Skibrillen. Foto: Arc'teryx

Skibrillen: een overzicht

Inhoudsopgave

Giro - Skibrille
Skibrillen zijn een modieus accessoire en een effectieve bescherming voor de ogen

Ze lijken wel gigantisch, sommige zien er nogal futuristisch uit en soms vraag je je af of degene achter die bril nog wel iets kan zien door die kleurrijke lens. Maar waarom moet die lens eigenlijk zo kleurrijk zijn? Is het gewoon omdat het mooi is of heeft het toch een functie?

Wij hebben de belangrijkste feiten over skibrillen voor jou verzameld, zodat je bij het winkelen een beter overzicht hebt over de verschillende functies. Hoe de bril eruitziet is natuurlijk belangrijk, maar wat nog belangrijker is, is dat je de juiste bril op je neus hebt!

 

Skibrillen zijn niet alleen modieuze accessoires die je outfit compleet maken, maar ze beschermen je ogen ook effectief tegen invloeden van buitenaf. Om er zeker van te zijn dat ze ook echt bescherming bieden, worden alle skibrillen getest volgens de EN 174-norm.

Eerst wordt de lichtdoorlatendheid in het zichtbare bereik bepaald. De indeling bestaat uit de volgende lenscategorieën:

  • Categorie 0 = 80-100% lichtdoorlatendheid
  • Categorie 1 = 43-80% lichtdoorlatendheid
  • Categorie 2 = 18-43% lichtdoorlatendheid
  • Categorie 3 = 8-18% lichtdoorlatendheid
  • Categorie 4 = 3-8% lichtdoorlatendheid

De brillen zijn ook onderworpen aan strenge eisen op het vlak van bescherming tegen uv-straling.

Drei Skifahrer in Gargellen mit Uvex Skibrillen
Skibrillen beschermen de ogen tegen opstuivende sneeuw

Vooral in de bergen is dit erg belangrijk. Naast bescherming tegen uv A, uv B en uv C moet de bril ook bescherming bieden tegen het gevaarlijke blauwe licht.

De lens wordt daarnaast getest op zijn mechanische sterkte. Bij een val kunnen skistokken en andere voorwerpen al snel een gevaar vormen. Daarom is het belangrijk dat de lens voldoende bescherming biedt, niet breekt en ook niet uit het montuur loskomt. Bovendien mag de lens geen te vervormend effect hebben en moeten hij water en sneeuw buiten houden.

Lenzen

Bij de lenzen wordt in de eerste plaats een onderscheid gemaakt tussen cilindrische en sferische lenzen. Deze zijn respectievelijk in een en in twee richtingen gebold. Sferische lenzen bieden en beter zicht, maar zijn ook een stuk duurder.

Alleen als je in alle lichtomstandigheden een duidelijk zicht hebt, kan je je bochten nauwkeurig maken en eventuele obstakels ontwijken. Daarom is er voor de verschillende weersomstandigheden een geschikte tint om contrasten te versterken en de ogen te ondersteunen bij de waarneming. Donkere tinten zoals zwart, grijs en bruin zijn geschikt voor zonnige omstandigheden, terwijl blauwe, lila, rode en roze lenzen ideaal zijn voor een lichtbewolkte hemel. Pas wanneer de omstandigheden echt slecht zijn en mist en sneeuw het zicht belemmeren, kies je voor een gele, oranje of zelfs doorzichtige lens. Je kan het beoogde gebruik ook afleiden uit de lenscategorie.

  • Categorie 0 voor zwaarbewolkt weer en nachtelijke afdalingen
  • Categorie 1 voor wisselende licht- en weersomstandigheden
  • Categorie 2 voor zonnige dagen met een beetje bewolking
  • Categorie 3 voor overwegend zonnig weer
  • Categorie 4 voor stralende zon en gletsjers

Polariserende lenzen in skibrillen voorkomen bovendien dat je verblind wordt door de weerkaatsing van zonlicht op de sneeuw. De diepteperceptie wordt verbeterd, waardoor je oneffenheden in de sneeuw makkelijker opmerkt.

Scheibenwechselsystem aus dem Hause Giro
Met verwisselbare lenzen ben je voorbereid op alle lichtomstandigheden

Brillen met verwisselbare lenzen

Het is geen uitzondering dat het ‘s morgens nog mistig is en sneeuwt en dat er ‘s middags een stralende zon aan de blauwe hemel staat. Als je geen extra bril wilt voor andere weersomstandigheden, moet je een kijkje nemen bij de merken die brillen met verwisselbare lenzen aanbieden. Bij de meeste moet je de lens er gewoon uit duwen en door een met een andere kleur vervangen. Uvex biedt met zijn take-off-systeem een even gemakkelijke oplossing. Met behulp van kleine magneten, die aan beide zijden van het montuur zijn aangebracht, bevestig je de donkere magnetische lens op de basislens van de skibril. Als je het nog wat gemakkelijker wilt hebben, moet je bijvoorbeeld kiezen voor een bril met Zebra- of Cameleon-lens van Julbo. Deze lenzen zijn meekleurend en passen hun beschermingsniveau binnen ca. 20 seconden aan aan de lichtinval.

Oakley - Airwave Fire Iridium - Skibrille
De Airwave Fire Iridium van Oakley is een innovatieve skibril met boordcomputer en verwisselbare lens

Bij de ondertussen enorme keuze aan formaten en vormen verschilt ook het gezichtsveld van model tot model. Het is daarom aan te raden verschillende vormen uit te proberen om te ontdekken welk model voor jou een goed zicht biedt.

Dat het „nog een beetje meer mag zijn” tonen Oakley en Smith Optics met hun highendbrillen Airwave en I/O Recon. Hierbij wordt informatie zoals snelheid, hellingsgraad, hoogte en temperatuur rechtstreeks in het gezichtsveld geprojecteerd met behulp van een geavanceerde prismatechnologie. Daarnaast toont de bril via bluetooth de huidige afspeellijst van je smartphone en binnenkomende oproepen of sms’en.

Ventilatie

Wie kent dit niet: bij een snelle afdaling of in het voorjaar begin je te zweten en in de lift krijg je het weer koud. Net als een goede skihelm moet daarom ook de skibril steeds een aangenaam klimaat bieden. Verschillende ventilatie-openingen zorgen voor luchtuitwisseling, laten warme lucht ontsnappen en voeren de rijwind weer af.

Omdat vooral bij korte pauzes op de piste de rijwind niet meer voldoende afkoeling biedt en de eigen lichaamswarmte er dan voor zorgt dat de bril beslaat, is een zogenaamde antifog-coating een ander kwaliteitskenmerk van een goede skibril. Alleen zo heb je altijd een helder zicht, zelfs in slechte weersomstandigheden.

Uvex Skibrille mit OTG-Technologie
Skibrillen met OTG voor brildragers

Brildragers

Er zijn ook skibrillen die speciaal zijn ontworpen voor brildragers (OTG, Over The Glasses) en over een bril op sterkte kunnen worden gedragen. Ze zijn iets groter en hebben aan de zijkanten meestal uitsparingen in het schuim voor de brillenpootjes. Daarnaast biedt Julbo zogenaamde „Optic Clips” aan, die door de opticien kunnen worden voorzien van de nodige sterkte en vervolgens in de skibril kunnen worden geklikt.

Combinatie met een helm

Een cruciale factor waarop je moet letten is of de bril in combinatie met de helm kan worden gedragen. Het montuur van de skibril moet in de uitsparing van de helm passen en goed aansluiten op het gezicht . De ruimte tussen de bril en de helm mag niet te groot zijn. Siliconen stroken aan de binnenzijde van de band zorgen ervoor dat de skibril goed blijft zitten en niet afglijdt. In het ideale geval kies je voor een skibril en -helm van hetzelfde merk.

Kiezen is moeilijk

Als de skibril niet comfortabel zit of niet perfect past, dan is het niet de juiste, hoe mooi het ontwerp ook is. Bij het passen moet je daarom enkele dingen nagaan om te weten te komen welke bril past. Schud je hoofd krachtig in alle richtingen. De bril mag daarbij niet verschuiven of onaangenaam drukken. Het is ook nuttig om de bril een paar minuten te dragen, want pas na een tijdje komen eventuele drukpunten aan het licht. Verder moet de hoofdband flexibel zijn en gemakkelijk kunnen worden aangepast.

De juiste zorg

Als de binnenkant van de lens nat is geworden, mag je er niet met een doekje of met je handschoenen over vegen, want dan raakt de anticondenscoating beschadigd en wordt de lens mat. Een betere methode is de bril uitkloppen en laten drogen. Als je meteen verder wilt skiën of snowboarden kan je lens desnoods droogdeppen met een pluisvrij doekje. Hiervoor is het brillenzakje dat meestal wordt meegeleverd geschikt.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Bergvriend Gastauteur

Bergvriend Gastauteur

Nog geen reacties

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *.
The comment will be unlocked after moderation.

Dit zou je ook kunnen interesseren

Vorige
Volgende

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Dit zou je ook kunnen interesseren

Bergvriendin Franziska Schrade

Frag die Bergfreunde

Wir sind Mo. – Fr. 10:00 – 17:00 Uhr für Dich da!

Bergvriendin Franziska Schrade

Vraag het aan de bergvrienden

Van ma-vr 10:00-17:00 uur staan we voor je klaar!