3, 2, 1 … 3 verse, gezonde en vegetarische recepten voor 2 personen in 1 pan! Perfect voor op de camping, tijdens wandelingen of bergtochten.
We hebben het hier niet over water aan de kook brengen, een zakje gevriesdroogd trekkingvoedsel te openen en na een paar minuten de calorieën die je verbruikt hebt tijdens het buiten sporten weer aan te vullen, maar over ‘echt’ eten.
Hier volgen drie vegetarische recepten voor op de camping die weinig moeite kosten en waar je maar enkele ingrediënten voor nodig hebt. Indien nodig kunnen ze ook snel worden bereid voor één persoon of net meer personen. Je kunt ze, afhankelijk van de ingrediënten waarover je beschikt, ook prima variëren en aanvullen. In elk geval bevatten ze verse producten en smaken ze heerlijk.
Een verse maaltijd koken kost altijd meer moeite dan ‘instantsoep’ als je kampeert, een wandeltocht maakt, aan trekking doet of als bikepacker onderweg bent. Dankzij de eenvoudige bereiding in slechts één pan verloopt het koken echter vlot en heb je relatief weinig outdoorkeukenapparatuur nodig.
Het Trangia-kookstel is voor mij daarom de perfecte keuze (zeker in combinatie met een gasbrander en schroefcartouche). Deze vegetarische recepten kunnen echter ook met een heel eenvoudig gaskookstel of een Jetboil-systeem bereid worden. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon aanpassen tot vanlife-recepten of ze thuis bereiden op een gasfornuis of inductiekookplaat.
De ‘voordelen’ van de drie veggiemeals op de camping:
- vers
- gezond
- snel en eenvoudig te bereiden
- voedzaam en lekker
- gemakkelijk aan te passen en te variëren
- vegetarisch, maar ook mogelijk in een vegan variant
Het enige kookgerei dat je echt nodig hebt voor de drie vegetarische gerechten op de camping is het volgende:
- kookstel (bv. Trangia-systeem, Jetboil of gaskookstel)
- pan (die past op het kooksysteem)
- Aansteker
- mes
- spork of een (houten) lepel
De drie gerechten: ‘Gnocchi Tricolore Pot’ (GTP), ‘Thai Curry Pot’ (TCP) en ‘Tomato Pasta Pot’ (TPP).
We beginnen met de GTP …
Recept voor de vegetarische Gnocchi Tricolore Pot
De ingrediënten (voor twee personen):
ingrediënten | Vegetarisch | vegan |
1 pak gnocchi ca. 400 g | Verkrijgbaar in verschillende gebruiksklare varianten. | Vegane optie beschikbaar. |
1 klein potje groene pesto | ja | Let op: niet elke pesto is vegan! |
200 – 300 g kerstomaten | ja | ja |
1/2 feta | Let op: kaas wordt vaak gemaakt met dierlijk stremsel! | Gebruik vegane feta. |
evt. een scheutje olie | ja | ja |
evt. wat kruiden | ja | ja |
De GTP is snel klaar en smaakt overheerlijk na een lange dag in de bergen. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig voor dit vegetarische campingrecept, en het kan eventueel worden aangevuld met meer groenten, zoals gegrilde courgettes, paprika’s of groene asperges.
De bereiding:
- Bak of kook de gnocchi (afhankelijk van het product). De gnocchi zelf maken kan zeker ook, maar dan duurt het wat langer voordat je aan tafel kunt.
- Afhankelijk van hoeveel pesto je lekker vindt en de grootte van het potje, giet je het halve of hele potje pesto over de gnocchi. Roer goed. (Zet het vuur niet te hoog, zodat niets aanbrandt).
- Snij de kerstomaten in tweeën of vieren en warm ze kort mee in de hete pan.
- Doe de feta in stukjes (parmezaan of pecorino past ook goed in dit gerecht), voeg toe in de pan en roer.
- Verdeel de rest van de feta over de GPT als garnering en maak een mooie foto voor Instagram of val meteen aan als je grote honger hebt.
Recept voor de vegan Thai Curry Pot
De ingrediënten (voor 2 personen):
ingrediënten | Vegetarisch | vegan |
1-2 wortels | ja | ja |
ca. 4 champignons | ja | ja |
1-2 eetlepels rode currypasta | Let op: bevat soms vissaus of iets dergelijks! | Vegane optie beschikbaar. |
een beetje gember | ja | ja |
1-2 lente-uitjes | ja | ja |
glasnoedels | ja | ja |
1 kleine courgette | ja | ja |
1 lepel groentebouillon | Verschillende varianten verkrijgbaar … | Vegane optie beschikbaar. |
1 glas water | ja | ja |
een scheutje olie | ja | ja |
een scheutje sojasaus of witte wijn | ja | Let op, wijn wordt soms geklaard met dierlijke producten! |
Afhankelijk van wat de lokale groentekraam of je rugzakinhoud te bieden heeft, kan de TCP naar wens worden aangevuld met blokjes of reepjes paprika, vers citroengras, peultjes of broccoli. Heerlijk, en niet alleen op de camping!
Ook de hoeveelheid glasnoedels kun je individueel aanpassen om je Thai Curry Pot met groenten dan wel noedels als hoofdingrediënt te bereiden. Beide varianten smaken erg goed.
De bereiding:
- Snij de groenten in kleine stukken.
- Braad de groentemix met een scheutje olie aan in de pan.
- Indien voorhanden: blus met een scheutje witte wijn of sojasaus.
- Voeg 1-2 eetlepels rode currypasta toe en roer goed.
- Kruid naar smaak (bv. met fijne reepjes chilipeper).
- Voeg 1 lepel groentebouillon toe.
- Voeg water toe in functie van de hoeveelheid noedels (zo’n 200 ml).
- Voeg de glasnoedels toe.
- Laat alles 3 – 4 minuten koken.
- Serveer indien gewenst met een beetje koriander en dien het gerecht meteen op!
Recept voor de vegetarische Tomato Pasta Pot
Waan je in het ‘Bella Italia’ …
De ingrediënten (voor 2 personen):
Als vegetarisch, klassiek pastagerecht is de TPP heerlijk en vullend. Afhankelijk van je voorkeur kun je het vegetarische recept verfijnen met kruiden of wat groenten toevoegen. Met verse basilicum en geraspte Parmezaanse kaas ziet de TPP er niet alleen mooi uit, maar smaakt hij ook heerlijk en vers.
ingrediënten | Vegetarisch | vegan |
200 – 300 g pasta | ja | Vegane optie beschikbaar. |
1 bol mozarella | ja | bv. vegan op basis van amandelen |
100 – 200 g gedroogde tomaten (op olie in een potje) | ja | ja |
1 teentje knoflook | ja | ja |
½ potje slagroom | ja | bijv. op basis van haver, amandelen, soja of kokosnoot |
een beetje basilicum | ja | ja |
geraspte parmezaan | Let op: kaas wordt vaak gemaakt met dierlijk stremsel! | Meerdere vegane opties beschikbaar. |
Water | ja | ja |
De bereiding:
- Snij de knoflook, mozzarella en de gedroogde tomaten in kleine stukjes.
- Doe de pasta in de pan en roer.
- Voeg een half pakje slagroom toe en giet er wat water bij.
- Laat 8-10 minuten sudderen, roer af en toe en voeg indien nodig wat water toe.
- Werk af met basilicum en parmezaan en dien meteen op!
Veel plezier met koken, verfijnen en proeven!
Eet smakelijk!