Shop

Zelten in der Natur

Onderhoudstips: hoe maak je een tent waterdicht en schoon?

Inhoudsopgave

Frau mit blauer Regenjacke steht hinter einem Zelt während es stark regnet.
Geen last van de regen dankzij een geïmpregneerde tent!

De dag was lang en vermoeiend. Het hielt maar niet op met regenen en de wegen waren modderig. Nu snel de tent in en hopen dat het morgen weer droog is. Ik heb nog maar net m’n ogen dicht als de tikkende regen op het tentdoek op mijn zenuwen begint te werken. Ik denk aan morgenochtend. Hopelijk kan de tent goed en droog ingepakt worden! Misschien vergaat het jou soms ook zo tijdens het kamperen en heb je een soortgelijke situatie vaker meegemaakt. Om je niet langer zorgen te maken en te voorkomen dat je welverdiende nachtrust wordt verstoord door gepieker over de volgende dag, is het impregneren van een tent heel belangrijk! Maar hoe werkt het precies? Wanneer moet een tent opnieuw worden geïmpregneerd? Kan je dit zelf doen of moet je de tent door een professional laten impregneren? Allemaal vragen die ik graag wil beantwoorden in dit blogartikel.

Wanneer en waarom moet je een tent impregneren?

Person mit Schlafsack in der Hand steht vor einem blauen Zelt.
Het drogen van de binnenkant van de tent zou op vakantie niet zoveel tijd moeten kosten.

Niets duurt eeuwig, zeker geen tentimpregnering. Zonlicht, verwering, zware regenval, slijtage of gewoon de tand des tijds, het zijn allemaal factoren die de waterdichtheid van je tent kunnen aantasten. Als het water niet meer goed van het tentdoek afrolt, moet deze opnieuw worden geïmpregneerd. Vooral voor een langere tocht is het belangrijk om de waterdichtheid van je tent te controleren. De eenvoudigste methode hiervoor is om een oude tuinslang te gebruiken. Als het water van het wateroppervlak naar beneden rolt, is alles goed. Als het buitenste tentweefsel echter verzadigd raakt met water, moet het opnieuw worden geïmpregneerd. Over het algemeen wordt aanbevolen je tent om de paar jaar opnieuw te impregneren. Dan ben je er zeker van dat je tijdens het kamperen niet wordt verrast door water in de tent.

Goed geïmpregneerd is niet hetzelfde als waterdicht

Nog een algemeen weetje vooraf. Het impregneren van tenten heeft weinig te maken met hun waterdichtheid. Of een tent waterdicht is, hangt namelijk af van de coating en of de naden waterdicht zijn gemaakt.

Als water de tent binnendringt, is dat niet te wijten aan een slechte impregnering, maar aan het feit dat ofwel de coating beschadigd is ofwel de afdichting van een naad is aangetast. Het kan natuurlijk ook zijn dat er gewoon een gat in de tent zit. Maar dat laatste is een ander verhaal.

Je impregneert een tent om te voorkomen dat de buitenste stof water opneemt. Uiterlijk de volgende dag, wanneer je de tent weer inpakt, maakt het dan een groot verschil of je een kletsnatte en vooral zware tent inpakt of dat hij na flink schudden al bijna droog is.

Verschillende manieren van impregneren

Welke manieren van impregneren zijn er? Veel verschillende! Maar moeilijk is het niet. In principe kunnen de manieren worden onderverdeeld in drie grote categorieën. Ten eerste bestaan er vloeibare impregneermiddelen. Zij zijn verkrijgbaar als een in water te verdunnen emulsie of als gebruiksklare oplossing die direct kan worden aangebracht. Daarnaast heb je ook de welbekende impregneersprays. Gebruik in dit geval alleen een spray die speciaal is gemaakt voor tentdoek. In noodgevallen kan je ook schoenspray gebruiken, maar dit is geen volledig betrouwbaar alternatief. Last but not least zijn er ook nog huishoudelijke middelen die je tent beloven te beschermen tegen regen en dauw. Belangrijk: gebruik geen zogenaamde ‘wash-in’-oplossingen, waarbij je het materiaal impregneert in de wasmachine. Een tent hoort niet in de wasmachine!

Hoe impregneer je welke stof en hoe werkzaam zijn huishoudelijke middeltjes?

Welk product je ook gebruikt, je krijgt een tent nooit honderd procent geïmpregneerd. Tijdens zware regenbuien, wanneer het water letterlijk op de tent staat, kan het kritiek worden. Maar toch is impregneren heel belangrijk! Het zorgt ervoor dat water van het tentdoek kan rollen. En zolang het niet aanhoudend stortregent op de tent, hoef je je geen zorgen te maken.

Terra Nova - Tent Re-Proofer And UV Inhibitor - Tentonderhoud
Terra Nova – Tent Re-Proofer And UV Inhibitor – Tentonderhoud

Ik zal je nu uitleggen welk middel geschikt is voor welk tentdoek. Synthetische materialen (in de meeste gevallen polyesterweefsels) zijn gewoonlijk al vooraf geïmpregneerd. Maar ook hier houdt de impregnering het niet vol tot het einde. De beste manier om polyestertenten opnieuw te beschermen tegen vocht is met behulp van impregneersprays. Voor stofcombinaties van katoen en synthetisch materiaal of geheel katoenen tenten kan je het beste een impregneermiddel op waterbasis gebruiken. Tentstoffen van katoen of met een katoengehalte worden gekenmerkt door hun ademend vermogen en dit gaat verloren als je de tent verkeerd impregneert. Ongeacht de stof waarvan je tent is gemaakt, moet je altijd de instructies van de fabrikant volgen. Zowel van de tent als van het gekozen impregneermiddel.

Er bestaan ook veel huis-tuin-en-keukenmiddeltjes waarvan wordt gezegd dat je er stoffen mee kunt impregneren. Toch moet je daarmee uitkijken, want deze werken niet altijd even goed. Zo zijn ze vaak in beperkte mate geschikt voor synthetische stoffen. Gebruik in geen geval kaarsvet om naden te dichten en ook geen uierzalf of schoensmeer. Deze zijn allemaal niet geschikt voor het impregneren van moderne (en meestal dure) tenten.

Hoe impregneer je een tent goed?

Dan nu de praktijk. Geen zorgen, want het is niet moeilijk. Je kunt dit gemakkelijk zelf doen en er is geen specialist voor nodig. Allereerst moet de tent schoon zijn. Je kunt de tent het beste reinigen door hem in de tuin op te zetten. Begin dan met water en een spons. Bij hardnekkige vlekken kan je het beste een natuurlijk schoonmaakmiddel op zeepbasis gebruiken. Chemische spullen laat je beter achterwege, want deze beschadigen de stof en zijn niet milieuvriendelijk. Als de tent er weer zo mooi en schoon uitziet als toen je hem voor het eerst gebruikte of in ieder geval bijna zo schoon, kan je beginnen met impregneren. Zoals altijd geldt ook hier: lees van tevoren de gebruiksaanwijzing! Zo moeten sommige middelen in vochtig tentdoek inwerken en andere in droog tentdoek. Als je weet hoe je te werk moet gaan, kan je het impregneermiddel aanbrengen.

Spray

Laten we beginnen met het gebruik van een spray. Dat is eenvoudig en ongecompliceerd. Sluit de tent helemaal af. Dan kan je beginnen de spray mooi en gelijkmatig op de schone tent te spuiten. Laat de tent vervolgens enkele uren drogen. Als je er zeker van wilt zijn dat alles goed geïmpregneerd is, kan je de procedure herhalen. Let erop dat je de spray aanbrengt in de frisse lucht en de spray in geen geval inademt.

Vloeistof

Dan gaan we verder met de vloeibare impregneermiddelen. Als je de aangegeven hoeveelheid van het middel met water hebt verdund, zijn er twee mogelijkheden. Veel middelen worden rechtstreeks op de schone tent aangebracht. Dit kan je simpelweg voorzichtig doen met behulp van een spons of borstel. Vervolgens laat je de tent drogen en daarna herhaal je alles zo nodig nog een keer. Er bestaan ook middelen waarbij je het doek volledig in de oplossing moet onderdompelen. Dit kan het beste in een badkuip of een plastic bak in de tuin. Tenslotte moet de tent over een groot oppervlak worden uitgehangen om te drogen. En dan ben je klaar!

Het zwakke punt van alle tenten: de naden

Die klassische Schwachstelle von Zelten sind die Nähte.
Naden zijn meestal de zwakke plek van tenten.

Een tent kan je gemakkelijk opnieuw impregneren, maar bij een lekkend tentdoek wordt het ingewikkeld. Het heeft dan waarschijnlijk zijn beste tijd gehad en het is dan slim om een nieuwe aan te schaffen. Het goede nieuws is dat de coatings op tenten meestal vele jaren meegaan. De situatie ziet er iets anders uit als het om de naden gaat. Ze lekken sneller, maar zijn relatief gemakkelijk te dichten.

Als de naden lekken, komt er vocht in de tent. Wanneer dit het geval is en de naden na veelvuldig gebruik van de tent water doorlaten, kan je deze met vloeibare naaddichter behandelen. Afhankelijk van het soort tentdoek, kan je kiezen voor verschillende middelen. Meestal kan je ook in de productbeschrijving vinden welk middel bij je tent past.

Breng de vloeibare naaddichter met een fijne kwast vanaf de buitenkant aan op de lekkende naden. Laat het drogen. Daarna zijn de naden weer dicht. Bij de aanschaf van veel tenten wordt overigens vaak al een naaddichter geleverd.

Als de tent schoon en geïmpregneerd is, de coating nog intact is en je de naden hebt behandeld, staat niets je tentplezier meer in de weg. Natuurlijk kan opnieuw impregneren veel werk betekenen. Maar op het moment dat je een natte tent moet inpakken in grauw weer, ben je blij dat je de tijd hiervoor hebt genomen. Dat weet ik zeker!

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Gastauteur

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren