Shop

De beste tips voor hardlopen in het donker

Inhoudsopgave

Er is iets aanlokkelijks aan hardlopen in het donker. Overdag zie je altijd dezelfde landschappen. Je wordt geconfronteerd met geluiden, verkeer en de voorspelbare, dagelijkse sleur om je heen. Maar ‘s nachts is alles anders. Als het donker is, dalen de temperaturen in de zomer en is er minder verkeer (zowel voetgangers als auto’s) op de weg. Bovendien heb je al eens de kans om een nachtdier te spotten dat zich overdag normaal wegstopt en om je stad in een nieuw licht te zien.

Rennen in het donker geeft je ook de flexibiliteit om je lichaamsbeweging zo te plannen dat ze niet botst met je werkschema. In het begin kan het een echte uitdaging zijn, maar met een beetje extra uitrusting en de juiste instelling is het echt leuk en veilig om te hardlopen in het donker.

's Nachts hardlopen heeft een speciale charme UT. Fotocredit: Re Wikstrom
‘s Nachts hardlopen heeft een speciale charme – Fotocredit: Re Wikstrom

In de stad

Opvallend geel jack
Opvallen is een must!

‘s Nachts joggen verandert, afhankelijk van de stad waarin je woont, maar twee dingen: hoe je gezien wordt en wat je zelf ziet. Je kunt het beste op beide voorbereid zijn.

Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk door een goed verlichte route te kiezen, deze overdag te leren kennen en deze dan nog een keer ‘s nachts te lopen. Het is natuurlijk verleidelijk niet op te vallen in de stad, maar het is echt veiliger als je wel opvalt! Zorg er daarom voor dat je veel opvallende kleding en accessoires draagt.

Blijf zoveel mogelijk op voetpaden. En zoek indien mogelijk een hardloopbuddy of een hardloopgroep. Als je mensen met verkeerde bedoelingen kruist, helpt het zeker om met een groep te zijn. Afgezien daarvan moet het gewoon spannend en leuk zijn om je stad bij maneschijn of in het licht van de straatlantaarns of je hoofdlamp te zien. Vergeet dus niet een pauze te nemen en van het moment te genieten.

Op straat

Reflecterende elementen: eenvoudig maar effectief
Reflecterende elementen: eenvoudig maar effectief

Wanneer je niet op het voetpad hardloopt, is je eerste prioriteit om gezien te worden. Ga er altijd van uit dat het verkeer je niet ziet. Het is dus jouw taak om zelf aan de kant te gaan. Neem een zaklamp mee, draag een hoofdlamp en jog tegen de rijrichting in. Zo kun je het verkeer zien dat op je afkomt. Je koptelefoon laat je liefst thuis. Je omgeving horen is net zo belangrijk als deze te kunnen zien!

En nogmaals: het is misschien verleidelijk om je neonkleurige kleding in te ruilen voor eenvoudigere, modieuzere kleding … Maar weersta aan die verleiding en kleed jezelf zo fel mogelijk. Elke fabrikant van hardloopkleding heeft jassen, broeken, mutsen en handschoenen in opvallende kleuren met reflecterende elementen in zijn assortiment. Draag die zoveel mogelijk. Als iemand je vraagt of je een retro look draagt, zie dat dan als een compliment! Als dit toch niet zo je ding is, draag dan een fluohesje. Deze hesjes kosten niet veel en zijn geen high fashion, maar ze beschermen je wel vaker tegen gevaar dan je denkt!

In de buurt van de stad

Zien en gezien worden
Zien en gezien worden

Kunstlicht, communicatie en voorbereiding zijn hier van essentieel belang. Je moet in staat zijn om de trail, stenen, oneffen ondergrond, wortels en alles waar je over zou kunnen struikelen te zien en te herkennen. Ren met een lichte zaklamp in je hand of een hoofdlamp op een lage of gemiddelde lichtstand. Te veel licht belemmert je nachtzicht en bij te weinig licht kan je dan weer niet zien hoe de trail loopt. Als je een hoofdlamp kiest, kies dan het liefst voor een exemplaar met een 3-weg hoofdband. Als de hoofdband ook over je hoofd gaat, blijft de lamp stabieler zitten en schokt de lichtstraal minder tijdens het hardlopen.

Als je ‘s nachts langs trails jogt, is de kans kleiner dat je onderweg mensen tegenkomt. Probeer daarom een hardloopbuddy te vinden. Als je toch alleen gaat hardlopen in het donker, laat je partner, ouders of iemand anders uit je omgeving dan weten waar je naartoe gaat en hoelang je onderweg bent.

Neem iets meer water en voedsel mee dan je denkt nodig te hebben. Als je jezelf onderweg blesseert en niet verder kunt, kan het zeker geen kwaad om iets extra’s op zak te hebben. Hoe lang of kort de afstand ook is, een lichte EHBO-set kan je leven redden. Denk eraan: zelfs als je je in de buurt van een stad bevindt, kan het nog altijd lang duren, voordat er hulp ter plaatse is!

‘s Nachts hardlopen ver weg van de bewoonde wereld

Ga ervan uit dat je volledig op jezelf aangewezen bent als je ‘s nachts op een trail, ver weg van een dorp of stad, hardloopt. Je moet je voorbereiden en aan anderen laten weten wat je plannen zijn. Samen met een hardloopbuddy gaan, is sterk aangeraden. Niet alleen omdat het veilig is, maar ook gewoon omdat het leuker is met z’n tweeën. Het bovenstaande advies voor je uitrusting is hier natuurlijk ook van toepassing, maar neem van alles een beetje meer mee. Kies een trail die je kent en maak een realistische inschatting van de hoeveelheid tijd die je nodig hebt om de afstand af te leggen, waar je kunt stoppen, en hoe (en wie!) je om hulp kunt vragen, al dan niet met telefoonbereik.

Functioneel en veilig!
Functioneel en veilig!

Zelfs als je niet ver gaat hardlopen in het donker, helpt een hardlooprugzak je om de extra uitrusting mee te nemen die je nodig hebt om je veilig te voelen terwijl je ‘s nachts op de trail onderweg bent. De temperaturen kunnen snel dalen en weersveranderingen vallen niet altijd op in het donker van de nacht. Neem ook in de lente en zomer een lichte hoed, een buff en handschoenen mee in je rugzak. Een hardshell-regenjack is een absolute must in de regenachtige maanden. In de winter ‘s nachts hardlopen is van een hele andere categorie. Als in het donker hardlopen in de sneeuw en in de wildernis jouw ding is, petje af! We gaan ervan uit dat je je huiswerk hierover hebt gedaan.

Haast je nooit wanneer je ‘s nachts op een trail aan het hardlopen bent. Neem de tijd om je kilometers af te leggen. Snelheden, records en hartslagfrequenties zijn dingen om je zorgen over te maken wanneer je overdag gaat hardlopen.

Er zijn maar weinig ervaringen die zoveel voldoening geven als onder de sterrenhemel te midden van de rust en stilte van de natuur aan je uithoudingsvermogen te werken door te hardlopen in het donker..

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Jörn

Als mijn hartslag stijgt en het landschap aan me voorbij raast, voel ik me op mijn best. Of het nu te voet is of op de fiets, of zelfs in het water, duursport is voor mij de mooiste vorm van vrijetijdsbesteding.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren