Shop

Keuzestress: trekkingbroeken

Inhoudsopgave

Dagenlang wandelen en alleen maar wandelen. Heerlijk! Slapen, wandelen, eten, wandelen, slapen. Zonsopgang en zonsondergang bepalen het dagelijkse ritme. De rugzak lijkt alleen in het begin ontzettend zwaar. Je smartphone, het internet en mensenmassa’s zijn allemaal ver weg. Eindelijk stilte! Shit, blaren op je voeten! Argh, die broek schuurt! Uiterlijk de tweede dag van je tocht zal dit ondraaglijk worden… Om te voorkomen dat de trektocht eindigt in een nare ervaring, is de juiste uitrusting de hoogste prioriteit.

Rugzak, schoenen, kleren: deze moeten goed zitten en hun taken vervullen. Vooral de trekkingbroek moet goed passen, want op meerdaagse tochten is er in de rugzak geen plaats voor een grote keuze aan broeken.

Trekkingbroeken combineren slijtvastheid, lichtheid, pasvorm en functionaliteit

De casual allrounder voor lange tochten

Wat maakt een trekkingbroek eigenlijk bijzonder? Waarom niet meteen voor een softshellbroek gaan? Ja, softshellbroeken veroveren de markt, maar ook de “goede oude” trekkingbroek heeft zijn bestaansredenen. De broek biedt namelijk voor meerdaagse tochten enkele praktische voordelen. Bijvoorbeeld als het hard regent. Een trekkingbroek is onder een regenbroek dan goed beschermd. Een softshellbroek houdt daarentegen meestal niet stand bij een wolkbreuk. Daarnaast biedt de lichtere trekkingbroek in mooi en zonnig weer meer ademend vermogen en een luchtiger draaggevoel. Veel modellen kunnen ook nog eens in een handomdraai worden omgetoverd in een korte broek. Een kledingstuk met twee functies betekent automatisch meer ruimte in je rugzak! De wat meer casual trekkingbroeken zijn bovendien goede allrounders: ook als je route een stad doorkruist, zijn ze hiervoor geschikt.

Een klein, maar fijn verschil is dat trekkingbroeken meestal meer zakken hebben. Vooral een grote zak op het bovenbeen is behoorlijk handig. Hier past bijvoorbeeld je wandelkaart in, zodat je niet steeds in je rugzak moet graaien als je de route even wilt bekijken.

Ondanks het kleine pakformaat en lichte draaggevoel bieden de meeste wandelbroeken bovendien bescherming tegen sterk zonlicht en insectenbeten.

Ortovox – (MI) Pants Vintage Cargo – Trekkingbroek

Het juiste materiaal

Zoals gezegd, zijn bij trekking vooral een comfortabele pasvorm en het pakformaat van belang. Voor een goed draagcomfort zorgen meestal voorgevormde knieën en elastische boorden, zoals bij de Elemental AD Zip-Off van Salomon. De meeste broeken zorgen dankzij de rekbare eigenschappen bovendien voor veel bewegingsvrijheid.

Van welk materiaal een goede trekkingbroek is gemaakt, is ook een kwestie van smaak. Sommigen gaan, vanwege geur en geritsel, voor een combinatie van katoen en synthetisch materiaal, zoals bij de Abisko Trousers van Fjällräven, of van merinowol en synthetisch materiaal, zoals bij Pelmo Pants van Ortovox. Anderen houden dan weer meer van zuiver synthetische broeken. In principe bieden alle kwaliteitsvolle trekkingbroeken een goed niveau van ademend vermogen en wind- en waterafstotend eigenschappen. Op het gebied van materiaal is een goed draaggevoel de beslissende factor – welk materiaal het beste aanvoelt op de huid is, zoals gezegd, een kwestie van smaak.

Belangrijke details van trekkingbroeken

Veel wandelbroeken kunnen worden aangepast aan de weersomstandigheden. Zo hebben veel modellen afritsbare broekspijpen. Ook is het praktisch als deze broekspijpen zijn voorzien van doorgaande ritssluitingen aan de zijkanten. Dikke wandelschoenen kun je zo aanhouden als je de broekspijpen eraf wilt halen. Sommige modellen zijn erg flexibel: als je de broekspijpen er niet meteen af wilt halen, kun je ze eerst even oprollen en met de voorziene lussen vastmaken.

En nu we het toch over de broekspijpen hebben: voor iedereen die problemen ondervindt met iets te lange of net te korte benen, bieden sommige fabrikanten de broekspijpen in verschillende lengtes aan. Ook de zip-off-ritssluiting zit dan op de juiste plaats. Fjällräven zorgt bijvoorbeeld voor een oplossing met de ‘raw length’, ofwel zoomloze broekspijpen. Onder andere de Karl Trousers Hydratic kan zo individueel worden aangepast aan bijna elke beenlengte.

Een trekkingbroek moet robuust zijn

Salewa – Terminal 2.0 DST Pant – Trekkingbroek

Op meerdaagse wandeltochten baan je je mogelijk een weg door dicht struikgewas, kom je in contact met rotsen of ga je voor een pauze even in het zand zitten. Daarom zijn trekkingbroeken voorzien van verstevigde inzetstukken aan de knieën en het zitvlak. Geen overbodige luxe! De robuuste inzetstukken verlengen de levensduur van het materiaal op de plekken die wat meer belast worden, en vooral als je veel in offroad gebied op pad bent.

Specifieke gebruiksdoelen

Als je al precies weet waar de reis naartoe gaat, kun je specifieker een geschikte broek zoeken. In de tropen zijn lichte, zeer goed ademende stoffen belangrijk, die ook een goede bescherming tegen insecten bieden. In gebieden met schorpioenen en bloedzuigers kunnen aansluitende boorden aan de broekspijpen handig zijn. In landen met intensieve zonnenschijn of op grote hoogte moet het materiaal van de broekspijpen dan weer bescherming bieden tegen uv-straling. Bij via ferrata is het daarnaast belangrijk dat de broek rekbaar is. De broek moet voldoende bewegingsvrijheid bieden voor grote, intensieve bewegingen.

Voor gebruik in de sneeuw schakel je van de trekkingbroek over op de tourbroek of winterbroek.

Nog drie praktische tips

Tip 1: Je kan het beste thuis even testen of de riem of riemlussen van de broek niet in de weg zitten als je een rugzak met heupgordel omdoet. Veel fabrikanten die een riem meeleveren, gebruiken speciale platte riemen met platte gespen.

Tip 2: Bij het passen van een afritsbare broek moet je erop letten dat de ritssluitingen aan de broekspijpen niet schuren, of dat ze in de gevoelige knieholtes zitten.

Tip 3: Let steeds goed op de afgeritste broekspijpen, en raak ze niet kwijt! Anders wordt de trekkingbroek al snel een korte broek, maar dan voor altijd.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Gastauteur

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren