Shop

Skifahrer mit Skibrillen

Skibrillen: een overzicht

Inhoudsopgave

Het dragen van de juiste skibril tijdens het skiën of snowboarden is meer dan een kwestie van stijl. Het is vooral een kwestie van veiligheid en veel skiplezier! Iedereen die wel eens een bril met kwalitatief minder hoogwaardige glazen heeft gehad, weet hoezeer contrasten kunnen vervagen en het inschatten van de 3-dimensionale ruimte kan worden vertekend. En iedereen die ooit een bril heeft gehad met slechte ventilatie, waardoor de bril permanent beslaat, weet ook dat het plezier snel afneemt als je de piste voor je nauwelijks kunt zien. Het is dus duidelijk en van groot belang dat je waarde hecht aan goede kwaliteit bij de aankoop van een skibril! Daarom geven we je hier een paar tips over waar je op moet letten.

Veiligheidsaspecten van skibrillen

Skibrillen zijn niet alleen modieuze accessoires die je outfit compleet maken, maar ze beschermen ook je ogen effectief tegen allerlei invloeden van buitenaf. Om er zeker van te zijn dat ze een goede bescherming bieden, worden alle skibrillen getest volgens de EN 174-norm. Als allereerste wordt de lichtdoorlatendheid in het zichtbare bereik bepaald. De indeling bestaat uit de volgende lenscategorieën:
  • categorie 0 = 80-100% lichtdoorlatendheid
  • categorie 1 = 43-80% lichtdoorlatendheid
  • categorie 2 = 18-43% lichtdoorlatendheid
  • categorie 3 = 8-18% lichtdoorlatendheid
  • categorie 4 = 3-8% lichtdoorlatendheid
De brillen worden daarnaast onderworpen aan strenge eisen wat betreft de bescherming tegen uv-straling. Met name in de bergen is dit erg belangrijk. Naast bescherming tegen uv A, uv B en uv C, moet de skibril ook bescherming bieden tegen het gevaarlijke blauwe licht. De lens wordt getest op zijn mechanische sterkte. Bij een val kunnen skistokken en andere voorwerpen al snel een gevaar vormen. Daarom is het belangrijk dat de lens voldoende bescherming biedt, niet breekt en ook niet uit het montuur loskomt. Bovendien mag de lens geen te vervormend effect hebben en moet hij water en sneeuw tegenhouden.

Opbouw van een skibril

De constructie van skibrillen is zeer eenvoudig en heeft zich de afgelopen 30 jaar als volgt bewezen: De bril omsluit een groot deel van het bovenste deel van het gezicht en bestaat meestal uit een groot plastic frame uit één stuk met slechts één grote, bolle lens. Er zijn ook “frameloze” skibrillen.

De lenzen van een skibril

Hoe volledig en duidelijk je je omgeving kunt waarnemen, hangt vooral af van de lens die je kiest. Bijna alle lenzen zijn gemaakt van polycarbonaat, een lichte en soepele kunststof die relatief breukvast is en vooral niet versplintert. Lichtabsorbtie:
  • Categorie 0 voor zwaarbewolkt weer en nachtelijke afdalingen
  • Categorie 1 voor wisselende licht- en weersomstandigheden
  • Categorie 2 voor zonnige dagen met een beetje bewolking
  • Categorie 3 voor overwegend zonnig weer
  • Categorie 4 voor stralende zon en gletsjers
Maar let op! Niet al het polycarbonaat is hetzelfde! Er zijn aanzienlijke verschillen in de kwaliteit van de lenzen. Dit hangt sterk af van de productie en de afwerking (bijvoorbeeld polarisatie, anti-vuillaag, eenlaags of meerlaags, enz.) Eén ding is zeker: hoe meer verfijning en hoe beter de afwerking, hoe hoger de prijs. Wij raden je aan op dit vlak niet te besparen en een bril te kopen die onder alle omstandigheden een helder en onvervormd zicht garandeert. Hiervoor volstaat een bril met verwisselbare glazen van de categorieën 1 en 3 of zelfs een enkele meekleurende (fotochrome) lens waarvan de lichtabsorptie zich aanpast aan de lichtintensiteit.

Brillen met verwisselbare lenzen

Het is geen uitzondering dat het ‘s morgens nog mistig is en sneeuwt en dat er ‘s middags een stralende zon aan de blauwe hemel staat. Als je geen extra bril wilt voor andere weersomstandigheden, moet je een kijkje nemen bij de merken die brillen met verwisselbare lenzen aanbieden. In de meeste gevallen kan je de lens er gewoon uitduwen en door eentje met een andere kleur vervangen. Uvex biedt met zijn take-off-systeem een even gemakkelijke oplossing. Met behulp van kleine magneten, die aan beide zijden van het montuur zijn aangebracht, bevestig je de donkere magnetische lens op de basislens van de skibril. Nog eenvoudiger is een bril met een Zebra- of Cameleon-lens van Julbo. Deze lenzen zijn meekleurend en passen hun beschermingsniveau binnen ca. 20 seconden aan aan de lichtinval.

Compatibel met een helm

Een cruciale factor waarop je moet letten is of de bril in combinatie met een helm kan worden gedragen. Het montuur van de skibril moet in de uitsparing van de helm passen en goed aansluiten op het gezicht. De ruimte tussen de bril en de helm mag niet te groot zijn. Siliconen stroken aan de binnenzijde van de band zorgen ervoor dat de skibril goed blijft zitten en niet afglijdt. In het ideale geval kies je voor een skibril en -helm van hetzelfde merk.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Gastauteur

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren