Splitboarding wordt de laatste jaren steeds populairder. Steeds meer snowboarders gaan op zoek naar de rust en eenzaamheid van de bergen. Duik in een wereld vol diepe sneeuw en ongerepte natuur, ver weg van de drukte.
Toerskiën met sneeuwschoenen en een snowboard aan je rugzak is verleden tijd. Nu kun je ook met weinig gewicht en veel meer comfort bergop, in een skigebied naast de piste of op open terrein. Is dit je eerste splitboarding-avontuur? Dan kies je natuurlijk voor een ervaren en opgeleide toergids.
Controleer van tevoren het actuele lawinegevaar in het gebied waar je wilt gaan splitboarden.
Wat is een splitboard?
Een splitboard is een snowboard dat, zoals de naam al zegt, in het midden kan worden opgesplitst. De randen rondom geven de twee delen van het splitboard voldoende grip in de sneeuw. Een splitboard gedraagt zich daardoor als een toerski.
Een speciaal ontwerp met een uitgekiend binding-systeem zorgt ervoor dat splitboards handig zijn voor de klim. Stijgvellen zijn uiteraard ook nodig. Deze worden heel eenvoudig aangebracht op de hiervoor bedoelde bevestiging.
Boven op de berg gaan de stijgvellen eraf, wordt het board in een handomdraai in elkaar gezet en de binding voor de afdaling opnieuw gemonteerd. Aangezien dit in de kou of bij slecht weer vaak lastig kan zijn, kun je het beste eerst thuis in de warmte het monteren van het board oefenen, zodat je elke stap snel onder de knie krijgt.
Wat heb ik nodig voor het splitboarden?
Wil je kunnen genieten van de vrijheid en je onafhankelijk, maar ook veilig op het terrein kunnen bewegen? Dan heb je natuurlijk de juiste uitrusting nodig. Wat mag bij splitboarding niet ontbreken? En wat zijn de must-haves in de backcountry?
Splitboard
Vind het splitboard dat bij jou past. Maat, gewicht, terrein en vaardigheden spelen hierbij een grote rol. Voor het open terrein mag je board iets groter zijn, omdat dit meer stabiliteit biedt voor grotere turns en hogere snelheden.
Door de diverse shapes, freestyle of freeride, is dit vaak erg verschillend en varieert het afhankelijk van je eigen smaak en gebruiksdoel. In principe kun je niet veel verkeerd doen als je kiest voor een lengte tussen kin en neus.
Binding
Om de puntjes op de i te kunnen zetten, heb je natuurlijk ook de passende binding nodig. De splitboardbindingen zijn lichter en kunnen individueel worden afgesteld.
Voor steilere beklimmingen hebben de bindingen klimhulpen. Deze kunnen heel eenvoudig met de stok omhoog en omlaag worden geklapt. Een normale binding gebruiken is ook mogelijk. Hier heb je een speciale interface en adapter voor nodig.
Stijgvellen
Voor de beklimming wordt onder de helften van het splitboard een stijgvel aangebracht. Voor de meeste boards zijn kant-en-klare, passende stijgvellen verkrijgbaar.
Anders worden de stijgvellen op maat gesneden en aangepast.
Tip: Het is belangrijk dat de randen altijd vrij blijven.
Boots
Speciale splitboardboots zijn perfect afgestemd op de behoeften van splitboarders. Ze bieden met name bij de beklimming een grotere bewegingsruimte en zijn in beperkte mate ook geschikt voor stijgijzers.
Wil je iets minder geld uitgeven, dan kun je ook normale snowboardboots gebruiken. Om optimale grip en stabiliteit te garanderen, moeten de schoenen iets harder zijn en perfect passen.
Vouwstokken
De stokken moeten klein opvouwbaar zijn, zodat ze in een rugzak passen of er veilig aan vast kunnen worden gemaakt.
Lawinerugzak
Een comfortabele rugzakdie die perfect zit, is uiteraard een must. Behalve een airbag, schep en sonde moet er ook genoeg ruimte zijn voor snacks, energierepen en voldoende drinken.
Lawinepieper
Een lawinepieper is onmisbaar in de backcountry. Draag je lawinepieper tijdens de tour ALTIJD bij je, ook bij beklimmingen, tegen je lichaam en zorg ervoor dat hij is ingesteld op zenden.
Controleer, voordat je je accomodatie verlaat, of de accu van je lawinepiep is opgeladen en doe voor het begin van de tour ook zeker een partnercheck.
Uiteraard horen bij splitboarding ook de gebruikelijke snowboardaccessoires zoals een helm en handschoenen. De complete paklijst voor backcountry tours vind je in onze blog.
Waar gaan we heen?
Splitboarding in een skigebied
Ben je op zoek naar een sportieve uitdaging, maar neem je liever geen risico’s en kun je niet zonder comfort en après-ski? Dan is een pistetocht in een skigebied precies wat je zoekt. De beklimming doe je naast of langs de rand van de piste en de afdaling op perfect geprepareerde pistes.
Om veiligheidsredenen moet je altijd eerst informeren of splitboarden in het specifieke skigebied is toegestaan en welke pistes hier geschikt voor zijn. Veel skigebieden bieden specifieke dagen of tijden aan waarop het geen probleem is. Er mag niet worden afgeweken van de routes die op de pistekaart worden getoond. Dit om jezelf en de skiërs en snowboarders op de piste niet in gevaar te brengen.
Splitboarden op open terrein
Overvolle skigebieden, eindeloze rijen voor de stoeltjeslift en harde, irritante muziek van de ontelbare pistebars. Weg van de drukte en op naar een betoverend winterlandschap waar sneeuwhoenen en gemzen elkaar begroeten. Met een splitboard komen snowboarders in de wondere wereld van de bergen en de natuur.
De top van de berg bereiken door dik besneeuwde bossen op open terrein gaat het best langs een pad. Zelf een pad vrijmaken is niet zo makkelijk en vereist kennis en ervaring.
Als het terrein steiler wordt, is ‘spitzekehren’ een must. Elke draaimanoeuvre heeft zijn valkuilen en je doet er dus goed aan om dit al vóór de tour te oefenen.
Voordat je je in het avontuur stort, moet je goed voorbereid zijn. Veiligheid is het allerbelangrijkst. Een lawinecursus is onmisbaar voor je eerste tour op open terrein. Hoe je je in de backcountry gedraagt en hoe je je lawinepieper, sonde, schep enz. gebruikt, moet je zeker elk jaar opfrissen en regelmatig oefenen. Controleer voor elke tour de lawineberichten en de sneeuwcondities.
Wees altijd voorzichtig, want lawines zijn dat niet!