Shop

MIPS: een slim helmsysteem?

Inhoudsopgave

Door nieuwe technieken en wetenschappelijke inzichten wordt elke sport, net als het daarbij horende materiaal, steeds verder ontwikkeld. Vooral bij het skiën heeft dit een grote impact. De sport wordt steeds sneller, er wordt van steilere hellingen geskied en er worden grotere sprongen en gekkere trucs uitgevoerd.

Der Skihelm Obex BC MIPS von POC in gold.
De skihelmObex BC MIPS – Skihelm van POC is uitgerust met de innovatieve MIPS-technologie

Dat is allemaal goed en wel, maar dan moet de veiligheidstechniek natuurlijk ook steeds verder worden ontwikkeld, zodat skiërs ook bij hogere snelheden goed beschermd zijn. Het MIPS-helmsysteem is precies een van die verdere ontwikkelingen.

In dit artikel leggen we je uit waar het vandaan komt, wat het kan en voor wie het geschikt is.

Wat is MIPS?

MIPS is een veiligheidssysteem voor alle soorten helmen. Het werd ontwikkeld door vijf Zweedse wetenschappers van het KTH (Koninklijke Technische Hogeschool) in Stockholm en is het resultaat van 30 jaar werk.

Wat betekent MIPS?

MIPS staat voor Multi Directional Impact Protection System. Het is een systeem dat bescherming moet bieden tegen klappen met verschillende bewegingsrichtingen/krachtrichtingen. Deze verschillende krachtrichtingen ontstaan bij klappen op de helm vanuit een hoek.

Klassieke helmen absorberen het beste statische (rechte) klappen, die in een rechte hoek de helm raken en waarbij geen rotatiekracht ontstaat.

Omdat statische klappen onrealistisch zijn en je meestal schuin op de grond of op andere obstakels botst, werd het MIPS-systeem ontwikkeld. Het absorbeert zowel statische krachten als rotatiekrachten.

Hoe ontstaan rotatiekrachten?

Bij een klap vanuit een hoek loopt de kracht die door de klap ontstaat niet maar in één richting, maar in meerdere, doordat de kracht zich volgens het vectorprincipe verdeelt. Zo ontstaat de rotatiekracht, die de kracht van de impact vermindert. Deze kracht brengt grote risico’s met zich mee, want ze zorgt ervoor dat de hersenen tegen de buitenwand van de schedel slaan, wat een hersenschudding of erger veroorzaakt.

Hoe werkt het MIPS-systeem?

Als voorbeeld voor het MIPS-systeem werd het menselijke brein gebruikt. Om de hersenen te beschermen, bevindt zich tussen de hersenen en de schedel een vloeistof. Bij een klap op het hoofd wordt de daarbij ontstane rotatiekracht door minimale bewegingen van deze vloeistoflaag afgebouwd en de kracht niet overgedragen op de hersenen.

Het MIPS is eigenlijk een kopie van deze laag. Hiervoor werd in de buitenschaal van de helm een beweegbare tweede schaal verwerkt. Deze tweede schaal ligt direct op het hoofd. Hierdoor wordt bij een impact vanuit een hoek de rotatiekracht die daarbij ontstaat niet overgedragen op het hoofd, maar door de beweging tussen de eerste en tweede schaal afgebouwd.

Dit systeem is zeer effectief en kan zonder veel problemen in elke helm worden geïntegreerd.

Wat zijn de nadelen?

Omdat het systeem nog in zijn kinderschoenen staat en slechts langzaam wordt overgenomen door merken, is het momenteel nog erg duur. Anderzijds zijn er geen gegevens over de levensduur van het systeem en is niet geweten of het na elke val moet worden vervangen. Bovendien rijst ook nog de vraag hoe nauwkeurig de helm moet passen om volledige bescherming te kunnen bieden.

Het enige “nadeel” is dat de helmen 50-100 gram zwaarder zijn dan gewone helmen. Maar als je bedenkt welk voordeel het systeem op vlak van veiligheid met zich meebrengt, kan dat extra gewicht gerust worden genegeerd.

Over het algemeen zijn er geen duidelijk nadelen, aangezien het systeem ongetwijfeld de veiligheid ten goede komt.

Voor wie is het systeem?

Het systeem is voor iedereen die graag goed beschermd is. Momenteel testen veel topsporters het in hun domein, maar het verovert ook meer en meer de markt en is echt voor iedereen geschikt. Ook bij de wielersport worden al helmen met MIPS aangeboden. Omdat het systeem zeer compact kan worden gebouwd, zijn er geen beperkingen op vlak van wie het systeem wel of niet kan dragen.

Waarop moet ik letten bij de aankoop?

De helm moet er niet alleen stijlvol uitzien, maar ook perfect passen. Verder gelden dezelfde “regels” als bij een normale helmaankoop.

Waar kan ik helmen met MIPS kopen?

In onze online shop vind je helmen van verschillende merken die met het MIPS-systeem zijn uitgerust. Onder andere fabrikanten zoals POC, Giro en Sweet Protection bieden dergelijke helmen aan. Er is dus een grote keuze en iedereen kan een helm met MIPS naar zijn smaak uitzoeken.

Der Skihelm Switcher MIPS Helmet von Sweet Protection in schwarz.
Sweet Protection – Switcher MIPS Helmet – Skihelm

Ondanks MIPS hoef je andere nuttige details niet te schrappen van je verlanglijstje, want in principe hebben deze helmen dezelfde uitrusting als gewone helmen. Een voorbeeld hiervan is de POC Helm Receptor Backcountry MIPS Ducroz Edition in onze shop. Deze helm scoort niet alleen met het MIPS-systeem, maar ook met afneembare oorkussens en een geïntegreerde RECCO-reflector en hij is daarnaast compatibel met hoofdtelefoons van Beats by Dr. Dre. Bovendien kan zijn grootte ook worden aangepast, waardoor hij „meegroeit” en dus ook voor kinderen de moeite waard is.

De skihelm Trooper MIPS van Sweet Protection is een allrounder, want hij is ontworpen voor alle soorten skiërs en snowboarders en overtuigt met aanpasbare grootte, carbonschaal, schokabsorberende voering en een koelsysteem.

MIPS in de toekomst

Het MIPS-systeem zal over enkele jaren standaard zijn en zal zich ook steeds verder ontwikkelen, aangezien het een systeem is dat de veiligheid aanzienlijk verhoogt en in elke helm voor elke sport kan worden geplaatst.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Gastauteur

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren