Shop

Nubuckleer: de voor- en nadelen van een natuurproduct

Inhoudsopgave

Wie het woord nubuckleer hoort, denkt vaak automatisch aan elegante leren schoenen voor chique gelegenheden. Maar dit natuurproduct wordt voor veel meer gebruikt dan voor het maken van elegante, leren herenschoenen met een dikke, zachte zool. Van nubuckleer worden bijvoorbeeld verstevigingen in kledingstukken gemaakt en het is vaak het hoofdmateriaal voor handschoenen en bergschoenen.

Nubuckleer wordt gebruikt bij het maken van wandel- en trekkingschoenen.
Nubuckleer wordt gebruikt bij het maken van wandel- en trekkingschoenen.

Zoals elk ander natuurlijk materiaal heeft nubuckleer ook zijn voor- en nadelen. Deze zullen we hier kort onder de loep nemen – uiteraard voor het gebruik in de bergsport.

Wat is nubuckleer precies?

Allereerst stellen we ons de vraag wat nubuckleer eigenlijk precies is. Geproduceerd wordt het normaal gesproken van kalfs– of runderhuid. Karakteristiek voor dit leer is het ruwe, bijna fluweelachtige oppervlak. Dit oppervlak heeft het echter niet van nature. Het ontstaat door het opruwen met behulp van schuurmiddelen. Het vermoeden bestaat dat het leer juist door dit opruwen zijn naam heeft gekregen. Want wildleer, waarop het na het opruwen lijkt, wordt in het Engels “Buckskin” genoemd. Aangezien het destijds een nieuw en kunstmatig proces betrof waarmee het leer werd opgeruwd, vermoedt men dat het daardoor als “New Buck” werd omschreven, waarvan het woord nubuck werd afgeleid.

De voordelen van nubuckleer

Nubuck verbindt een ademend vermogen met waterbestendige eigenschappen.
Nubuck verbindt een ademend vermogen met waterbestendige eigenschappen.

Het grootste voordeel van nubuckleer is de ademende eigenschap. Deze ontstaat door het hiervoor beschreven opruwen van het leer. Daarom is het vooral geschikt voor gebruik bij het sporten, waardoor wandel- en bergschoenen vaak van dit materiaal worden gemaakt. Naast het ademend vermogen is de waterbestendige eigenschap het vermelden waard. Deze komt echter pas door het aanvullende impregneren tot stand en houdt daarna heel lang aan.

Tevens zorgt de zachte leersoort voor een bijzonder aangenaam draagcomfort. Vooral op lange bergtochten is dat een enorm voordeel. Pas als de schoenen comfortabel en zacht om je voeten zitten, brengt een moeilijke beklimming ook het plezier dat je eraan wilt beleven.

De nadelen van nubuckleer

Naast de ademende en waterafstotende eigenschappen, heeft het zachte nubuckleer ook een klein nadeel. Dit ontstaat ironisch genoeg ook door het opruwen van het oppervlak. Daardoor is het namelijk heel vatbaar voor vlekken. Zo kunnen smurrie en modder vaak al snel vieze vlekken verhoorzaken.

Een ander nadeel is dat de uv-bestendigheid niet bijzonder hoog is. Daarom is een verblekende kleur vaak het resultaat bij veelvuldig gebruik. Als je kiest voor lichte kleuren, blijft dit nadeel binnen de perken.

Onderhoud en schoonmaken van nubuckleer

Nikwax - Nubuck & Onderhoudsmiddel voor suèdeleer
Nikwax – nubuck & Onderhoudsmiddel

Natuurlijk zijn niet elke wandelschoenen van nubuckleer meteen vernield als er eens een vlek op komt. Het materiaal is heel eenvoudig schoon te maken. Bij normaal vuil neem je gewoon een gangbare wildleerborstel in de hand en borstelt daarmee de vieze plekjes en bij voorkeur ook meteen de hele schoen schoon. Doe dit echter alleen bij droge schoenen. Naast de wildleerborstel bestaan er ook speciale ruwe rubber borstels, die voorzichtiger werken en zelfs meer vuil kunnen verwijderen. Na het reinigen moet het leer dan met een impregneerspray worden behandeld. Daardoor wordt het leer beschermd tegen nieuwe vervuiling en afhankelijk van de impregnatie ook tegen uv-straling.

Lelijke vlekken behandelen met speciale onderhoudsmiddelen

Mochten na bepaalde tijd toch weer vieze vlekken op het leer zijn gevormd, dan kunnen deze met speciale gummetjes behandeld worden. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik op nubuckleer en kunnen de vlekken verminderen of zelfs helemaal verwijderen. Wees wel voorzichtig bij het gebruik, zodat het leer niet beschadigt of slijt. Naast de gummetjes zijn er ook speciale reinigingsmiddelen voor nubuckleer of hele onderhoudssets verkrijgbaar die speciaal zijn afgestemd op de eigenschappen van dit leer.

Zeer vuile schoenen van nubuckleer moeten vochtig worden gereinigd

Bij zeer vuil geworden leer helpt vaak alleen nog vochtig reinigen. Hierbij worden de nubuckleren laarzen bijvoorbeeld onder stromend water gehouden en met een borstel gereinigd. Hier kan ook wat zeep worden gebruikt die echter niet te agressief mag zijn. Na het schoonmaken worden de schoenen volgestopt met krantenpapier en in een droge ruimte aan de lucht gedroogd. Belangrijk hierbij is dat de temperatuur niet te hoog is. De krant helpt erbij dat de schoenen hun vorm behouden en tegelijkertijd vocht kunnen afgeven.

De schoenen mogen beslist niet onder de verwarming worden geplaatst om te drogen. Daardoor zou het leer uitdrogen en de ademende eigenschap verliezen. Ook hier is aansluitend impregneren absoluut zinvol en belangrijk om het leer optimaal te verzorgen.

Schoenen van nubuckleer kom je vooral tegen bij het wandelen en bergbeklimmen.
Schoenen van nubuckleer kom je vooral tegen bij het wandelen en bergbeklimmen.

Vooral bij het wandelen en bergbeklimmen zijn laarzen en schoenen van nubuck werkelijk een goede keuze. Door het hoge draagcomfort en hun robuustheid worden ze trouwe en langdurige begeleiders. Als de bergbeklimmer de wandelschoenen ook regelmatig reinigt en verzorgt na gebruik, staat niets veel en lange uitstapjes meer in de weg.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Gastauteur

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren