat je schoenen schoon zijn, welk product je ook gebruikt. Daarvoor heb je alleen een droge doek en een borstel nodig. Daarnaast zijn er professionele reinigingsmiddelen verkrijgbaar. Als het niet anders gaat, kan je ook warm water gebruiken.

Impregneren met een spray is heel eenvoudig. Het is vooral belangrijk om de spray alleen in goed geventileerde ruimtes of bij voorkeur buiten te gebruiken. Adem de spray zeker niet in! Spuit de spray op een afstand van ongeveer 30 centimeter op de schone schoenen. Daarbij geldt het afgezaagde, maar daarom niet minder juiste gezegde: less is more. Meerdere dunne lagen dichten veel beter af dan één dikke laag. Spuit dus een laag op je schoenen, herhaal dit tot drie keer nadat je het product telkens 15 minuten hebt laten inwerken en klaar is kees!

Met schoenwas is het proces vergelijkbaar. Hier wordt de was met lichte druk gelijkmatig aangebracht met een doek op het gereinigde buitenmateriaal (vergeet de naden niet!). Verwijder na 20 minuten de overtollige was met een droge doek of borstel. Indien nodig kan het proces worden herhaald. Als je wilt dat je schoenen 100% waterdicht zijn, bijvoorbeeld bij wandelschoenen, kan een behandeling met was worden aangevuld met een impregneerspray. Normaal gesproken is een van de twee opties voldoende.

De verzegeling ontwikkelt haar optimale effect pas na zo’n 24 uur, ongeacht of je impregneert met was of spray! Na het reinigen met een beetje vloeistof moet je leren schoenen impregneren terwijl ze nog vochtig zijn. Dan staan de poriën van het leer wijd open en absorberen ze het impregneermiddel extra goed. Dat zorgt voor maximale bescherming tegen nattigheid en houdt de ademende eigenschappen van het leer intact. Bovendien mag je leren schoenen niet “bakken” in de oven voordat je ze impregneert, zoals je wel vaker leest. Dit kan het leer beschadigen en gelijmde delen van de schoenen losmaken. Opgepast dus!

Hoe vaak moeten schoenen geïmpregneerd worden en hoe zit het met de impact op het milieu?

Over de vraag hoe vaak impregnering nodig is, zijn de meningen opnieuw verdeeld. Sommige mensen impregneren hun schoenen om de twee weken, anderen laten het bij de basisbescherming na aankoop. De beste oplossing ligt ergens daartussenin. Eén ding is zeker: de impregnering gaat niet eeuwig mee en schoenen moeten om de één tot twee maanden opnieuw worden behandeld, als ze regelmatig worden gebruikt. Na een hevige regenbui moet je je schoenen zeker opnieuw impregneren bij thuiskomst.

Vooral impregneersprays hebben een nogal twijfelachtige reputatie wat hun impact op het milieu betreft. Dat is echter ten onrechte! Bekende fabrikanten als Toko of Nikwax gebruiken bestanddelen in hun sprays die zijn geclassificeerd als onschadelijk voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Er zijn ook impregneersprays en wassen beschikbaar waaraan helemaal geen chemicaliën aan te pas komen.

Zoals je ziet is een goede impregnering essentieel voor outdooractiviteiten. Bovendien gaat het aanbrengen snel en gemakkelijk en kun je je schoenen vlot opnieuw behandelen. Zo blijven je dure wandel-, trekking- of outdoorschoenen van kunstleer lang beschermd en verzorgd. En het allerbelangrijkste: zo raken je voeten tijdens een tocht niet doorweekt en verschrompelen ze als rozijntjes!

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Gastauteur

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren