Shop

Approachschoenen: multifunctionele lage schoenen

Inhoudsopgave

De aanlooproute naar je favoriete klimplek is letterlijk en figuurlijk vaak hard. Daarom is goed schoeisel belangrijk. En dan komen alleen approachschoenen in aanmerking! Maar wat zijn dat eigenlijk? „To approach”, in het Nederlands „naderen” beschrijft goed wat er achter deze klinkende naam schuilgaat: approachschoenen zijn multifunctionele schoenen die speciaal zijn ontworpen voor de eisen op de weg naar (of van) de klimrots of via ferrata. Maar is dat dan echt nodig? Is een paar redelijk stevige wandelschoenen niet goed genoeg? Hieronder leggen we je uit waardoor approachschoenen zich onderscheiden, waar je op moet letten bij de aankoop ervan en waarom elke klimmer al minstens een paar in zijn kast heeft staan. Lees dus snel verder!

Wat zijn approachschoenen eigenlijk?

Approachschoenen zijn normaal gesproken robuuste lage schoenen. Ze worden gebruikt voor terrein met veranderende moeilijkheidsgraad en variërende ondergronden. De weg naar de klimrots loopt nu eenmaal meestal niet alleen over verharde wegen, maar over losse stenen, weiden, korte geasfalteerde stukken enzovoort. Hiervoor heb je een goede allrounder nodig! En dat is precies waar de approachschoenen op het toneel verschijnen.

Als wandelschoenen en klimschoenen heel erg van elkaar houden, krijg je uiteindelijk een paar approachschoenen. Dat is ongeveer hoe het ontstaan van de approachschoenen kan worden beschreven. Maar goed, nu even serieus! Approachschoenen zijn min of meer een hybride van deze twee soorten schoenen. Ze zijn geschikt voor elk terrein. Ze ondersteunen de voeten op sterk hellend terrein net zo goed als op verharde wegen. Ook kleine klimpassages op de aanlooproute vormen geen probleem. Ze bieden een veilige en slipvrije steun en zijn – in het beste geval – comfortabel. Als je nu met de gedachte speelt om een paar van deze allrounders te kopen, volgt hier een klein overzicht van waarop je moet letten.

Belangrijke eigenschappen die een approachschoen moet hebben

Crux van Scarpa heeft een vetersluiting die tot aan de tenen loopt.

Iedereen die ooit in de verkeerde schoenen onderweg was, weet dat de juiste schoenkeuze bepaalt of je voeten aan het einde van de dag verlangen naar een ijsemmer of niet. Omdat de aanlooproute soms langer kan duren dan het klimmen zelf, is het draagcomfort een van de belangrijkste kenmerken op de checklist van goede approachschoenen. Ze moeten in ieder geval goed en stevig zitten, maar tegelijkertijd noch te nauw zijn, noch schuren op de gevoelige delen van de voeten. Want zelfs de ongevoeligste klimfanaat kan blaren op de voeten missen als kiespijn.

Een goede pasvorm wordt enerzijds gegarandeerd door een goed voetbed. Anderzijds is ook de vetersluiting hier voor een groot deel verantwoordelijk voor. Deze komt bij de modellen van hoge kwaliteit tot aan de tenen. Dit heeft het belangrijke voordeel dat de schoenen via de vetersluiting goed aan de voeten kunnen worden aangepast. Ook aan de hiel is voldoende steun nodig, waar de speciale inzetstukken aan de hiel voor zorgen. Deze houden de voeten in een natuurlijke positie en vangen schokken op.

Bovenmateriaal, gewicht, voering: andere belangrijke productdetails op een rij

Het bovenmateriaal is bij approachschoenen, net als bij alle andere outdoorschoenen, eveneens een belangrijke factor. Hier wordt in de meeste gevallen een flexibel synthetisch materiaal gebruikt, dat tegelijkertijd extreem stevig is en geen problemen ondervindt bij contact met ruwe rotsen. Functionaliteit en bescherming tegen het weer worden daarbij niet verwaarloosd. Een lichte bescherming tegen het weer kan geen kwaad – vochtig worden de schoenen op de aanlooproute nu eenmaal allemaal. Of het nu door natte weiden is of door lichte motregen, nattigheid ligt overal op de loer! Als de schoenen waterafstotend zijn, moet je achteraf niet met natte voeten in de klimschoenen.

Functionele materialen zoals GORE-TEX zorgen voor bescherming tegen het weer en creëren tegelijkertijd een aangenaam voetklimaat. GORE-TEX is, zoals je waarschijnlijk wel weet, ademend. Hierdoor wordt vocht dat bij het zweten ontstaat door de schoen naar buiten afgevoerd, waar het dan verdampt. Zo blijven je voeten droog. En wat bijna nog belangrijker is: het voorkomt stinkende zweetvoeten! Dit klinkt misschien triviaal, maar zo blijven uiteindelijk ook je klimschoenen vrij van vieze geurtjes.

Wat betreft gewicht geldt zoals zo vaak ‘minder is meer’. Je voeten dragen geen onnodig gewicht en je kunt je licht en aangenaam verplaatsen. Bovendien kunnen de lichte approachschoenen gemakkelijk in de rugzak worden weggestopt of met een karabiner aan de klimgordel worden gehangen, zonder dat het gewicht stoort.

Niet te vergeten: de klimzone en de schoenzool

Om korte klimpassages de baas te kunnen, hebben de meeste modellen een zogenaamde climbing zone of klimzone. Dit is een zone zonder profiel aan de voorkant van de approachschoenen. Deze zorgt voor grip en maakt het gemakkelijker om op de rots te staan. Weer een voordeel van approachschoenen ten opzichte van „normale” wandelschoenen dus.

Arc’teryx – Acrux 2 – Approachschoenen met klimzone

Maar dan nu het waarschijnlijk belangrijkste deel van een goede approachschoen: de zool! De route naar de klimwand is wat anders dan een eenvoudig wandelingetje. Soms gaat deze over echt steil, onbegaanbaar terrein. Maar ook wandelpaden en geasfalteerde straten kun je tegenkomen. In het ideale geval heb je een zool die even geschikt is voor zware omstandigheden als voor vaste ondergronden. Een zool die op gladde, vochtige en droge grond even veel grip biedt. Een ideale combinatie van flexibiliteit en stabiliteit.

Normaal gesproken zijn approachschoenen uitgerust met een zool met een hoog percentage natuurrubber, zoals een Vibramzool. Het profiel mag niet te diep zijn, want dat zou de grip op rotsen verminderen. Maar ook een te vlak profiel is geen goed idee. Aan de voorvoet bieden approachschoenen, als ze het dan al doen, nauwelijks demping. De juiste hardheid van de zool hangt dan weer volledig af van je eigen voorkeur.

Het belangrijkste in een oogopslag

Voor wie tot hier heeft volgehouden of voor wie te lui was om alles te lezen en meteen naar het einde is gesprongen, volgt hier nog eens een overzicht van de belangrijkste kenmerken:

Goede approachschoenen zijn robuuste allrounders voor gebruik op uiteenlopende ondergronden. Een stevig en flexibel bovenmateriaal is net zo belangrijk als voldoende bescherming tegen het weer en ademend vermogen. Een stevig vetersysteem zorgt voor steun en loopt normaal gesproken tot aan de tenen. Een laag gewicht is essentieel, zodat de approachschoenen niet als een zwaar blok aan de voeten zitten, noch een last zijn bij het transport. Een klimzone aan de voorvoet is nooit verkeerd en de zool moet een evenwichtige combinatie van flexibiliteit en stabiliteit bieden. Voor welk paar je uiteindelijk ook kiest, het belangrijkste is dat de schoenen passen, perfect zitten en voldoen aan je persoonlijke voorkeuren. Dus waar wacht je nog op? De klimrots wacht op je!

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Gastauteur

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren