Vandaag wil ik jullie een anekdote uit mijn eigen leven vertellen. Het is alweer een paar jaar geleden dat ik met twee vrienden in Zwitserland ging toerskiën. De sfeer was goed en het weer liet zich ‘s ochtends al van zijn beste kant zien. Alles leek perfect, tot we op de parkeerplaats stonden en ons voorbereidden op de tocht. Aangezien ik niet houd van lang autorijden in skikleding, had ik mijn gewone kleding nog aan en zocht in mijn tas in de kofferbak alle benodigde kledingstukken bij elkaar. Toen was er paniek: mijn skibroek ontbrak!
Onvindbaar, weg, of ligt nog thuis. Nee hè, dat is balen… Mijn vrienden hadden ook geen extra skibroek bij zich en dus had ik twee mogelijkheden: een dag de kroeg in of in een gewone broek op skitour gaan. Ik koos voor het laatste en heb het nog nooit zo koud gehad, als die dag in de Alpen. Sindsdien weet ik, wat een goede skibroek inhoudt en wat deze kan!
Maar wat is eigenlijk een goede skibroek en waar moet je bij aankoop op letten?
Welke skibroek is de juiste?
Net zoals voor elke aankoop, moet je weten waar je het product, in ons geval de skibroek, voornamelijk voor gaat gebruiken. Elke flauwe betweter zal nu zeggen: “Om te gaan skiën, lijkt me duidelijk”. Maar zo simpel is het ook weer niet.
Een skibroek die voornamelijk voor het alpineskiën, dus op de piste wordt gebruikt, is in het algemeen dikker gevoerd dan zijn collega’s uit het freeridenof toerskiën. Tijdens een beklimming wordt het door de beweging en inspanning snel warm. Normaal gesproken stijg je een keer omhoog, skie je naar beneden en ga je wat eten of meteen naar huis. Je bent dus min of meer de hele tijd in beweging en hebt daarom minder isolatie nodig dan bij het alpineskiën. Want daarbij wisselen de fases van inspanning (afdaling) en rust (wachten voor de lift en in de lift zitten) elkaar af. Tijdens het skiën heb je door de snelheid te maken met wind die buiten de skibroek gehouden moet worden.
Bovendien warmt het lichaam meestal op door de beweging of inspanning en ga je zweten. Als op een afdaling niet direct een bezoek aan de hut of een rit naar huis volgt, moet je eerst in de rij staan voor de lift en weer naar boven. Dan sta of zit je stil en je beweegt amper. Het lichaam koelt af. Als je in deze situatie spreekwoordelijk nat bezweet bent tot op het bot, krijg je het snel koud. Een goede skibroek kan door een uitgebalanceerde verhouding van isolatie en ademend vermogen dit probleem zover beperken dat de skiër hierdoor niet wordt belemmerd.
Ongeacht of je met of zonder gevoerde skibroek onderweg bent, enkele eigenschappen moet elke goede skibroek bezitten. Wij hebben hier de belangrijkste features op een rij gezet.
Materialen en afwerking
Skibroeken zijn zowel bij het toerskiën als bij het alpineskiën onderhevig aan sterke belastingen. Deze worden enerzijds veroorzaakt door kou, nattigheid en wind, anderzijds ook door mechanische invloeden, bijv. skischoenen, scherpe randen en valpartijen. Let er daarom bij aankoop op dat de skibroek zo mogelijk van slijtvast en robuust materiaal is gemaakt. Ook kunnen materiaalverstevigingen aan de binnenkant van het been beschadigingen door de kanten van de ski’s voorkomen. Bovendien is een hoge waterdichtheid heel belangrijk.
Juist bij het alpineskiën gebeurt het steeds weer dat je in een natte stoeltjeslift gaat zitten of tegen een ijzige beugel van de sleeplift leunt. Als je tijdens de tweede rit met de lift al een natte broek hebt, zul je rond half tien zeker al beginnen te mopperen.
Let ook op het ademend vermogen. Juist tijdens het skiën in het voorjaar of bij het toerskiën ga je snel zweten. Ademend materiaal en ventilatieritssluitingen kunnen hier snel hulp bieden. Bovendien moeten alle naden netjes afgewerkt en eventueel afgedicht zijn.
Looks en pasvorm
Een ander uiterst belangrijk criterium is uiteraard de pasvorm van de skibroek. Over smaak valt zoals bekend te twisten, daarom wil ik hier niet ingaan op de verschillende stijlen, maar er zijn wel een paar zaken waar je voor aankoop op moet letten. Het alpine skiën, freeriden en toerskiën zijn uiterst bewegingsintensieve takken van sport. Daarom is het belangrijk dat een skibroek niet knelt en de bewegingsvrijheid niet belemmert. De broek mag ook niet te wijd zijn, want dit kan storen bij het stijgen en afdalen. Tevens kan het voorkomen dat de broek door het grote volume niet meer optimaal isoleert.
Wie lang is en lange benen heeft, kent het probleem wellicht. De broekspijpen zijn vaak te kort. Natuurlijk valt met een beetje hoogwatermodel boven je skieschoenen te leven, maar zodra de voorgevormde knie ergens midden op het bovenbeen hangt, is het niet leuk meer. Een lichtpuntje bieden hier merken zoals Mammut, die ook lengtematen op de markt brengen.
Sneeuwvanger, tailleband en bretels
Een skibroek moet sowieso dicht zijn. Dat geldt niet alleen voor het materiaal, maar ook voor de tailleband en de uiteinden van de broekspijpen. Door een geïntegreerde wijdteregulering of een geïntegreerde riem kan de broek snel en eenvoudig aan het eigen lichaam worden aangepast. Dit is vooral heel handig, als je afhankelijk van de weersomstandigheden meer of minder mid- of baselayers draagt.
Weg met het bouwvakkersdecolleté! Dat moet de uitvinder van de bretels gedacht hebben. Vooral bij skibroeken zijn ze extreem praktisch, omdat de broeken door hun snit toch een behoorlijk gewicht met zich meebrengen en ook nog eens worden blootgesteld aan pijlsnelle bewegingen en hoge snelheden. Veel modellen zijn ook voorzien van vaste of afneembare bretels. Daarnaast zijn er ook broeken die daarvoor alleen een bevestigingsmogelijkheid hebben of helemaal zonder bretels zijn ontworpen. In het algemeen zijn modellen met bretels zeker aan te raden; in de praktijk kunnen ze bij vrouwen in de weg zitten. Waarvoor je ook kiest, laat het vooral afhangen van je persoonlijke voorkeur en wat jij prettig draagbaar vindt.
Er is bijna niets vervelender dan sneeuw in je broekspijpen. Dankzij mijn ervaring met skiën in een gewone broek ben ik expert op dit gebied en wil hier graag een lans breken voor de sneeuwvanger of de geïntegreerde gamaschen. Geïntegreerde gamaschen bestaan normaal gesproken uit relatief dun en flexibel materiaal. Ze kunnen strak om de skischoenen worden gelegd en dichten de broek onderaan af. Zo kan zelfs bij het skiën in diepe sneeuw geen fijne poedersneeuw in de broekspijpen belanden. Let er bij het kopen wel op dat deze sneeuwvanger groot genoegis, zodat je deze met gemak over de skischoen kunt trekken, maar dat hij tegelijk ook strak genoeg zit, dat hij niet naar boven schuift.
Zakken
Een goede skibroek beschikt ook altijd over een paar handige zakken. Juist als je niet graag met een rugzak op pad gaat, is het slim om erop te letten dat je voldoende benodigdheden in je broekzakken kunt opbergen. De zakken moeten echter niet te veel opbollen of storend zijn in combinatie met de jas.
Samenvatting
Als je in de winter naar de sneeuw gaat, is een goede skibroek echt goud waard. (Ik weet waar ik over praat…). Let bij aankoop vooral op een goede pasvorm en de functionaliteit van de broek. Deze moet goed bij het lichaam passen en kou, nattigheid en sneeuw buiten houden. Als de broek dan ook nog plek heeft voor wat spulletjes en er goed uitziet, staat bijna niets een fijne skidag in de weg.