Blauwe teennagel – pijnlijke aandoening voor wandelaars en trailrunners

Inhoudsopgave

Een blauwe teennagel komt meestal voor bij lange wandelingen in wandelschoenen, bergschoenen of trekkinglaarzen. Of na lange hardlooprondes met running- of trailrunningschoenen. Vaak is een van de grote tenen betroffen of allebei. Een blauwe nagel ziet eruit als een blauwe vlek. Deze vlek zit onder de teennagel

Blauwe nagel vanuit medisch oogpunt

In de medische vaktaal wordt een blauwe teennagel een ‘subunguaal hematoom’ genoemd, een bloeduitstorting onder de nagel. Een dergelijk hematoom kan bij een vinger- of teennagel optreden.

De oorzaak is vaak een klap of afknelling. Heb je ooit al eens ergens naast geslagen met een hamer? Je vinger tussen de deur gehad? Of een fles op je voet laten vallen? Dan herinner je je vast nog goed aan de stekende pijn en de blauwe nagel die je eraan overhield.

Plots of geleidelijk letsel

Bij stevige wandelschoenen is het bijna onmogelijk dat tenen zodanig worden afgekneld of gestoten dat een dergelijk hematoom optreedt. Trailrunningschoenen zijn meestal ook voorzien van een versterkte neuskap. Toch is het risico dat je bij trailrunning een blauwe nagel oploopt groter, omdat trailrunningschoenen minder bescherming bieden dan wandelschoenen of bergschoenen. Trailrunners lopen bovendien sneller over het terrein.

Twee vrouwen wandelen bergafwaarts.
Blauwe teennagels kunnen vooral ontstaan bij lang bergafwaarts lopen.

In tegenstelling tot een plotselinge verwonding door stoten kunnen blauwe teennagels ook ontstaan door constante schokken en voortdurend schuren. Stoot je bij het afdalen van de berg bijvoorbeeld steeds met je tenen tegen de binnenkant van de schoenneus? Dan draagt elke stap die je zet bij aan het ontstaan van een blauwe nagel.

Dit soort letsel ontstaat geleidelijk en veel kleine bloeduitstortinkjes kunnen uiteindelijk tot een grote blauwe nagel uitgroeien. Outdoorsporters zijn bij een blessure die zich langzaam ontwikkelt dan ook vaak verrast, als ze na de wandeling hun pijnlijke tenen uit hun hoge wandelschoenen bevrijden.

Welke factoren kunnen bij wandelingen en trailrunning leiden tot een blauwe teennagel?

Meestal leidt een combinatie van omstandigheden geleidelijk tot een blauwe nagel. Maar soms is één oorzaak al voldoende.

Schoenen die niet passen

Stoot je tijdens het wandelen of trailrunning bij elke stap met je tenen tegen de voorkant van je schoen? Dan heb je simpelweg te kleine schoenen. Outdoorsporters wordt niet voor niets aangeraden om nieuwe schoenen in verschillende maten en met geschikte sportsokken te testen, ze ‘s avonds te dragen als de voeten over het algemeen het grootst zijn en ze dan gerust een half uur of zelfs langer aan te houden.

Zijn schoenen te groot, te klein, te smal of te breed? Dan zullen je voeten in de schoenen verschuiven, tegen de schoenneus drukken of ‘zwemmen’. Behalve pijnlijke tenen, voeten en benen kan een subunguaal hematoom het gevolg zijn. Nieuwe schoenen moeten meestal een paar dagen worden ingelopen, voordat je pijnvrij zware dagwandelingen of meerdaagse tochten kunt maken.

Verkeerd gestrikte veters

De beste wandelschoenen of runningschoenen hebben maar weinig te bieden als de veters niet goed zijn gestrikt. Enkelhoge wandelschoenen of trekkingschoenen zijn meestal voorzien van een 2-zone-lacing. Dit betekent dat het onderste gedeelte van de vetersluiting op de wreef en het gedeelte boven de enkel meer of minder strak kunnen worden gestrikt.

Een ‘klemmend’ haakje tussen deze twee delen maakt een individuele vetersluiting mogelijk. Als je gaat wandelen is het aan te raden om dit handigheidje te gebruiken en je schoenen zo vast te maken dat je voet niet of nauwelijks naar voren kan schuiven. Bovendien is het zinvol om je schoen tijdens de wandeling steeds aan het terrein (bijv. beklimmingen en afdalingen) en de situatie aan te passen.

Te lange afstanden

Hoe langer de looproute, hoe meer stappen een wandelaar of trailrunner maakt. Bij elke stap worden de fijne adertjes bij de voetnagel een beetje meer belast. En dus moeten alle andere factoren die kunnen leiden tot een teennagel die blauw kleurt, zoveel mogelijk worden uitgesloten. Goed zittende, passende schoenen, geschikte sokken en een aangepaste vetersluiting bieden de beste omstandigheden voor lange wandelingen en hardloopsessies.

Twee personen wandelen een berg op.
Wandelen is zwaar – ook voor je tenen.

Sokken die niet passen

Wat geldt voor schoenen, geldt uiteraard ook voor wandelsokken, trailrunningsokken en multisportsokken. Ze moeten goed passen en mogen niet afglijden. Idealiter beschermen ze de tenen, de bal van je voet en de hiel met speciale verstevigingen. Blauwe nagels en blaren op je voeten kun je zo zeker voorkomen.

Verkeerde voetverzorging

Het beste loop je in wandel- en hardloopschoenen met kort geknipte teennagels. Te lange nagels vergroten de kans op een pijnlijke blauwe nagel. Bovendien loop je ook het risico dat de nagel zelfs gedeeltelijk of helemaal losraakt. En dat is dus echt niet fijn.

Wat kun je doen tegen een blauwe teennagel?

Krijg je na een wandeling of hardloopronde pijn bij je teennagel? Merk je dat je nagel al blauw is geworden? Dan moet je je voet eerst rustig houden, omhoog leggen en koelen. Het is geen goed idee om dezelfde schoen de komende tijd weer te dragen. Je kunt beter open schoenen (bijv. trekkingsandalen) dragen, zodat je tenen nergens tegenaan stoten en kunnen ademen.

Is de nagel helemaal of gedeeltelijk van het nagelbed losgekomen of laat deze na verloop van tijd los? Dan is er een kans op infectie. De wond die hierbij ontstaat, moet vakkundig worden verzorgd. Ben je er niet gerust op? Neem dan contact op met je huisarts.

Ga zeker naar de dokter als de pijn te erg wordt. Met een zogenaamde ‘trepanatie’ kan de dokter de druk op de nagel verminderen. Dit kan een snellere genezing van de bloeduitstorting bevorderen. Voorkom hoe dan ook dat je nagelbed ontstoken raakt, want dan gaat het pas écht pijn doen.

Hoe lang heeft een blauwe nagel nodig om te genezen?

Zelfs in het beste geval, dat wil zeggen als je nagel niet loslaat en alleen de blauwe kleur zichtbaar is, kan het heel lang duren voordat hij weer volledig is geheeld. Een blauwe nagel groeit compleet uit de teen. Dat betekent dat (zelfs als je snel groeiende nagels hebt) het minstens vier maanden duurt, voordat de nagel helemaal is hersteld. Vaak duurt het zelfs wel een jaar voordat je er niets meer van ziet.

Als de nagel eraf is gevallen, kan de genezing lastiger zijn. De nagel die terugkomt, groeit vaak krom, scheef of zelfs in de huid. Daarom moeten outdoorsporters met sterk beschadigde of compleet losgekomen nagels in elk geval medische hulp inschakelen.

In de meeste gevallen zal de nagel niet loslaten. Na een paar dagen, met erg pijnlijke tenen, is een blauwe nagel vooral een esthetisch probleem dat na een paar maanden vanzelf is opgelost.

Als je al eens een blauwe teennagel hebt gehad, doe je er zeker goed aan om je uitrusting eens zorgvuldig onder de loep te nemen. Zo kun je voortaan pijnvrij van je bergwandelingen of skivakanties genieten zonder een blauwe teennagel.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Jan

De 3 regels van het bergbeklimmen: 1. Het is altijd verder dan het lijkt. 2. Het is altijd hoger dan het lijkt. 3. Het is altijd moeilijker dan het lijkt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren