Wie ook bij lage temperaturen veel buiten onderweg is, weet dat goed, warm fleece vaak goud waard is. Ook warme handschoenen en een comfortabele muts maken de ervaring een stuk aangenamer. Daarom willen we je graag laten kennismaken met een materiaal dat vaak wordt gebruikt voor fleecekleding en al tientallen jaren op de markt is: Thinsulate.
Wat is Thinsulate eigenlijk?
Thinsulate Insulation is een door 3M ontwikkelde microvezelstof die vooral indruk maakt door een uitstekend isolerend vermogen. Een korte blik op de geschiedenis van deze fleecestof laat zien dat deze al decennialang een vaste waarde is. Al in de jaren 60 experimenteerde 3M met microvezels. In de jaren 70 werd de ‘Thinsulate Insulation’-technologie voor het eerst gebruikt in skikleding. Op de Olympische Winterspelen van 1988 in Calgary, Canada, werd Thinsulate gebruikt voor de uitrusting.
In de loop van de jaren 90 breidde 3M de productfamilie van Thinsulate Insulation uit en sindsdien staat ze voor een brede waaier aan materialen die worden gebruikt voor allerlei toepassingen, van veiligheid op het werk tot sport en mode. Zeker als voering in winterkleding en slaapzakken, maar ook als materiaal voor mutsen, bivakmutsen en handschoenen levert deze productfamilie tot op de dag van vandaag goede resultaten.
Wat meer info over het materiaal
Thinsulate Insulation is afhankelijk van de materiaalvariant gemaakt van polyester of een mix van polyester en polypropeen. Het speciale aan Thinsulate is dat het materiaal van veel kleinere vezels is gemaakt dan traditionele materialen van polyester. Met een diameter van ongeveer 15 micrometer zijn thinsulatevezels ongeveer tien keer kleiner dan andere synthetische vezels. Daarom kunnen deze vezels worden verwerkt met een zeer hoge dichtheid.
Deze dichte structuur vermindert de warmtestroom tussen de individuele vezels. Zo wordt de lichaamswarmte door de vezels teruggekaatst en blijft het materiaal zelfs bij lage temperaturen warm. Volgens de fabrikant zou Thinsulate 1,5 keer zoveel warmte bieden als dons met dezelfde dikte. Bovendien is het materiaal ademend en vochtafstotend.
Toepassingen en productvarianten
Thinsulate Insulation is een productfamilie die bestaat uit verschillende materiaaltypes. Die worden gebruikt afhankelijk van het toepassingsgebied en beschikken over specifieke eigenschappen. Voor outdoor- en bergsportuitrusting worden voornamelijk de volgende types gebruikt:
Type B
Dit materiaal is erg stevig en dun. Door zijn hoge belastbaarheid en goede isolerende vermogen bij geringe dikte of in samengeperste toestand wordt het voornamelijk gebruikt voor schoenen.
Type C
Thinsulate Insulation type C is uitermate geschikt voor vrijetijds- en outdoorkleding. Deze fleecestof heeft een prima isolerend vermogen en zit bovendien aangenaam. Dankzij het lage gewicht en de beperkte dikte van het materiaal is het uitstekend voor jassen, mutsen en handschoenen.
Type P
Materiaaltype P combineert tal van goede eigenschappen. Het materiaal is niet alleen uiterst warm en stevig, maar ook erg onderhoudsvriendelijk. Daarom is het perfect voor kledingstukken die bij outdoorgebruik blootgesteld worden aan zware belasting.
Type FR
Het speciale aan type FR is de brandvertragende eigenschap. Om die reden wordt het voornamelijk gebruikt voor werkkleding, maar soms vind je het ook in outdoorkleding.
Type TIP
Dit materiaal wordt vooral gebruikt voor beddengoed, zoals dekbedden en kussens, maar ook voor slaapzakken. Door de enorme vulkracht worden een doeltreffende warmte-isolatie en een goed comfort gegarandeerd, en dat met een beperkt gewicht. Daarnaast kan het materiaal in de wasmachine op maximaal 60 °C gewassen worden.
Onderhoud van Thinsulate-producten
Over het algemeen zijn Thinsulate-producten relatief onderhoudsvriendelijk. Ze kunnen zonder problemen gewassen worden in de wasmachine. Omdat eindproducten zoals jassen of slaapzakken meestal uit verschillende materialen bestaan, is het belangrijk om de exacte instructies van de fabrikant te volgen. Fabrikanten zoals Holmenkol of Toko bieden ook wasmiddelen die bijzonder geschikt zijn voor het wassen van outdoorkleding. Wat en hoe het eindproduct precies gewassen moet worden, kun je lezen op het waslabel in het product.
Samenvatting
Warm, zacht en donzig: die kenmerken zijn van toepassing op veel producten die gemaakt zijn van en met Thinsulate. De verschillende producttypes hebben eigenschappen die geoptimaliseerd zijn in functie van de toepassing en zorgen zo voor prima comfort. Van schoenen tot slaapzakken… Thinsulate Insulation is een technologie die al tientallen jaren een vaste waarde is. Bovendien zijn Thinsulate-materialen ademend en vochtafstotend. Dat maakt ze uitermate geschikt voor gebruik in barre en gure omstandigheden en zorgt ervoor dat het eindproduct lang meegaat.