Twee wandelschoenen en vier poten: wandelen met hond

Inhoudsopgave

In het laagland, aan de kust of in de bergen: wandelen met je hond is een geweldige ervaring en een echte verrijking voor mens én dier. Om ervoor te zorgen dat zowel hond als het baasje zorgeloos kunnen genieten van hun wandelingen, zijn een paar overwegingen en voorbereidingen zinvol, voordat je aan een wandeling door de bergen begint.

De volgende tien vragen, die vaak door hondenbezitters en wandelaars met affiniteit voor outdoor worden gesteld, laten zien waar je rekening mee moet houden als je gaat wandelen met een hond:

Hoe oud moet mijn hond zijn om te wandelen in de bergen?

Er is geen algemeen antwoord op de vraag welke leeftijd honden moeten hebben om te kunnen wandelen in de bergen. Vooral bij jonge honden en puppy’s kunnen langere wandelingen leiden tot een hogere belasting van de gewrichten en botten. Bij  oudere dieren zijn de algemene conditie en mogelijke ziekten bepalend voor het soort en de lengte van de wandelingen. Met name baasjes van oudere honden met rug- of heupproblemen moeten wat dit betreft liever helemaal van lange wandeltochten afzien.

Natuurlijk spelen niet alleen de leeftijd en gezondheidstoestand een belangrijke rol; ook met ras en aanleg moet rekening gehouden worden.

Welk hondenras is het meest geschikt voor wandelingen in de bergen?

Een hond zwemt in een bergmeer.
De wandeling moet worden aangepast aan de hond. Een bergmeer is bijvoorbeeld de perfecte plek voor je trouwe viervoeter om af te koelen.

Sommige hondenrassen zijn over het algemeen actiever dan andere. Honden verschillen natuurlijk ook qua lichaamsbouw en grootte, en zijn daarom niet allemaal geschikt als begeleiding op je wandeltocht. Huttentochten of het doorkruisen van de Alpen met een teckel, mopshond of chihuahua zijn niet echt aan te raden.

Herders- of jachthonden hebben daarentegen een betere basis. Deze honden worden ook graag op bergweides als ondersteuning bij het werken met schapen, geiten en koeien ingezet. Sommige honden worden ook getraind als reddingshond, zoekhond of lawinehond.

Hondenrassen met een gemiddelde tot hogere schouderhoogte en een goede fysieke conditie zijn ideale metgezellen voor bergtochten met veel fysieke inspanning. Een Australian Shepherd, Siberische husky, Berner sennenhond of een labrador: veel rashonden en gemengde rassen zijn intelligente wandelhonden die een tocht goed kunnen volhouden.

Hoe bereid ik mijn hond voor op langere wandelingen?

Met lange wandelingen en korte trektochten krijgen hondeneigenaren al snel een eerste indruk van hoe actief en fit hun eigen hond is. Natuurlijk is het belangrijk om de hond niet te veel te belasten en, vooral in het begin, genoeg pauzes te maken en de hond voldoende te laten drinken. Ook extreme hitte moet indien mogelijk worden vermeden, zodat de hond niet wordt overbelast.

Een hond met drie wandelaars.
Met lange wandelingen en korte wandeltochten kan je goed testen of je hond geschikt is voor het wandelen.

Hoe lang de wandelingen met de hond mogen duren, hangt dus van veel verschillende en zeer individuele factoren af.

Welke wandeltochten zijn voor honden geschikt?

Hondenbezitters moeten hun wandeltochten aanpassen aan de conditie van het dier, om zijn gezondheid niet in gevaar te brengen. Daarnaast moeten tochten altijd zorgvuldig en goed doordacht gepland worden, want smalle passages met een risico naar beneden te vallen of zelfs via ferrata moeten natuurlijk worden vermeden.

Steile wandelpaden en wandelpaden met veel stenen zijn voor veel honden geen probleem. Natuurlijk zijn steile beklimmingen voor hen net zo inspannend als voor ons, maar in principe zijn ze te doen.

Bovendien zijn in de zomer wandelingen met routes met veel schaduwrijke plekken optimaal, net als routes met beekjes of kleine rivieren om in af te koelen of uit te drinken.

Welk voer is geschikt voor het wandelen?

Vanwege de houdbaarheid zijn voor langere wandelingen of meerdaagse wandelingen brokjes beter dan voer uit blik. Je viervoeter moet zijn voer in de gebruikelijke hoeveelheid en in zijn vertrouwde ritme krijgen.

Het is echter beter om honden niet direct voor een zware bergwandeling te laten eten. Om het voedsel te kunnen verteren en even bij te kunnen komen, moeten de hondeneigenaren minstens een uur pauze voor de honden inplannen.

Voldoende vocht is bij verhoogde inspanning uiterst belangrijk. Voldoende water voor de hond, een waterbakje in de wandelrugzak en regelmatige drinkpauzes zijn daarom noodzakelijk. Vooral op zomers hete dagen lopen honden snel het risico op een hitteberoerte. Voor sommige wandelingen is het daarom beter om in de herfst of winter te gaan.

Wat moet je inpakken als je met je hond gaat wandelen?

Het is ontzettend belangrijk dat je genoeg water in je wandelrugzak hebt voor je hond.

Op rotsachtige paden kunnen scherpe stenen pijnlijke verwondingen en snijwonden aan de poten veroorzaken. Een EHBO-set voor honden bevat daarom altijd een ontsmettingsmiddel, het belangrijkste verbandmateriaal en een pincet. Een tekentang en een extra handdoek om de hond eventueel af te drogen moeten voor alle lange wandelingen ook in de rugzak zitten. Microvezeldoeken zijn dankzij het lage gewicht en kleine pakformaat zeer goed geschikt voor honden (en mensen).

Eten, een drinkbak en voldoende water zijn eveneens onmisbaar als je met een hond gaat wandelen. Hondenspeeltjes en eventueel een lichte hondendeken zitten voor langere tochten natuurlijk ook in de rugzak.

Honden kunnen zelfs kleine benodigdheden met de passende hondentassen zelf transporteren. Of de hondentas tijdens het wandelen in de weg zit, en hoeveel gewicht de hond dragen kan, verschilt per hond.

Een hondenriem en een comfortabel harnas of halsband zijn ook belangrijk voor honden tijdens het wandelen.

Welke hondenriem is geschikt voor een wandeltocht met een hond?

In veel gevallen is een hondenriem erg handig tijdens het wandelen en in sommige regio’s zelfs verplicht. Natuurreservaten en koeienweiden zijn bijzonder kwetsbare gebieden in de bergen.

Een hond kan ook prima op een rotsblok in de bergen slapen.
Genoeg pauzes zijn niet alleen goed voor de viervoeter, maar ook voor het baasje.

Of de hond over het algemeen los kan of moet lopen tijdens het wandelen, hangt af van veel verschillende factoren. Hiervoor moet de hond zeer goed kunnen luisteren en betrouwbaar zijn. Afhankelijk van het ras en karakter zijn sommige honden meer vooruitziend en andere wat onhandig. Ook zelfvertrouwen en de vaardigheid om gevaren te herkennen en correct in te schatten, zijn niet bij elke hond in dezelfde mate aanwezig.

Tijdens het wandelen hebben hondenbezitters de keuze tussen lange lijnen en flexibele lijnen. Lange hondenlijnen zijn slechts in deels geschikt voor wandeltochten in de bergen, omdat het hanteren ervan op lange termijn niet erg comfortabel is en de lijn de neiging heeft om in de knoop te raken en ergens achter te blijven haken.

Om je handen vrij te houden tijdens het wandelen met een hond en om bijvoorbeeld trekkingstokken te kunnen gebruiken, kan de lange lijn eenvoudig worden bevestigd aan de heupgordel van je rugzak. Hiervoor moeten hond en wandelaar echter een gelijke conditie hebben en even ervaren zijn.

Op gevaarlijke plekken kunnen wandelaars het beste de riem van de heupgordel losmaken, om ongelukken te voorkomen.

Waar moet je rekening mee houden als honden en koeien elkaar tegenkomen?

Keer op keer worden er incidenten gemeld waarbij koeien honden hebben aangevallen. Als wandelpaden door koeienweiden lopen, is voorzichtigheid geboden, vooral in de lente. In deze periode worden namelijk veel kalfjes geboren, de koeien zijn dan extra op hun hoede en houden de veiligheid van hun kroost goed in de gaten. Vanuit het oogpunt van de koe vormt een hond een bedreiging voor haar kalf, die ze met alle middelen wil beschermen.

Slapende koe in de wei, bergen op de achtergrond.
Let op, koeien! Hoe moeten wandelaars en honden zich het beste gedragen in zo’n situatie?

Bij het oversteken van een koeienweide, moeten de baasjes hun hond kort aanlijnen en snel doorlopen. Rennen is niet verstandig, en verlies de koe niet uit het oog (maar kijk ze ook niet direct in de ogen, anders maak je ze nog ongeruster). Indien mogelijk is het beter met een grote boog om grazende koeien heen te lopen.

Als een koe een wandelaar en hond aanvalt, moet de hond onmiddellijk worden aangelijnd. Hierdoor hebben wandelaar en hond veel betere mogelijkheden om snel te ontsnappen .

Is een overnachting met hond in een hut mogelijk?

Over het algemeen zijn honden in slaapzalen of in de kamers van hutten niet toegestaan. Willen hond en baasje ook in de berghut niet zonder elkaar, dan is het verstandig om van tevoren contact op te nemen met de verhuurders van de berghut. Dan kun je vragen of er geschikte slaapplaatsen zijn voor hondenbezitters. Vooral in het laagseizoen kan vaak samen een oplossing worden gevonden.

Waar moet ik nog meer op letten als ik in de bergen ga wandelen met een hond?

Een doelgerichte training en bepaalde commando’s helpen het team van wandelaar en hond om zich zo veilig en efficiënt mogelijk door de bergen te bewegen. Als je bergop loopt, loopt de hond meestal voorop. Op onoverzichtelijke of gevaarlijke plekken maak je je hond stevig vast aan de halsband, het harnas of korte riem.

Bergafwaarts is het vaak handig als de hond achter je aan loopt. Op deze manier krijgen jullie zelfs moeilijke passages samen onder de knie, en worden de gewrichten van de hond niet zo zwaar belast als bij het snel rennen en springen.

Conclusie

Vrouw met hond op een berg.
Nu kan de wandeling hopelijk alleen nog maar een geweldige ervaring worden voor beide partijen!

Een dagje weg, een wandelweekend of een hele wandelvakantie met je hond: met de juiste uitrusting en een beetje training en voorbereiding worden dagen in de bergen een onvergetelijke ervaring voor mens én dier. Veel campings en vakantiehuisjes zijn speciaal aangepast aan de behoeften van hondenbezitters.

Aanvullende informatie over geschikte wandelingen met honden en de geldende voorschriften zijn verkrijgbaar bij plaatselijke bezoekerscentra (‘Fremdenverkehersämter’), de ‘Tourist-Infos’ of bij de gemeente (‘Gemeindeämter’).

Als hondeneigenaren niet zeker weten of hun huisdier fit genoeg is voor een langere wandeling, moeten ze voor de zekerheid vooraf een dierenarts raadplegen. Want wandelen in de bergen is alleen leuk voor iedereen als hond en mens fit en gemotiveerd zijn!

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Jan

De 3 regels van het bergbeklimmen: 1. Het is altijd verder dan het lijkt. 2. Het is altijd hoger dan het lijkt. 3. Het is altijd moeilijker dan het lijkt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren