Hiking, wandelen en trekking – de verschillen en overeenkomsten

Inhoudsopgave

Wandelen, trekking en hiking: dit zijn allemaal termen die het wandelen in de natuur beschrijven. Maar waarom zijn er meerdere woorden voor een activiteit waarbij je in de natuur simpelweg de ene voet voor de andere zet? Wat is het verschil tussen al deze “disciplines”? Zijn er überhaupt significante verschillen? Wij willen deze vragen beantwoorden en daarom nemen we de verschillende disciplines onder de loep. We beperken ons in dit artikel echter tot wandelen op een normaal tempo en zonder speciale uitrusting aan je voeten (zoals sneeuwschoenen of ski’s).

Niet alle wandelingen zijn hetzelfde

Een eerste antwoord op deze vragen zou kunnen zijn: outdooractiviteiten te voet worden steeds populairder en ook steeds gevarieerder. Het aanbod varieert van een eenvoudige wandeling in de Veluwe tot meerdaagse trektochten in de Alpen. De varianten verschillen in duur, geografische ligging, inspanning en moeilijkheidsgraad. Een ander onderscheidend criterium voor het indelen van wandelactiviteiten is de gebruikte uitrusting. Ook de redenen om op pad te gaan, kunnen als onderscheidend kenmerk dienen. Terwijl de een wil genieten, wil de ander sportieve doelen bereiken. Bij sommigen spelen juist levensbeschouwelijke motieven een rol. Deze laatste religieus-spirituele beweegredenen zijn met de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela een massaverschijnsel geworden.

Wat is hiken?

Een wirwar van wandeltermen
Als je gaat wandelen, kan een dagrugzak handig zijn.

Tegenwoordig krijgt elke vorm van wandelen in de natuur een eigen naam. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat wij mensen graag dingen categoriseren. Natuurlijk speelt hier ook de marketing van de toerisme- en outdoorbranche een rol, want een breed scala aan activiteiten betekent ook een breed scala aan uitrusting en producten.

Daarnaast zien we vele anglicismen. Deze taalkundige diversiteit zorgt echter voor vage termen die niet altijd één-op-één kunnen worden vertaald. Dat verklaart ook waarom er een wirwar aan termen wordt gebruikt als het over wandelen gaat. Veel woorden worden overgenomen uit het Engels. Zo wordt er tegenwoordig gesproken over „hiking” en “trekking”, maar weet niemand eigenlijk goed wat het verschil is. Bovendien komen er steeds meer termen bij.

Naast “trekking”, “hiking” en “walking” kennen we nu ook “backpacking” en “fastpacking”. Backpacking omvat bijvoorbeeld het onderweg zijn met vervoersmiddelen, terwijl fastpacking niets meer is dan “wandelen”, alleen met een rugzak. Maar wacht even, tijdens het wandelen draag je ook een rugzak. Dus wat hebben al die verschillende aanduidingen dan nog voor zin? Meestal is het een kwestie van regio- en landspecifiek gebruik van bepaalde begrippen.

Het verschil tussen hiken en wandelen

Hiken en wandelen zijn twee termen die voor dezelfde activiteit worden gebruikt. Beide beschrijven dagtochten met een dagrugzak(volume tussen 20-30 l), waarbij je ‘s avonds meestal weer teruggaat naar een vaste slaapplaats. Tochten met (hut)overnachtingen kunnen dus ook als hikingtochten worden beschouwd. De vele andere termen voor wandelen in de natuur overlappen elkaar niet altijd, en ze zijn niet altijd strikt te scheiden. Misschien moeten we daarom niet te veel vergelijken, maar gewoon alle termen één voor één bekijken. De overeenkomsten zien we dan vanzelf.

Wat is wandelen?

Wandelen is in het Nederlands een algemeen gebruikte term. Je kunt een wandelingetje maken in de buurt, maar net zo goed meerdere uren wandelen in de natuur. Wandelen kan overal: in het bos, op het strand, of langs een rivier of kanaal. De moeilijkheidsgraad blijft laag en uitrusting is niet of nauwelijks nodig: alleen robuuste, geschikte wandelschoenen, kleding die past bij het weer en wellicht wandelstokken.

Wat is de betekenis van trekking?

Bergwandelen
Een meerdaagse tocht in de bergen is ook een vorm van trekking.

Het Engelse woord “trek” staat voor “mars”, “wandeling” en verschillende soorten reizen te voet. Het woord “trekking” wordt door het Cambridge Dictionary als volgt gedefinieerd:

“De activiteit waarbij lange afstanden te voet worden afgelegd voor het plezier.”

Dit betekent dat het Engelse woord “trekking” hetzelfde is als het Nederlandse woord “wandelen”. En het betekent ook dat trekking, hiking en wandelen synoniemen zijn en dus dezelfde betekenis hebben.

Is de taalverwarring dan compleet onterecht? Nee, natuurlijk niet. Er zijn zeker verschillen tussen trekking en wandelen:

  • Bij trekking leg je een langere afstand af met meer bagage in vergelijking met wandelen.
  • Trekking betreft vaak een meerdaagse reis te voet, met een kano of fiets. Meestal heb je ook bagage bij.
  • Favoriete bestemmingen voor trektochten zijn vaak afgelegen, dunbevolkte gebieden met ongerepte natuur en traditionele cultuur. Dit komt overeen met het klassieke idee van trektochten als een soort voorstadium van expedities in afgelegen gebieden ver van de beschaafde wereld. Naast een slaapplaats (in de vorm van eentent) wordt ook vaak een grote hoeveelheid proviand vervoerd.
Een trektocht maken.
Bij trekking doe je er goed aan om te kiezen voor een goede trekkingrugzak..

Samengevat: hiken, wandelen en trekking

Trekking leidt mensen dus naar;landen die ver van de Alpenliggen, zoals Nepal of Canada, en die zich verder van de “beschaving” bevinden dan bij het klassieke wandelen. En aan het feit dat je veel meer bagage bij je hebt en ook nog eens de echte wildernis doorkruist. Zoals je ziet bestaan er dus wel degelijk verschillen tussen wandelen en trekken. Tussen hiken en wandelen is geen verschil. Laat je dus zeker niet in de war brengen door zoveel verschillende wandelvormen.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Stephan

Toen ik acht jaar was las ik mijn eerste boek over de bergen. Het zorgde ervoor dat ik mijn speelgoedauto’s en lego totaal vergat. Mijn interesse voor de bergwereld is daarna alleen maar gegroeid.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren