Shop

HyVent wordt DryVent – wat is het, wat kan het?

Inhoudsopgave

DryVent is ontworpen voor vele toepassingen

Of je nu met je vrienden onderweg bent in de bergen of in regenweer door de stad fietst, het logo van The North Face kom je bijna overal tegen. Heel wat mensen moeten dus overtuigd zijn van de kleren van dit Californische outdoormerk, maar wat maakt ze, naast hun coole look, zo populair? Vaak staat er naast het opvallende logo, dat gebaseerd is op de beroemde Half Dome in Yosemite National Park, nog een extra woord dat het “geheim” een naam geeft: DryVent, dat vroeger HyVent heette.

Maar wat is dat nu precies, deze DryVent? Als het zo populair is, moet het wel iets bijzonders zijn. En er is waarschijnlijk ook een verschil tussen een TNF-jas die je in de stad en voor het dagelijkse leven gebruikt en een TNF-jas die je draagt als je de ijskoude noordwanden in de bergen wilt beklimmen.

Wat is DryVent precies?

Om een optimale bescherming tegen het weer en tegelijkertijd een hoog ademend vermogen te bereiken, gebruikte The North Face voorheen een polyurethaan(PU)-coating, HyVent genaamd. Deze coatingtechnologie werd door de Californiërs zelf ontwikkeld en wordt succesvol toegepast bij een groot aantal van hun jassen en broeken om ze waterdicht, maar toch ook zeer goed ademend te maken. Deze PU-coating is ook terug te vinden in de nieuwe DryVent-technologie, en wel in de 2-laagse en 2,5-laagse materialen. De coating geeft de stof microporeuze en hydrofobe eigenschappen, waardoor ze zeer goed ademend is.

De term hydrofoob komt uit het Oudgrieks en betekent „watervrezend”. Eenvoudig gezegd betekent dit dat waterdamp – met andere woorden zweet – naar buiten ontsnapt, maar dat water in de vorm van regen niet naar binnen kan komen. Hierdoor wordt een hoog ademend vermogen bereikt, dat ook bij langdurig gebruik niet afneemt. De kledingstukken worden onderworpen aan uitgebreide tests, die ze ook na meer dan 20 wasbeurten nog zonder problemen moeten doorstaan. Er is ook een 3-laagse variant, die is uitgerust met een membraan. Wat de verschillende stoffen in hun mars hebben, vertellen we je later nog.

Van stadscowboy tot alpinist

Het grote voordeel van DryVent is dat het, op de 3L-variant na, geen membraan heeft. Dit resulteert in een uiterst aangenaam en zacht draagcomfort, waardoor je je steeds goed voelt als je buiten onderweg bent. De 3L-variant voelt iets minder zacht aan, maar is wel veel steviger dan de normale coating. DryVent is daardoor, afhankelijk van het type, perfect voor uiteenlopende toepassingen en uiteenlopende gebruikers. Van beginners of recreatieve wandelaars tot extreme alpinisten!

De verwerkingstypen

Om DryVent optimaal te kunnen inzetten, wordt het bij The North Face in verschillende materiaalstructuren gebruikt en in overeenstemming daarmee ingedeeld. Er kunnen drie verschillende stofsamenstellingen worden onderscheiden, die zijn aangepast aan het specifieke gebruiksdoel. Soms is dat eerder voor dagelijks gebruik, soms voor uitgebreide trektochten of beklimmingen op rotsen en ijs.

DryVent 2 L

The North Face Quest met Dryvent 2 L

Hier zorgen steeds twee lagen voor een optimale bescherming tegen het weer. De buitenste laag bestaat uit een geweven materiaal dat vocht betrouwbaar afstoot en tegelijkertijd bescherming biedt tegen slijtage. Een extra DWR-behandeling (Durable Water Repellent) zorgt voor een optimale bescherming tegen nattigheid en het materiaal zuigt zich zo niet vol met vocht. De laag aan de binnenkant bestaat uit een DryVent-PU-coating met microporiën, die de waterdamp snel naar buiten afvoert en regen betrouwbaar buiten houdt.

Het resultaat is een absoluut waterdicht materiaal met een waterkolom van 25.000 mm, dat zich kenmerkt door een hoog draagcomfort. Het is perfect voor jassen of broeken die worden gedragen tijdens het skiën of in het dagelijkse leven. Een absolute klassieker binnen dit type is bijvoorbeeld het Quest Jacket, dat je overtuigt met zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding! DryVent 2 L komt overeen met de vroegere HyVent 2L.

DryVent 2,5 L

Ademend vermogen en een zo licht mogelijk gewicht staan bij deze materiaalopbouw duidelijk op de voorgrond. Ook hier wordt een waterafstotende stof gebruikt als buitenste laag. De onderliggende laag kreeg een DryVent-PU-coating en zorgt dankzij de microporiën voor een optimaal vochttransport naar buiten. Tegelijkertijd voorkomt ze dat er regen of vocht van buitenaf binnendringt.

Dankzij het uitstekende ademend vermogen zijn jassen en kleding van DryVent 2,5L-materiaal perfect voor snelle sporten, zoals hardlopen of fietsen. En dat in alle weersomstandigheden!

DryVent 3 L

THE NORTH FACE
Stolemberg 3L Dryvent Jacket - Regenjacke
THE NORTH FACE-Stolemberg 3L Dryvent Jacket – Regenjas

Ademend vermogen, waterdichtheid en een bijzondere stevigheid zijn de kenmerken van jassen en broeken van DryVent 3 L-materiaal, de opvolger van HyVent 3 L. Een relatief slijtvaste laag beschermt de jas tegen beschadiging en houdt vocht betrouwbaar buiten. De middelste laag is een polyurethaancoating met microporiën die waterdamp snel naar buiten afvoert. Voor meer comfort hebben 3 L-materialen ook altijd een aangename laag aan de binnenkant, die zorgt voor een snel vochttransport.

Hierdoor zijn kledingstukken met drielaagse DryVent ideaal voor gebruik op skitochten, tochten op grote hoogte en bij het klimmen.

HyVent-technologieën die hun dienst hebben bewezen

HyVent DT

Het verschil met de drielaagse HyVent ligt vooral in de onderste laag. Hier werd de dikte van de derde laag aanzienlijk gereduceerd. Door het aanbrengen van een zogenaamde halve coating heeft de drager steeds een aangenaam en droog gevoel, ook zonder binnenbekleding. Het resultaat is een 2,5 L-materiaal dat lichter is en een veel kleiner pakformaat heeft dan drielaagse materialen. Dit is vooral een voordeel bij bewegingsintensieve sporten.

HyVent DT EC

HyVent DT EC is gemaakt op basis van natuurlijke ricinusolie uit bonen. Zo kan het gebruik van synthetische stoffen tot 50% worden gereduceerd. Het resultaat mag er echter nog steeds zijn. Het materiaal is waterdicht en ademend. Bovendien blijft het ook bij lage temperaturen uiterst efficiënt, waardoor het ideaal is voor wintersport.

HyVent Alpha

HyVent Alpha werd voornamelijk gebruikt in de Summit Series van The North Face. Hier wordt gebruik gemaakt van een zeer stevige en duurzame buitenstof. Deze kreeg een DWR-behandeling (Durable Water Repellent) en neemt daardoor geen vocht op. Als tweede laag is een extra membraan voorzien, zodat het zweet snel en betrouwbaar van het lichaam naar buiten wordt geleid. Een dunne binnenvoering vormt de derde laag.

Hierbij is een microporeuze en hydrofobe coatingtechnologie toegepast, waardoor ook deze laag zweet en vocht snel naar buiten afvoert. Deze drielaagse combinatie houdt je droog en zorgt zo voor een hoog draagcomfort. Bovendien is het materiaal extreem stevig en gaat het lang mee. Met een waterkolom van 30.000 mm is het ook volledig waterdicht. Het is perfect voor lange en inspannende tochten bij regen, sneeuw enijs. DryVent - Funktionsmaterial im Detail

Hoe onderhoud ik DryVent?

Het onderhoud van kleding met DryVent is zeer eenvoudig. Het is het beste om een normaal wasmiddel voor outdoorkleding te gebruiken, zoals TechWash van Nikwax , en het wasprogramma voor fijne was te kiezen, zonder centrifugeren. Hang het kledingstuk na afloop gewoon op en laat het drogen in de lucht. Je kunt de DWR-behandeling van het buitenste materiaal af en toe vernieuwen door gebruik te maken van een impregneerspray en de buitenkant van het kledingstuk ermee te behandelen. Zo kan DryVent-kleding een lang outdoorleven genieten!

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Gastauteur

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren