Shop

Keuzestress: trekkingbroeken

Inhoudsopgave

Dagenlang stappen. Stappen. Stappen. Heerlijk! Slapen, stappen, eten, stappen, slapen. Zonsopgang en zonsondergang bepalen het dagelijkse ritme. De rugzak lijkt alleen in het begin ondraaglijk zwaar. Mobiele telefoon, internet en mensenmassa’s zijn allemaal ver weg. Eindelijk stilte! Shit, blaren op je voeten! Argh, die broek schuurt! Ten laatste op dag twee zul je hier echt van afzien! Om te voorkomen dat de trektocht ontaardt in een marteling, is de geschikte uitrusting de hoogste prioriteit.

Rugzak, schoenen, kleren: deze moeten goed zitten en hun taken vervullen. Vooral de trekkingbroek moet goed passen, want bij meerdaagse tochten is er in de rugzak geen plaats voor een grote keuze aan broeken.

Trekkingbroeken combineren slijtvastheid, lichtheid, pasvorm en functionaliteit

De casual allrounder op lange tochten

Maar wat maakt een trekkingbroek dan eigenlijk bijzonder? Waarom niet meteen voor een softshellbroek gaan? Ja, softshellbroeken veroveren de markt, maar ook de “goede oude” trekkingbroek heeft zijn bestaansredenen. Ze biedt op meerdaagse tochten enkele praktische voordelen. Bijvoorbeeld wanneer het hard regent. Een trekkingbroek is onder een regenbroek dan goed beschermd. Een softshellbroek houdt daarentegen meestal niet stand bij een wolkbreuk. Daarnaast biedt de lichtere trekkingbroek bij goed weer meer ademend vermogen en een luchtiger draaggevoel. En veel modellen kunnen ook nog eens in een handomdraai worden omgetoverd in een korte broek. En een kledingstuk met twee functies betekent automatisch meer plaats in de rugzak! De eerder casual trekkingbroeken zijn bovendien goede allrounders: ook als je route een stad doorkruist, zijn ze geschikt.

Een klein maar fijn verschil is daarnaast dat trekkingbroeken meestal meer zakken hebben. Vooral een grote zak op het bovenbeen is behoorlijk handig. Hierin past je kaart, zodat je niet steeds in je rugzak moet graaien, wanneer je je even wilt oriënteren.

Ondanks hun kleine pakformaat en lichte draaggevoel bieden de meeste wandelbroeken bovendien bescherming tegen sterk zonlicht en insectenbeten.

Ortovox – (MI) Pants Vintage Cargo – Trekkingbroek

Het aanbod in het algemeen

Zoals gezegd, zijn bij trekking vooral een comfortabele pasvorm en het pakformaat van belang. Voor een goed draagcomfort zorgen meestal voorgevormde knieën en elastische boorden, zoals bij de Elemental AD Zip-Off van Salomon. De meeste broeken zorgen met hun rekbare eigenschappen bovendien voor veel bewegingsvrijheid.

Van welk materiaal een goede trekkingbroek is gemaakt, is ook een kwestie van smaak. Sommigen verkiezen vanwege geur en geritsel een combinatie van katoen en synthetisch materiaal, zoals bij de Abisko Trousers van Fjällräven, of van merinowol en synthetisch materiaal, zoals bij de (MI) Pants Vintage Cargo van Ortovox. Anderen houden dan weer meer van zuiver synthetische broeken. In principe bieden alle kwaliteitsvolle trekkingbroeken een goed niveau van ademend vermogen en wind- en waterafstotend eigenschappen. Op vlak van materiaal is een goed draaggevoel de beslissende factor – en welk materiaal het beste aanvoelt op de huid is, zoals gezegd, een kwestie van smaak.

Belangrijke details van trekkingbroeken

Veel wandelbroeken kunnen worden aangepast aan de weersomstandigheden. Zo hebben veel modellen afritsbare broekspijpen. Het is ook handig als de verwijderbare broekspijpen met een doorlopende ritssluiting aan de zijkant zijn uitgerust, zoals bij de Women’s Jasay van Salewa. Dikke wandelschoenen kun je zo aanhouden wanneer je de broekspijpen wilt verwijderen. Sommige modellen, zoals de Trekker Convertible Pant van The North Face zijn bijzonder flexibel: als je de broekspijpen nog niet volledig wilt verwijderen, kun je ze eerst gewoon oprollen en met de voorziene lussen vastmaken.

En nu we het toch over de broekspijpen hebben: voor wie problemen ondervindt door lange of net korte benen, bieden sommige fabrikanten de broekspijpen in verschillende lengtes aan – dan zit de zip-off-ritssluiting ook op de juiste plaats. Fjällräven zorgt bijvoorbeeld voor een oplossing met de „raw length”, ofwel zoomloze broekspijpen. Onder andere de Karl Trousers Hydratic kan zo individueel worden aangepast aan bijna elke beenlengte. Ook bij Lundhags vind je dit flexibele principe terug, bijvoorbeeld bij de Lundhags Jonten Pant.

Trekkingbroeken moeten soms veel doorstaan

Salewa – Terminal 2.0 DST Pant – Trekkingbroek

Op meerdaagse wandeltochten baan je je mogelijk een weg door dicht struikgewas, strijk je langs rotsen of zet je je voor een pauze neer in het zand. Daarom zijn trekkingbroeken met verstevigde inzetstukken aan de knieën en het zitvlak, zoals de Women’s Misurina Dry Pant of de Terminal 2.0 DST Pant van Salewa, geen overbodige luxe. De robuuste inzetstukken verlengen de levensduur van het materiaal aan de gevoelige zones, en dan vooral wanneer je vaak offroad gaat.

Specifieke gebruiksdoelen

Als je al precies weet waar de reis naartoe gaat, kun je meteen specifieker een geschikte broek zoeken. In de tropen zijn lichte, zeer goed ademende stoffen belangrijk die toch ook bescherming bieden tegen insecten. In gebieden met schorpioenen en bloedzuigers kunnen aansluitende boorden aan de broekspijpen handig zijn. In zones met intensieve zon of op grote hoogte moet het materiaal van de broekspijpen dan weer bescherming bieden tegen uv-straling. Bij via ferrata is het daarnaast belangrijk dat de broek rekbaar is. De broek moet voldoende bewegingsvrijheid bieden voor grote bewegingen.

Voor gebruik in de sneeuw schakel je van de trekkingbroek over op de tourbroek of winterbroek.

Nog drie praktische tips

Tip 1: Thuis test je het best met je rugzak of de riem of riemlussen van de broek niet in conflict komen met de heupband van de rugzak. Veel fabrikanten die een riem meeleveren, gebruiken speciaal platte riemen met platte gespen.

Tip 2: Bij het passen van een afritsbare broek moet je erop letten dat de ritssluitingen aan de broekspijpen niet schuren of onaangenaam zitten aan de gevoelige knieholtes.

Tip 3: Let steeds goed op de afgeritste broekspijpen. Anders wordt de trekkingbroek al snel een korte broek, voor altijd.

Trekkingbroeken vind je hier >>

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Bergvriend Gastauteur

Bergvriend Gastauteur

Nog geen reacties

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *.
The comment will be unlocked after moderation.

Dit zou je ook kunnen interesseren

van Bergvriendin

Wiebke

Vorige
Volgende

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Dit zou je ook kunnen interesseren

Bergvriendin Franziska Schrade

Frag die Bergfreunde

Wir sind Mo. – Fr. 10:00 – 17:00 Uhr für Dich da!

Bergvriendin Franziska Schrade

Vraag het aan de bergvrienden

Van ma-vr 10:00-17:00 uur staan we voor je klaar!