Je tent repareren

Inhoudsopgave

De schrik van elke campingganger: een tent repareren. Misschien ken jij het ook wel: een harde knak en het is gebeurd – tijdens een stormachtige nacht breekt plotseling het frame van je tent. Schade aan je uitrusting tijdens de tour kan je humeur echt goed bederven. Op reis is je tent vaak ook meer dan gewoon een onderkomen: het is je thuis dat je altijd beschermt tegen weer en wind. Maar wat kan er allemaal kapot gaan bij een tent? En hoe kan ik mijn tent repareren en oplappen? En het allerbelangrijkst: wat kun je zelf repareren?

Hoogwaardige tenten gaan over het algemeen niet zo snel kapot. Als je voor een tent kiest die past bij de tour die je wilt gaan maken, zit je meestal goed en heb je veel minder kans op schade. Ga je met een pop-up tent, die eerder bedoeld is voor festivals of een kampeervakantie met je familie, naar het ruige en stormachtige Patagonië? Dan vermoed je waarschijnlijk al dat dat geen goed idee is.

Zo repareer je een gebroken tentstok of scheuren en gaten in tentdoek

Tentstok repareren

De meest voorkomende schade aan tenten is een gebroken frame. Zelfs hoogwaardige en erg stevige frames kunnen soms breken. Bijvoorbeeld door erg harde wind of door schade die ontstaat tijdens het gebruik of door slijtage. Als een deel van het frame dan echt breekt, moet je de tentstokken zo snel mogelijk repareren. De snelste en gemakkelijkste manier is een reparatiehuls. Deze wordt over de breukplek geschoven en met tape gefixeerd. De breuk is dan in een handomdraai gerepareerd en je kunt bij de eerstvolgende gelegenheid of thuis het gebroken gedeelte vervangen. Een reparatiehuls is bij de meeste tenten in de levering inbegrepen. Ook stevige tape hoort tijdens langere tours bij de standaarduitrusting in je rugzak.

Heb je inderdaad te maken met een gebroken tentstok? Dan moet je deze zo snel mogelijk vervangen. Anders loop je het risico dat het gebroken framedeel het framekanaal doorprikt en nog meer schade veroorzaakt.

Scheuren en gaten in tenten repareren

Scheuren of gaten in de stof komt minder vaak voor. Deze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door vallende takken of door onoplettendheid. Je moet natuurlijk altijd heel erg goed uitkijken met vuur in en rond de tent. Rondvliegende vonken of steekvlammen kunnen al snel kleine of grote gaten veroorzaken. Je kunt zelfs je complete tent verliezen door een steekvlam van het kookstel of door lekkende brandstof. Brand ontstaat in een mum van tijd. Zelfs ervaren avonturiers hebben hun tent in vlammen zien opgaan tijdens expedities.

Bij een klein gaatje in je tentdoek helpt vaak al een lijm zoals GearAid of Sil Net voor silicone weefsels om de beschadigde plek bij te werken. Bij grote gaten of scheuren wordt aangeraden om tijdens de tour een geschikte lijm en een plakker te gebruiken. Deze plakkers worden meestal meegeleverd bij de aankoop van een tent of zijn in de opbergzak ingenaaid. Zo kun je ze niet verliezen. Als de opbergzak van dezelfde stof is gemaakt als de buitentent, kun je in geval van nood ook de opbergzak opofferen en er een stuk uit knippen. Zo heb je een grote en passende plakker bij de hand. Kleine plakkers zijn ook apart verkrijgbaar.

Professionele reparatie

Het is zeker aan te raden om de tent na de tour bij een speciaalzaak te laten controleren en zo nodig ter reparatie naar de fabrikant op te sturen. Er bestaan ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in de reparatie van outdooruitrusting en die je tent vakkundig kunnen repareren.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Simon

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren