Aan het einde van de jaren 80 hielden veel outdoorfans functionele kleding van kunstvezel voor de ultieme oplossing – nadat “gewone” wol en katoen hadden uitgediend wegens “onbruikbaarheid”. Destijds kozen alleen een aantal pioniers zoals Icebreaker, Smartwool, Woolpower en Ortovox voor merinowol. Inmiddels hebben bijna alle outdoorkledingfabrikanten producten met deze “nieuwe wol” in het assortiment.
Het merinoschaap is zogezegd het lievelingsdier van veel sport- en outdoorfans geworden. Wie al eens een kledingstuk van merinowol heeft gedragen, wil niet meer zonder. Maar wat is er zo speciaal aan deze hightechvezel uit de natuur? In dit artikel gaan we merinowol en haar eigenschappen eens wat nauwkeuriger bekijken.
Waar komt merinowol vandaan?
Merinowol is een natuurproduct dat wordt gewonnen uit de wol van schapen, om precies te zijn uit de wol van merinoschapen. De dieren zijn oorspronkelijk afkomstig van de Noord-Afrikaanse hoogvlakten in het Atlasgebergte en behoren tegenwoordig tot de oudste en sterkste schapenrassen ter wereld. Merinoschapen leven daar onder extreme, vaak ongunstige weersomstandigheden die je van de bergen kent, als je daar alle vier jaargetijden achtereenvolgens doorbrengt. Zo moesten ze – en moeten dit in de Nieuw-Zeelandse zuidelijke Alpen tegenwoordig nog steeds – extreme temperatuurschommelingen van min 20 tot plus 35 graden doorstaan. Daarom bezitten ze een vacht dat aan zulke ruige omstandigheden perfect is aangepast. In de middeleeuwen belandden de schapen uiteindelijk in Spanje, waar hun wol als waardevolle “Spaanse wol” werd verkocht. In de 18e eeuw werden de eerste merinoschapen vervolgens naar Australië geëxporteerd, dat zich naast andere landen zoals Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika inmiddels heeft ontwikkeld tot de grootste exporteur wereldwijd voor dit kostbare goed.
Wat zijn de eigenschappen van de merinowol?
Merinowol heeft van nature enkele zeer gunstige eigenschappen:
- De wol jeukt niet.
- De wol houdt je heerlijk warm, als het koud is.
- Het heeft wederom een verkoelende werking, als het warm is.
- Het houdt ook warm als de wol vochtig is geworden.
- Zelfs na meermaals dragen ontstaan met deze wol geen onaangename geurtjes.
- Het is van nature water- en vuilafstotend.
- Het is bijzonder licht bij een hoog warmhoudend vermogen.
- Het beschikt over een natuurlijke uv-bescherming.
- Het wordt niet statisch geladen.
- Het is moeilijk ontvlambaar.
- Het kreukt niet.
Natuurlijk zijn al deze eigenschappen optimaal bij het produceren van functionele kleding voor outdooractiviteiten. Maar eerst willen we de belangrijkste eigenschappen in detail bekijken en tot op de bodem uitzoeken, waarom merinowol deze eigenlijk bezit.
Waarom jeukt merinowol niet?
Merinoschapen behoren tot het ras van de fijnwolschapen. De vacht van deze schapen bestaat uit zeer fijne, zachte en sterk gekrulde haren met een vezeldikte van slechts 16,5 tot 24 micron (de vezeldikte van wolvezels wordt aangeduid met de eenheid micron; 1 micron is 1 micrometer, ofwel 1 duizendste millimeter). Zodoende zijn de vezels van merinowol maar ongeveer half zo dik als “normale” wolvezels en hebben ze een kwart van de dikte van menselijk haar. Hoe fijner de wolvezels zijn, des te sterker ze krullen als ze de huid aanraken. Terwijl dikkere wolvezels amper krullen, kroezen merinovezels zich met wel 40 veranderingen van richting per centimeter. Daardoor worden de zenuwuiteinden van de huid duidelijk minder geprikkeld en ontstaat er geen vervelende jeuk. De menselijke gevoeligheidsgrens, waarbij de vezels als jeukend worden ervaren, ligt bij circa 25 micron. Daarom wordt normale wol als jeukend ervaren, terwijl merinowol prettig zacht aanvoelt op je huid.
Waarom houdt merino warm als het koud is?
Merinowol bezit een uitstekend isolerend vermogen bij kou. Dit heeft zijn oorsprong in de geniale structuur van de merinovezels. De vezels van de merinowol bestaan – in verhouding tot hun totaal volume – tot 85% uit lucht. De fijne en golvende vezels liggen daarbij zo losjes op elkaar dat ertussen luchtkamers gevormd worden. Aangezien lucht een slechte warmtegeleider is, isoleert het uitstekend – zowel tegen kou als ook tegen warmte.
Het effect is vergelijkbaar met een raam dat dubbelglas heeft. De lucht tussen de beide ruiten werkt isolerend – zowel in de winter als in de zomer. Merinowol warmt dus niet uit zichzelf, maar het voorkomt door insluiting in isolerende luchtkussens dat de eigen lichaamswarmte kan ontsnappen. Het houdt de warmte van ons lichaam daar, waar we het nodig hebben als de omgevingstemperatuur koud is. Tevens hebben de merinovezels door hun sterke krulling minder contactpunten met de huid en voeren daardoor minder warmte af. Samengevat: het voordeel van de gekrulde vezels van de merinowol bestaat daaruit, dat meer isolerende lucht wordt ingesloten en minder warmte wordt afgegeven.
Waarom koelt de wol als het warm is?
Ons menselijk lichaam bezit een natuurlijke airconditioning. Bij warme omgevingstemperaturen of bij intensieve lichamelijke activiteit gaan we zweten. Het lichaam zondert vocht in de vorm van zweet af, om zich af te koelen en de lichaamstemperatuur op een constant niveau te houden.
Merinowol kan deze lichaamseigen functie optimaal ondersteunen. Het werkt als een tweede huid, die de koelende werking versterkt. Want enerzijds isoleren de luchtkussens van de merinovezels niet alleen tegen de kou, maar ook tegen de warme omgevingslucht. Anderzijds verhouden de vezels zich uniek ten opzichte van vocht. Hun vochtmanagement is tot nu toe nog door geen enkele kunstmatig ontwikkelde textielvezel geëvenaard. De vezels van de merinowol kunnen tot een derde van hun eigen gewicht in droge toestand aan vocht opnemen – bij kunstvezels ligt deze waarde onder de tien procent. Hun hoge vochtabsorberend vermogen danken de vezels aan hun scheikundige structuur. Ze zijn hygroscopisch – wat betekent dat ze vocht kunnen binden in de vorm van waterdamp en dat bijzonder veel en bijzonder snel. Zweet of regenwater worden via een vezelnetwerk van kleine kanaaltjes snel naar het binnenste van de vezels getransporteerd.
Tegelijkertijd blijft het oppervlak van de vezel droog, omdat het waterafstotend is. Daarom voelt merinowol ook nog droog aan als het veel vocht heeft opgenomen in het binnenste van de vezels. Geniaal toch? De hygroscopische vezels werken als een buffer die ertoe dient de vochtschommelingen in de omgeving optimaal te kunnen compenseren.
Koeling door verdamping
Warme omgevingslucht zorgt ervoor dat het vocht dat binnenin de vezel is opgenomen aan de buitenkant van het kledingstuk verdampt. Voor het proces van het verdampen – dus de overgang van vloeibare naar gasvormige toestand – hebben de watermoleculen echter energie nodig. Deze onttrekken ze aan de dichtstbijzijnde drager – de merinovezels dus – in de vorm van warmte. De vezels koelen af, met hen dan ook de huid en het eigen lichaam. Dit proces genereert dan koeling door verdamping en dit geeft op zijn beurt weer een prettig verkoelend gevoel op de huid.
Synthetische vezels kunnen – zoals reeds aangeduid – bijna geen vocht opslaan binnenin de vezel. Dit heeft een bijzonder snelle afvoer van het vocht naar buiten tot gevolg. Daardoor ontstaat warmtestuwing en het lichaam reageert met een verhoogde zweetproductie om afkoeling te bewerkstelligen. Dit kost natuurlijk meer energie die dan voor het leveren van prestaties – bijvoorbeeld bij sportieve activiteiten – niet meer beschikbaar is. Studies van de Universiteit in Graz konden al een hoger lactaatgehalte aantonen bij sporters die synthetisch textiel droegen. Alles bij elkaar draagt de natuurlijke functie van merinowol dus ook bij aan een beter prestatievermogen van het lichaam – wat wil je nog meer?
Waarom houdt merinowol ook warm als het vochtig is?
In vergelijking met katoen of synthetische vezels behoudt merinowol haar goede materiaaleigenschappen ook als het vochtig is. Anders dan een katoenen shirt plakt een merino shirt niet onprettig op de huid als het vochtig wordt. Daarbij ervaar je in een bezweet kledingstuk van merinowol ook geen onaangename rillingen, zoals dit het geval is bij een pauze op een bergtop in een synthetisch shirt. Maar waarmee gaat dat gepaard?
Tenslotte ligt de basis van deze warmende werking in vochtige toestand bij de merinovezels in het absorberen van vocht. Bij het opnemen van vocht ontstaat een zogenaamd exotherm proces, waarbij absorptiewarmte ontstaat. Dit betekent dat de vezels zich opwarmen bij het opnemen van vocht. Klinkt ongelooflijk, maar is echt waar! Merinowol verwarmt actief, zolang het vocht opneemt. De eiwitmoleculen van de merinovezels geven energie in de vorm van warmte af als ze in contact komen met watermoleculen – en wel zoveel dat de temperatuurverhoging, afhankelijk van de kwaliteit van de vezels, wel tien graden kan bedragen.
Droge kleding aan het begin van de tocht
Dit proces voltrekt zich net zolang, tot de wolvezels met watermoleculen verzadigd zijn. Een licht vochtige merino baselayer kan dus warmte creëren, een geheel door de regen doorweekte natuurlijk niet meer. Maar zelfs dan houdt het merino kledingstuk je nog warm – deels door wrijvingswarmte van de vezels die mechanisch ontstaat bij beweging. Echter: bij licht opkomende regen is het daadwerkelijk zinvol, kort te wachten met het aantrekken van een regenjas. Want als het merino shirt een beetje nat wordt, zorgt dit ervoor dat het begint met het produceren van aangename warmte.
Het warmende proces functioneert natuurlijk het best, als de functionele kleding van merinowol vooraf geheel droog is, want dan kunnen de vezels hun potentie voor de vochtopname het best benutten. Daarom is het zinvol de kledingstukken voor het begin van een outdoor trip volledig te drogen – vooral, als de tour in de winter wordt uitgevoerd. Het best gaat dat natuurlijk in een warme ruimte met een zo laag mogelijke luchtvochtigheid, zoals het geval is in een ruimte die verwarmd wordt met een kachel of verwarmingslucht. Reservekleding van merinowol pak je voor de tocht bij voorkeur in een waterdichte opbergzak of een plastic tas, zodat de wolvezels niet al tijdens de tocht vocht uit de omgeving kunnen opnemen. Tenslotte moet het pas beginnen met opwarmen, als je het kledingstuk aantrekt!
Waarom ruikt merinowol ook na meermaals dragen nog niet onprettig?
De onaangename geur die we vaak na het zweten waarnemen aan onszelf en onze kledingstukken, ontstaat niet door het zweet zelf. Vers zweet is geurloos. Het begint pas te stinken, als de huidbacteriën beginnen het zweet in deeltjes uit elkaar te halen. Zweet is voor hen een voedingsbodem en ze vermeerderen zich heel graag op warme en vochtige plekken, bv. onder de oksels. Natuurlijk nestelen zweet en huidbacteriën zich ook in onze kledingstukken, zodat deze (als ze tenminste zijn gemaakt van synthetische vezels en geen geurwerende behandeling hebben ondergaan) op een bepaald moment ook onprettig beginnen te ruiken. Waarom zou dat anders zijn bij kledingstukken van merinowol?
Kunstvezels bezitten een glad oppervlak, waarop zweet en bacteriën heel goed kunnen hechten. Merinovezels beschikken daarentegen over een geschubd oppervlak, stel je dat voor als een pannendak. Daarop maken bacteriën geen kans. Bovendien nemen de vezels het vocht van het zweet zo snel op dat de bacteriën er helemaal niet aan toe komen het zweet af te breken. Het waterafstotende oppervlak staat niet toe dat er een vochtig klimaat ontstaat, wat de bacteriën nodig hebben voor hun groei.
Antibacteriële werking
En tenslotte beschikken de wolvezels over een bepaalde vezelproteïne (zoals elk dierlijk haar) – de keratine –, die de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de vieze geurtjes gewoon afbreekt. Merinowol heeft dus een natuurlijke antibacteriële werking en wel langdurig, want de werking houdt niet op. Deze geniale biologische functie kunnen zelfs de in kunstvezels verwerkte zilverionen, die de geurvorming moeten afremmen, niet evenaren. Maar dat is nog niet alles! Om deze werking te perfectioneren, beschikken merinovezels bovendien over een mechanisch zelfreinigend effect. De kern van de vezels bestaat uit twee verschillende typen cellen die verschillende hoeveelheden vocht kunnen opnemen. Bij het absorberen van vocht zwellen ze ongelijk sterk op. Daardoor ontstaat een constant wrijvingsproces waardoor de vezel zich telkens weer vanzelf reinigt.
Waarom is merinowol water- en vuilafstotend?
Terwijl merinovezels binnen in hun vezels relatief grote hoeveelheden vocht kunnen opnemen, is hun vezeloppervlak water- en vuilafstotend. Want daar bedekt het wolvet lanoline de vezel. Bij het verwerken van de wol wordt weliswaar een groot deel daarvan eruit gewassen, de rest blijft echter in de vezels. Het wolvet werkt als een beschermend laagje. Vuil en geurtjes blijven aan het oppervlak van de vezels hangen en dringen er niet in. Lanoline kan bovendien pijnverzachtend werken bij reumatische gewrichtsklachten, daarom kiezen mensen met deze aandoening vaak voor wollen kleding. Door de sterke krulling van de vezels hebben waterdruppels slechts een klein aanvalsoppervlak en parelen ze er gemakkelijk af door de oppervlaktespanning. Dit werkt net zoals bij bepaalde planten die met fijne haartjes aan de oppervlakte zorgen dat de waterdruppels eraf glijden.
Merinowol bij outdoor gebruik – Zijn er alleen voordelen of ook nadelen?
Over de voordelen van merinowol bij outdoor gebruik hoeven we geen bedenkingen meer te hebben. Uit de hiervoor genoemde redenen zal klip en klaar blijken dat deze “hightech wol” in het bijzonder voor outdoor gebruik uitstekend bruikbaar is. Samengevat zijn merinovezels echte multitalenten die in elke situatie doen wat op dat moment nodig is. Ze houden warm bij kou, koelen wij warmte, verwarmen in natte toestand, ze ontwikkelen geen onprettige geurtjes en daarbij voelen ze ook nog prettig aan op de huid. Met deze flexibiliteit zijn kledingstukken van merinowol natuurlijk prima geschikt voor outdoor ondernemingen. Want of het buiten nu warm, koud, nat of droog is – als je in de natuur op pad bent, heb je flexibele kleding nodig, die net zo veranderlijk is als het weer, waar we aan worden blootgesteld.
Klimaat- en temperatuurregulerend
Vooral de temperatuur- en klimaatregulerende eigenschappen van de merinowol zijn in veel outdoor situaties een groot voordeel. De lichaamstemperatuur blijft ondanks uiteenlopende temperatuuromstandigheden en uiteenlopende inspanningsniveaus steeds op een prettig niveau. En deze omstandigheden zijn er vaak; juist bij alpine uitstapjes. Plotselinge weersveranderingen of temperatuurschommelingen spelen een grote rol als je veel hoogtemeters moet afleggen. Wellicht zweet je nog in het dal, maar begin je op een winderige bergkam al te rillen. En als je dan ook nog pauzeert op een bergtop, is materiaal dat ook nog warm kan houden als het vochtig is van onschatbare waarde. Ook voor activiteiten als fietsen, skitouren maken of skiën, waarbij je bergop en bergaf heel verschillende inspanningen levert en temperatuuromstandigheden treft, is de temperatuurregulerende wol voortreffelijk geschikt.
De geurwerende eigenschap van merinowol is absoluut een voordeel als je langer op pad bent en geen mogelijkheid hebt om te wassen. Met name op een trekkingtour of backpackingreis, waarbij je met zo licht mogelijke bepakking onderweg bent, wil je graag merino kleding bij je hebben die je vaak onbeperkt lang kunt dragen. Het duurt tenslotte een tijdje voordat deze zo sterk ruikt dat je de behoefte voelt om het te wassen. Bovendien kreukt de stof van een merino shirt amper door de elastische vezels; ook niet als je het dagenlang in de rugzak propt.
Nadelen van de wol
In principe kent het gebruik van merinowol in kledingstukken voor outdoor gebruik bijna geen grenzen. Of je het nu gebruikt bij trailrunning, klimmen, yoga of gewoon voor dagelijks gebruik – het materiaal is gewoon altijd fijn. Een paar nadelen mogen echter niet onvermeld blijven. De merinovezels zijn mechanisch niet zo belastbaar, robuust en slijtvast als andere natuurlijke of synthetische vezels.
Juist als je een shirt van merinowol direct onder een zware rugzak draagt, kan de stof beschadigen. Als gewicht en pakvolume de belangrijkste criteria zijn bij de keuze van je kleding, komt textiel van kunstvezels vaak beter uit de bus. Ook de droogtijden zijn normaal gesproken korter. Soms wordt kleding van pure merinowol ondanks de koelende eigenschappen in de zomer te warm bevonden. En tenslotte zijn er natuurlijk ook heel gevoelige mensen, die ook merinowol als jeukend ervaren.
De textielindustrie voor outdoorkleding heeft inmiddels oplossingen gevonden om de genoemde nadelen van textiel van merinowol te verhelpen met het gebruik van zogenaamde gemengde weefsels.
Welke soorten gemengde weefsels bestaan er?
De actuele trend op outdoorgebied laat merinovezels combineren met andere natuurlijke vezels zoals zijde of kunstvezels. Bij de kunstvezels worden enerzijds synthetische vezels zoals polyamide en polyester gebruikt. Nieuw is echter het gebruik van kunstvezels die kunstmatig worden geproduceerd uit natuurlijke cellulose, zoals lyocell of modal. Op deze manier worden de sterke eigenschappen van de afzonderlijke natuurlijke vezels en kunstvezels verenigd om het beste van de twee samen te brengen. Afhankelijk van de producent en de toepassing worden daarbij verschillende materialen ingezet.
Icebreaker voegt bijvoorbeeld een klein gehalte elastaan toe aan de merino baselayers. Daarbij gaat het niet om een klassieke weefselmix, maar een sandwich-constructie, die ervoor zorgt dat er alleen pure merinowol op de huid ligt. Door het toevoegen van elastaan worden de stoffen scheurbestendiger en sterker, omdat de stof bij mechanische belasting kan rekken in plaats van te scheuren. Door dit proces kunnen nog fijnere wolvezels worden gebruikt en voelt de stof juist voor gevoelige personen prettiger aan dan stoffen van zuiver merinowol. Tegelijk bezit de stof een aangenaam stretcheffect en een veelal aansluitende pasvorm.
Lyocellvezel met merinowol
Ortovox en Icebreaker hebben bovendien collecties, waarin lyocell-vezels samen met merinowol worden gebruikt. Lyocell is de genetische benaming voor een vezel die wordt gemaakt van bamboehout. Door de Oostenrijkse vezelproducent Lenzing AG wordt dit onder de merknaam Tencel verkocht. Door de toevoeging van lyocell ofwel Tencel bezit de stof een aangenaam koelend effect op de huid; dat is natuurlijk vooral in de zomer een voordeel. De lyocellvezels hebben een bijzonder hoog basisgehalte aan vocht dat niet nat, maar verkoelend aanvoelt op de huid. Bovendien is het materiaal slijtvaster en heeft een langere levensduur.
Modal wordt bijvoorbeeld door Ortovox gebruikt als aanvulling op merinowol. Modal wordt gemaakt van beukenhoutcellulose en bezit een bijzonder glad oppervlak. Daardoor voelen stoffen met modal heel zacht aan en worden zijdeachtig waargenomen. Vooral heel gevoelige mensen hebben daar plezier van.
Falke en Engel produceren outdoorkleding met een mix van merinowol en zijde. Ook dit textiel voelt heel zacht en prettig aan op de huid. Bovendien geeft zijde de kledingstukken een mooie glans.
Als je kleding kiest van gemengde vezels, moet je wel goed opletten, want de gemengde vezels kunnen om twee redenen worden gebruikt. Om de functionaliteit van het materiaal te verbeteren of om de kosten te verlagen, door goedkoper materiaal te gebruiken. Als het gehalte merinowol te laag is, gaan de goede eigenschappen van de merinovezels stuk voor stuk verloren.
Dieren houden met merinowol – steekwoord: mulesing-vrij
Ook als het om duurzaamheid gaat, is het de moeite om precies te kijken voordat je iets koopt. Enerzijds is merinowol van nature een heel duurzaam materiaal. Aan de andere kant bestaan er ook bepaalde problemen bij het houden van de dieren, die tot de minder fraaie kant van de wolproductie behoren. Maar eerst de voordelen van merinowol, wat betreft het aspect duurzaamheid.
Merinowol is een natuurlijke hernieuwbare grondstof. Merinoschapen kunnen tot twee maal per jaar geschoren worden en geven tot tien kilo wol per dier. Bovendien zijn de productie en verwerking in vergelijking met het produceren van kunstvezels bijzonder efficiënt in het gebruik van hulpbronnen en milieuvriendelijk. Kunstvezels worden op basis van aardolie geproduceerd, waarbij veel chemicaliën en energie nodig zijn. Bovendien zijn kunstvezels bijna niet afbreekbaar. Synthetische kleding heeft 30 jaar of langer nodig, tot het vergaat.
Het moet daarom nadat het is uitgediend verplicht in het huisvuil eindigen. Producten van zuivere merinowol zijn daartegen biologisch afbreekbaar zonder restanten. Ze kunnen zonder bedenkingen op de composthoop worden gegooid. Een in de grond ingegraven merinoshirt kan binnen 90 dagen volledig composteren en vervolgens als meststof in de tuin worden verwerkt. Bovendien bezit merinowol van nature eigenschappen, zoals de uv-bescherming en de geurwerende werking en het heeft geen chemische toevoegingen die schadelijk voor het milieu zijn nodig. De “technologie” is namelijk al in de vezels aanwezig. Uiteindelijk beschermt de zelfreinigende functie van de merinovezels het milieu, want de kleding hoeft niet zo vaak in de was.
Dierenbescherming
Niet altijd staat bij de productie van merinowol het dierenwelzijn op de voorgrond. In Australië en Nieuw-Zeeland zijn er bij het houden van merinoschapen problemen met de besmetting met vliegenmaden, die in de dodelijke ziekte Myiasis eindigt. Daarbij worden de beesten min of meer van binnenuit opgevreten. Met name bij warme temperaturen, zoals die voorkomen in de Australische zomers, leggen de vliegen hun eitjes in de slecht beluchte en door poep en urine vervuilde huidplooien in het achterste. Vooral in Australië, het land met de meeste producenten van merinowol, wordt helaas een wrede methode gebruikt om deze ziekte te voorkomen – het zogenaamde mulesing.
Daarbij worden bij lammetjes in een leeftijd tot acht weken oud operatief een groot deel van de huidplooien rondom het achterste, de staart en de schaamstreek weggesneden. Dit gebeurt in de regel met een hete snijder, zonder verdoving en bij vol bewustzijn! De wonden worden niet verder behandeld, maar moeten vanzelf helen en littekenweefsel vormen.
De dieren lijden veel pijn bij dit bloederige en verminkende proces. Onderzoeken tonen aan dat de schapen nog 113 dagen na zo’n ingreep vluchten voor hun beulen; zo traumatiserend is deze gebeurtenis. Tot op heden zijn er amper onomstreden alternatieven om het probleem met de madenziekte op te lossen. Temeer omdat de vliegenmaden – net als de merinoschapen – pas in het koloniale tijdperk naar Australië en Nieuw-Zeeland werden geïmporteerd. Omslachtigere en duurdere methoden zijn het regelmatig scheren van de huidplooien rondom het achterste, regelmatige controle van de schapen en op tijd ingrijpen met medicatie bij een besmetting. Dierbeschermers eisen daarom een gericht fokprogramma van dieren met minder huidplooien aan het achterste. De Australische merinoschapen werden daadwerkelijk bewust zo gefokt dat ze meer huidplooien bezitten en zo een hogere wolopbrengst leveren.
Keurmerk op de wol
Bij aankoop van een merinoproduct dien je er in het kader van deze wrede daden bewust op te letten dat er alleen mulesingvrije merinowol is gebruikt. Dit wordt bijvoorbeeld door het ZQUE-keurmerk van de Nieuw-Zeelandse merino-industrie gegarandeerd. Bij veel fabrikanten zoals Icebreaker of Ortovox is bovendien heel precies na te gaan, waar ze hun wol vandaan hebben. Merinowol die niet uit Australië of Nieuw-Zeeland afkomstig is, is altijd mulesing-vrij, omdat het probleem met de madenziekte daar simpelweg niet bestaat.
De meeste fabrikanten van outdoorproducten, zoals Icebreaker, Ortovox, Bergans, Woolpower, Smartwool, Rewoolution, Devold en veel andere gebruiken überhaupt geen wol, waarbij mulesing is toegepast. Als je het echter niet zeker weet, kun je bij twijfel rechtstreeks bij de fabrikant of de betreffende handelaar navraag doen. Ook een heel voordelige prijs van een merinokledingstuk is vaak te herleiden op mulesingpraktijken. Meestal loont het de moeite om precies te kijken en liever wat meer geld uit te geven. Daarvoor krijg je in de regel dan ook een onberispelijke kwaliteit geleverd en ondersteun je niet in de laatste plaats een diervriendelijke schapenhouderij van de merinoschapen.
Hoe was ik merinowol?
We hebben hier weliswaar een eigen uitvoerig artikel voor het onderhoud van merinowol. Toch geven we nog een korte afzonderlijke aanwijzing. Je kunt merinowol natuurlijk op 30 – 40 graden wassen met een wolwasmiddel zonder wasverzachter. Let wel goed op dat dit wasmiddel geen enzymen bevat. Het enzym protease is er namelijk verantwoordelijk voor dat het keratine in de wolvezels splijt. Dit zorgt ervoor dat er gaten in de wol van de kleding worden gevreten. Gebruik bij twijfel liever een pH-neutraal fijnwasmiddel of een wasmiddel voor functionele kleding, zodat je langer plezier hebt van je merinowol.