Shop

Bergkette im Abendlicht

Earth Day

Inhoudsopgave

Earth Day, oftewel de Dag van de Aarde, is een wereldwijde actiedag die elk jaar plaatsvindt op 22 april. Op deze dag worden allerlei acties georganiseerd rondom het thema milieu- en klimaatbescherming. De dag moet mensen inspireren om zich in te zetten voor het milieu en dit te blijven doen. Bijvoorbeeld door betrokken te zijn bij milieuprojecten. De initiatiefnemers van Earth Day willen de aandacht vestigen op de vele kleine dingen die je kan doen om het milieu te beschermen in het dagelijks leven.

De ‘feestdag’ ontstond in 1970 als een spontane studentenbeweging in de VS. Het doel was de gevestigde orde in Washington en alle andere mensen te laten zien dat er in Noord-Amerika een milieubeweging actief is, die nu en in de toekomst een sterke lobby heeft.

Het algemene motto van Earth Day is:

“Who says you can’t change the world?” Wie zegt dat je de wereld niet kunt veranderen?

Naast politieke kwesties gaat het vooral om de kleine (en grote) beslissingen en handelingen in het dagelijks leven.

Dag van de Aarde wereldwijd, in Nederland en België

Gebirgsbach in den Dolomiten
Het doel van Earth Day is het creëren van milieubewustzijn.

Sinds de jaren zeventig kreeg Earth Day steeds meer aandacht en drong het door tot de politieke agenda. Eerst in Canada en daarna volgden vele andere landen. Volgens de website van de Duitse organisatie van Earth Day werd de 25e verjaardag van Earth Day op 22 april 1995 wereldwijd door meer dan 200 miljoen mensen gevierd.

In 2002 werd voor het eerst een Nederlandse Dag van de Aarde georganiseerd. Vandaag bestaat Earth Day in meer dan 150 landen. Het doel van de wereldwijde campagne is het betrekken van burgers, en vooral jongeren, bij een creatief milieuproject.

De Nederlandse stichting omschrijft de Dag van de Aarde als “een periode van bewustwording en dankbaarheid”, waarbij het gaat om “het genieten van de schoonheid en alles wat de Aarde voortbrengt”. De stichting geeft daarnaast een krant uit om mensen ook de rest van het jaar te inspireren met hoe ze hun duurzame leefstijl invulling kunnen geven. In België brengt de Bond Beter Leefmilieu de Dag van de Aarde onder de aandacht en organiseert activiteiten met verschillende partners.

De verschillende Earth Day-organisaties ondersteunen activiteiten, netwerken en zorgen voor media-aandacht voor de vele milieu-initiatieven. In 2022 was het thema van Earth Day: “Invest in our planet.”

Wat kan je zelf doen om duurzaam te leven?

Het thema van Earth Day 2022 zet ons als bergvrienden aan om actie te ondernemen.

Nachhaltigkeitsbadge
Ook bij Bergfreunde maken we ons zorgen over de toekomst van de aarde.

In onze shop vind je al geruime tijd het filter “koop bewust”. Met een paar muisklikken kan je hiermee bijzonder goede, duurzame producten vinden. Bijvoorbeeld het Fair Trade-gecertificeerde Retro Pile Jacket van Patagonia en vele honderden andere producten. Het mooie is dat er steeds meer duurzame producten bijkomen en we er hard aan werken onze filters te verbeteren. Een overzicht van de duurzame labels in onze shop vind je op onze duurzaamheidspagina.

Als je op zoek bent naar meer ideeën om in het dagelijks leven duurzamer te leven, vind je op de website van de Dag van de Aarde of in de krant vele artikelen met praktische suggesties.

Denk aan het kopen van regionaal en biologisch geteeld voedsel dat geen lange afstanden hoeft af te leggen. Geld besparen kan dan weer door alleen voedsel te kopen dat je echt nodig hebt, dat je volledig opgebruikt en dat dus niet ongebruikt bij het vuilnis belandt.

Andere tips zijn om vaker “refurbished” en tweedehands producten te kopen en spullen te laten repareren. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van ‘repair cafés’ of campagnes zoals het Patagonia Worn Wear Program. Hier kan je kapotte kleding van elk merk gewoon inleveren en door deskundigen laten repareren, zodat je ze daarna kunt blijven dragen. Zonder verspilling en zonder nieuw te kopen!

Het verkopen en weggeven van dingen die niet meer gebruikt worden, is ook een duurzame keuze.

Wat brengen initiatieven zoals Earth Day?

Käfer auf einer Blume
Zelfs de kleine dingen kunnen een verschil maken. Elke bijdrage aan milieubescherming telt.

Wat je ook doet om het milieu te beschermen, een positief effect is gegarandeerd. Zelfs als je maar één jas zou laten repareren in plaats van weggooien, is het effect op het milieu groter dan nul. “Alle beetjes helpen” is hier een toepasselijke uitdrukking.

Dit geldt eveneens voor actiedagen en activiteiten van allerlei aard die ertoe aanzetten duurzamer te leven, maken altijd een verschil. Ook al zul je voor de meeste maatregelen nooit een nauwkeurige evaluatie krijgen. Bij evenementen zoals Earth Day geeft het deelnemersaantal een grove indruk van het effect.

In ieder geval heeft Earth Day al vroeg aandacht gevraagd voor zaken die vandaag de dag door vele mensen belangrijk worden gevonden: duurzaam en bewust consumeren met mate.

Samen staan we sterk!

Bergfreunde CEO Matthias Gebhard

In het klimaatrapport van onze CEO Matthias Gebhard kun je elke maand zien wat we als bergvrienden doen voor het klimaat.

Een doeltreffende klimaatbescherming vereist een goede interactie tussen de samenleving, het bedrijfsleven en de politiek. Als pioniers proberen wij alle bergvrienden te laten zien dat economische groei ook mogelijk is zonder dat dit ten koste gaat van het milieu. Transparantie is daarbij voor ons bijzonder belangrijk. Daarom hebben we het klimaatrapport op LinkedIn, Instagram en Facebook geïntroduceerd. Hier brengt onze CEO Matthias Gebhard elke maand verslag uit over wat we hebben gedaan om een stap dichter bij onze klimaatdoelstellingen te komen. Zo willen we ook anderen motiveren om mee te doen!

Een grote speler die we hierboven ook al aanstipten, is de politiek. Om grote dingen te bereiken, moeten grote dingen bewogen worden. De meeste mensen zullen het hierover eens zijn: om deze grote dingen te bereiken moet er iets veranderen, vooral in de juridische situatie.

Precies met dit onderwerp houdt het team van GermanZero zich ook bezig. Het doel van deze vereniging is “het creëren van een klimaatveilige en leefbare toekomst voor ons en toekomstige generaties”. Dit wordt gedaan met behulp van campagnes zoals“Klimaschutz made in Germany” (klimaatbescherming made in Germany).

De campagne doet er alles aan om een wetsvoorstel met oplossingen om het doel van 1,5 graad te halen bij de regering te krijgen. Hier wordt ingespeeld op het VN-klimaatakkoord, waarin afspraken zijn gemaakt om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius. Sinds vorig jaar steunt Bergfreunde GermanZero in deze campagne. Wat onze CEO Matthias Gebhard te zeggen heeft over het onderwerp“klimaatneutrale industrie” kan je lezen op de website van GermanZero.

Earth Overshoot Day

Het idee van Earth Day wordt voortgezet met Earth Overshoot Day. Deze dag vindt plaats op de dag in een lopend jaar waarop de menselijke vraag naar hernieuwbare hulpbronnen groter is dan het aanbod en de capaciteit van de aarde om die hulpbronnen in dat jaar te reproduceren. Deze dag waarop de grondstoffen zijn opgebruikt, wordt eveneens aangegrepen om actie te voeren.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Gastauteur

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren