Koopadvies: hulp bij het kiezen van de juiste pantoffels

Inhoudsopgave

Misschien denk je niet meteen aan pantoffels wanneer het om outdooractiviteiten gaat. Vaak wordt er vol enthousiasme gesproken over dure functionele kleding, maar zijn pantoffels geen onderdeel van gesprek. Toch zijn een paar goede pantoffels onmisbaar voor een geslaagde huttentocht, want ze laten je voeten na een dag wandelen ontspannen. Bovendien zorgen ze ook in het dagelijks leven voor meer comfort. En dan bedoelen we niet alleen tijdens een seriemarathon op de bank of een potje gamen! Zowel in de berghut als thuis weten pantoffels te overtuigen. Ze zijn licht, passen gemakkelijk in een rugzak en voelen heerlijk aan je voeten. Dus als je zelf op zoek bent naar een paar outdoorpantoffels, volgt hier een kleine introductie in de wereld van deze voetenwarmers!

Wat zijn outdoorpantoffels?

Koopadvies: pantoffels
Pantoffels houden je voeten warm, zoals dit klassieke wollen vilten model.

Outdoorpantoffels zijn comfortabele sloffen zoals deze in berghutten worden gebruikt. De meest bekende soort wordt gemaakt van vilt. De zool bestaat uit robuust suède, kurk of een antislip rubberachtige stof. De vilten stof voelt niet alleen heerlijk aan, maar weegt ook bijna niets en houdt je voeten heerlijk warm. De fijne vertakkingen van de vezels in het vervilte materiaal kunnen een bijzonder grote hoeveelheid isolerende lucht vasthouden. Zo blijven ook voeten die het snel koud hebben goed warm. Tegelijkertijd is de vilten stof van nature ademend en voert deze zweet van de voeten direct naar buiten om daar te verdampen. Zo gaan je pantoffels niet ruiken naar zweet.

Wat is het verschil met normale sloffen? Dat is inderdaad niet zo duidelijk. Gewone pantoffels zijn meestal voorzien van een stevige en vrij zware zool. Dit zorgt voor een relatief hoog gewicht en een zeker pakformaat. Outdoorpantoffels voor een berghutovernachting daarentegen hebben meestal een platte, flexibele zool. In combinatie met het zachte wol- of viltmateriaal nemen ze weinig ruimte in je rugzak in en verzwaren ze je bagage ook niet. Een ander verschil is te vinden in de schaftconstructie. Huissloffen zijn in de meeste gevallen open aan de bovenkant, zodat je er gemakkelijk in kunt stappen. Een outdooruitvoering is vaak voorzien van een hogere schacht die de enkel warm omsluit, vergelijkbaar met een dikke wintersok. Natuurlijk zijn er ook lage modellen.

Zijn pantoffels verplicht in een berghut?

Koopadvies: pantoffels
In veel berghutten zijn pantoffels verplicht.

Net als een huttenslaapzak zijn ook pantoffels verplicht in de meeste berghutten. Het wordt namelijk niet gewaardeerd als je met vieze bergschoenen door de hut sjokt. Enerzijds is dit niet zo netjes, anderzijds heeft het praktische redenen. Aangezien de berghutten vaak ver verwijderd zijn van enige infrastructuur, is een regelmatige grondige schoonmaakbeurt van de kamers eenvoudigweg niet mogelijk. Dus bergschoenen uit en pantoffels aan! Bij veel berghutten zijn comfortabele pantoffels te leen. Maar als je het net als ik niet zo’n fijn idee vind dat andere mensen met hun zweetvoeten ook in diezelfde pantoffels zijn gestapt, kan je beter je eigen paar meenemen.

Mocht je je afvragen of je je Crocs mag meenemen op een huttentocht: tuurlijk! De meeste huteigenaren zullen daar geen probleem van maken. Crocs zijn misschien niet de meest gezellige pantoffels, maar zijn wel erg comfortabel. Bovendien wegen ze nauwelijks iets, waardoor ze ideaal zijn om mee te nemen in je rugzak.

Wat maakt pantoffels goed en welke modellen zijn er verkrijgbaar?

Koopadvies: pantoffels
Modegewijs is alles mogelijk, laat ook het merk HAFLINGER zien.

Het belangrijkste bij het kopen van pantoffels is comfort. Zitten de pantoffels comfortabel aan je voeten? Dat is natuurlijk de belangrijkste vraag, maar er zijn nog een paar kleine dingen om niet te vergeten.

Denk allereerst na over het doel waarvoor je de warme sloffen koopt. Gaan de pantoffels mee op een bergtocht? Dan spelen gewicht en pakformaat een grote rol. Elke extra gram reisbagage is er één te veel. Pantoffels moeten daarom zo licht mogelijk zijn en een dunne, stevige zool hebben. Als de pantoffels thuisblijven, is het gewicht van ondergeschikt belang. Hier kan je alle aandacht richten op comfort en ontwerp.

De verschillende modellen

Wat de verscheidenheid aan modellen betreft: daar ontbreekt het niet aan op de pantoffelmarkt. De meest voorkomende zijn de in het begin genoemde uitvoeringen van vilt. Ze zijn warm, comfortabel, ademend en licht. Daarnaast zijn er ook pantoffels van gebreide of gehaakte wol. Deze exemplaren doen enigszins denken aan warme sokken met een vlakke antislipzool. De modellen van merinowol zijn echte kampioenen op het gebied van functionaliteit. Deze zijn ook verkrijgbaar in verschillende ontwerpen van vilt en als gebreide of gehaakte versie.

Naast een geweldig warmte-isolatie en een zacht gevoel bieden ze ook een natuurlijk ademend vermogen en een uitstekende vochtregulering. Bovendien zijn merinovezels antimicrobieel en nemen ze geen onfrisse geurtjes aan. Als je tijdens je tocht moet overnachten bij temperaturen onder het vriespunt of als je voeten in het algemeen naar wat meer warmte snakken, ga dan voor met dons gevulde pantoffels. Deze zijn onverslaanbaar als het gaat om warmte. Ze zijn bovendien superlicht en kunnen uitstekend worden gecomprimeerd. Bij sommige donzen pantoffels wordt zelfs direct een pakzak geleverd waarmee ze zeer compact kunnen worden meegenomen. Uiteraard zijn er ook modellen met een synthetische vulling verkrijgbaar. Deze verwarmen iets minder in vergelijking met dons, maar het vulmateriaal is ongevoelig voor de invloed van vocht. Dat is een eigenschap die bij een donsvulling dan weer ontbreekt, want als dons eenmaal nat is, verliest het ook een groot deel van het isolerend vermogen.

Warm, licht en supercomfortabel. Of je nu een huttentocht maakt of voor de tv gaat zitten, met een paar pantoffels zul je geen koude voeten krijgen. Trendy worden ze misschien niet, maar een must-have zijn ze zeker. Doe je voeten een plezier met een paar pantoffels!

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Gastauteur

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren