Shop

Norwegen bietet eine tolle Kombination aus Bergen und Fjorden.

Wandelen in Noorwegen en genieten van de bergen

Inhoudsopgave

Wandelen in Noorwegen? Goed Plan! Het mag ondertussen geen verrassing meer zijn dat Noorwegen een eldorado is voor wandelaars, trekkers en bergbeklimmers. De wilde natuur heeft liefhebbers over de hele wereld. Sommigen blijven steeds weer terugkomen, al tientallen jaren lang. Dat komt ook door het eindeloos lijkende 1800 kilometer lange Noordse land met zijn prachtige, onuitputtelijke bron natuurlijke rijkdommen. Er is zoveel te ontdekken, dat een gewone vakantie never nooit voldoende is. Zelfs een normaal Bergfreunde-blogartikel kan niet alle beziens- en belevingswaardigheden omvatten. Daarom beperken we ons hier tot ‘spots’ met opvallende bergen, die natuurlijk het meest interessant zijn voor bergvrienden. Maar alleen al vanwege de afstanden kun je ook deze niet in één reis inpassen. Tenzij je meerdere maanden de tijd hebt om ademloos het ene highlight na het andere te bezoeken…

Hieronder vind je een verzameling inspiratiebronnen voor je volgende berg- en wandeltochten in Noorwegen. Deze omvat het hele land, vanaf het ‘onderste puntje’ in het zuiden tot voorbij de poolcirkel in het noorden. Het aanbod in Noorwegen kan nooit volledig zijn, want het land heeft talloze (verborgen) bezienswaardigheden. Daarom zullen Noorwegenkenners die het land vaak bezoeken, hier en daar toch nog iets ‘missen’. Ben je van mening dat er nog iets geweldigs ontbreekt? Aarzel dan niet en voeg je tip toe als commentaar.

Ondanks hun aanzienlijke wildheid worden bijna alle ondergenoemde gebieden doorkruist door wandelpaden en bergpaden. Vele hiervan zijn ook voor beginners en gemiddelde wandelaars toegankelijk. Er zijn genoeg goede kaarten in Noorwegen, zowel online als ‘analoog’, ook voor de meest afgelegen en niet-ontsloten gebieden. Een digitaal voorbeeld: de officiële topografische onlinekaart die onder norgeskart.no kan worden opgeroepen. Deze dient o.a. als basis voor het tourenportal ut.no. Alle hiergenoemde regio’s en tochten kunnen daar worden gevonden door een zoekterm in te voeren.

Wandelen in Zuid-Noorwegen

In dit artikel beginnen we onze wandeltocht in Noorwegen in het uiterste zuiden. We eindigen dan al zigzaggend in het hoge noorden.

Helemaal in het zuiden van Noorwegen wandelen, betekent dat er geen hoge bergen zijn. In plaats daarvan vind je welbekende attracties zoals de Preikestolen. Dit massieve rotsplateau doet denken aan een preekstoel. Het bevindt zich 500 meter boven het water van de Lysefjord in de buurt van de havenstad Stavanger. Aan het einde van deze fjord verwelkomt een andere beroemde rotsformatie veel bezoekers. Het is de ingeklemde Kjeragbolten die ook hoog boven het water uittorent. Een trektocht rond het fjord, waarbij beide natuurwonderen te voet met elkaar worden verbonden, wordt hier in het Outdoormagazine aanbevolen.

Zicht op de Gaustatoppen in Noorwegen tijdens een wandeling.
Met de Gaustatoppen beginnen de bergen van Zuid-Noorwegen.

Gaustatoppen

De eerste grote en wijd overheersende berg is de Gaustatoppen (1882 m). Hij markeert ongeveer 100 kilometer ten westen van Oslo het zuidelijk begin van het ruige hooggebergte en de toendra-achtige fjells (berggebieden). Zijn brede top is beroemd vanwege het uitzicht over grote delen van Zuid-Noorwegen. Hij kan te voet of met de ondergrondse tandradbaan vanaf de wandelparkeerplaats Longefonn worden bereikt. Gedetailleerde informatie hierover is o.a. te vinden op visitnorway.nl.

In de wijdere omgeving van de Gaustatoppen bevindt zich een aantal van de populairste nationale parken van Noorwegen. Ongeveer 20 kilometer naar het noordwesten ligt het uitgestrekte fjell van de beroemde Hardangervidda. Hierachter ligt weer, iets verder naar het westen, het Nationaal Park Folgefonna met zijn grote gletsjergebied. Het minder bekende Nationaal Park Hallingskarvet ligt iets ten noordoosten van deze twee.

De Hardangervidda is vooral geliefd bij langeafstandswandelaars en trekkers. Dit komt door het ongerepte landschap en de vele mogelijkheden om dit natuurgebied te doorkruisen. Aan de westelijke rand bevindt zich het stadje Odda, een outdoor-hotspot met een industrieel verleden en, heel dichtbij, de Trolltunga. Zoals de naam al zegt, is het een andere rotstong die toeristen uit de hele wereld aantrekt. De redenen hiervoor? De unieke vorm en de spectaculaire locatie hoog boven het water. Het is een vier uur durende wandeling vanaf Skjeggedal als je de tolweg gebruikt. Anders duurt de tocht ruim vijf uur.

Ook de 165 m hoge dubbele waterval Låtefossen bevindt zich in de buurt van Odda.

Wandeltochten in Centraal-Noorwegen

We reizen nu iets verder naar het noorden, ongeveer ter hoogte van de stad Bergen aan de Noordzee. Dan bereikt het nationale grondgebied van Noorwegen zijn maximale breedte en daarmee ook het fjorden- en hooggebergtelandschap. Dit biedt uitstekende mogelijkheden voor een wandeltocht in Noorwegen. De aangrenzende grote nationale parken strekken zich in alle windrichtingen uit. De twee dichtstbijzijnde zijn Jotunheimen in het noorden en Rondane in het noordoosten.

Jotunheimen is als ‘Huis van de reuzen’ en de twee hoogste bergen van Noorwegen (Galdhøpiggen, 2469 m en Glittertind, 2452 m), een absoluut topadres als je gaat wandelen in Noorwegen. Het is een aanrader voor alle trekkers, wandelaars en outdoorliefhebbers. Naast de hoge bergtoppen zijn talloze bergmeren, gletsjers en ruige droomlandschappen de belangrijkste attracties. De Jotunheimen heeft hier in een blogbijdrage van Bergfreunde al in de vorm van een eigen, uitgebreid artikel een speciale vermelding gekregen met veel tips en handige informatie.

Ook het wandel- en trekkingparadijs Rondane is landschappelijk niet te versmaden met bergtoppen boven de 2000 m (hoogste punt Rondslottet, 2178 m). Het Nationaal Park ligt op grote afstand van de zee in de regenschaduw van Jotunheimen. Daarom is het hier relatief droog en ‘ontbreken’ de grote gletsjers.

Blik op de gletsers in Jotunheimen vanaf Galdhøpiggen.
Vanaf Galdhøpiggen heb je een fantastisch uitzicht op de gletsjers in Jotunheimen.

Jostedalsbreen

Het volgende unieke gebergtelandschap bevindt zich ten westen van Rondane en Jotunheimen en draagt de naam Jostedalsbreen. De grootste plateaugletsjer van Noorwegen is ook een Nationaal Park. Het strekt zich met zijn vele toppen en zijgletsjers uit in alle windstreken. Aan de westkant daalt hij tot bijna 2000 meter in diepe trogdalen. In de regio Nordfjord bereikt hij het zeeniveau. Sommige van deze prehistorische dalen zijn verfraaid met fjordachtige meren, waarvan het Lovatnet en het Oldevatnet adembenemend mooi zijn. In het noorden ligt het Strynevatnet ingebed in het indrukwekkende landschap van trogdalen en vergletsjerde bergen.

Het centrum van dit gebied is Loen. Van hieruit heb je toegang tot alle westelijke Jostedalsbreen-dalen en hun vele spectaculaire tourmogelijkheden. De bekendste wandeltocht in dit deel van Noorwegen, die ook dienst doet als parcours voor hardloopwedstrijden in de bergen, begint ongeveer 3 km ten oosten van Loen en voert vanaf zeeniveau naar Skåla. Dit is een machtig bergblok van 1843 meter. Het hoogste punt bereik je met de evenlange maar relatief gemakkelijke gletsjertocht naar Lodalskåpa, met 2083 meter het hoogste punt van de Jostedalsbreen. In Loen leidt bovendien de kabelbaan ‘Loen Skylift’ naar de Hoven, een adembenemend uitkijkbalkon met uitzicht over het gehele gebied. Meer informatie over de regio Nordfjord op visitnorway.nl.

Ten oosten van de Jostedalsgletsjer ligt het Nationaal Park Breheimen, het ‘Huis van de gletsjers’. Natuurlijk getuigt ook deze regio van ongekende schoonheid. Maar omdat het onmogelijk is om te kiezen, gaan we verder naar het noorden. Halverwege komen we de daar het Geirangerfjord tegen. Het staat beter bekend als highlight voor cruiseschepen en motorfietstochten, maar is met zijn spectaculaire berglandschap ook een geweldig wandelgebied. Het plaatselijke toeristenbureau heeft een uitgebreide reisbrochure voor wandelaars en bergbeklimmers gemaakt, compleet met levendige luchtfoto’s.

Romsdalen

Na nog eens 50 kilometer noordwaarts komen we bij het volgende absolute highlight: het Romsdalen en de noordelijke hoek van het Nationaal Park Reinheimen. Rondom het fjordenstadje Åndalsnes torenen hier veel steile en imposante bergtoppen zoals de Store Trolltind of de Romsdalshorn omhoog de hemel in. Het is niet voor niets dat Kilian Jornet, professioneel alpinist en waarschijnlijk de fitste berghardloper ter wereld, deze speciale landstreek heeft gekozen als zijn thuis en ‘backyard’. Met zijn eveneens als professioneel bergsportster bekende vrouw Emelie Forsberg woont hij al een aantal jaren hier.

De beroemdste wandeling van de regio in Noorwegen en volgens Lonely Planet een van de mooiste ter wereld is de Romsdalseggen-wandeltocht. Hoewel het hier vaak druk is, doet dat niets af aan de prachtige vergezichten. De Trollstigen is een populaire toeristische bergpas in dit gebied met veel haarspeldbochten. Vanaf de top van de pas kun je vele prachtige wandel- en bergtochten maken. Ben je op zoek naar iets heel bijzonders en een absolute kick? Dan moet je de wandeltocht naar de bovenkant van de rotswand Trollveggen maken. Deze wordt met z’n 1100 meter hoogte beschouwd als de hoogste rotswand van Europa. Met een beetje geluk kun je hier naar basejumpers kijken!

Als we verder naar het noorden reizen, passeren we Innerdalen. Dit is een sprookjesachtige hoge vallei in de buurt van het kustplaatsje Sunndalsøra. Dan verlaten we de brede zuidelijke ‘kop’ van Noorwegen, waarvan bijna het hele bergachtige deel rondom de diep in het land doordringende fjorden tot verschillende nationale parken behoort. Omdat we nu in de smalle ‘staart’ van Noorwegen wandelen, wordt de overzichtelijkheid en oriëntatie veel gemakkelijk dan hiervoor.

Mooi zicht tijdens wandeling in Romsdalen. Foto: Stephan Bernau.
Romsdalen biedt adembenemende landschappen.
Foto: Stephan Bernau

Wandelen in Noord-Noorwegen

In het noorden van Noorwegen wandelen? Dan valt je allereerst de bijzonder mooie parel Helgeland. Dit is een regio die begint ten noorden van Trondheim. Hier bereiken de heuvels weliswaar nauwelijks een hoogte boven de 1500 meter. Maar de kusten, fjorden en bergen vormen samen een prachtig symfonisch landschap. Enkele van de opvallendste bezienswaardigheden zijn de ‘Zeven Zusters’ bij het plaatsje Sandnessjøen en de 50 km zuidelijker gelegen Torghatten, de ‘Berg met het gat’. Op de toeristische website van de regio bevindt zich een subpagina met de ‘Sprookjesbergen’ van Helgeland.

De hoogste bergen bevinden zich in het noorden van de regio, vlakbij de hoofdstad Mo i Rana. Ze luisteren naar de naam Okstindan. Dit is een vergletsjerd massief dat zijn hoogtepunt bereikt op de 1916 meter hoge Oksskolten. Het wordt in het Outdoormagazin aanbevolen als de insidertip voor wandelaars in Noorwegen.

Lofoten

Ten noorden van Mo i Rana steken we de poolcirkel over in het Nationaal Park Svartisen met z’n gelijknamige gletsjer. Daarachter volgt al heel snel een ander wereldberoemd landschappelijk highlight: de Lofoten. Afhankelijk van de weg ernaartoe passeer je onderweg de Stetind. Een berg die internationaal bijna niemand kent, maar elk kind in Noorwegen wel. Deze unieke ‘Nationale berg’ is de hoogste granieten obelisk ter wereld. Met zijn adembenemend steile, aambeeldvormige silhouet is de Stetind de belichaming van de Scandinavische bergnatuur. De top die 1.391 meter boven de Stetfjord uitsteekt, kan alleen worden beklommen door klimmers die ten minste de vijfde graad beheersen zonder gebruik te maken van boorhaken. Maar zelfs als je alleen maar wandelt, kun je toch hoog komen en wel tot de voortop ‘Halls Fortopp’ op 1314 m. Deze route alleen al is zeer de moeite waard en biedt fantastische uitzichten!

Het noorderlicht boven de Lofoten.
In maart en september kun je boven de Lofoten het noorderlicht zien.

Lyngen Alpen

De Scandinavische bergen in de Lyngen Alpen ten oosten van Tromsø zorgen voor een laatste alpien highlight in het hoge noorden. Hier stijgen de indrukwekkende bergformaties een laatste keer tot een hoogte van 1834 meter (hoogste top: Jiekkevárri). Op deze breedtegraden zijn dit machtige ijstoppen. Ondanks de bescheiden hoogtes op papier, is het belangrijk om in gedachten te houden dat de bergen van Noorwegen niet alleen ver in het noorden liggen, maar vaak direct vanaf zeeniveau omhoog reiken.

In de zomer vormen de Lyngen Alpen een wild en nauwelijks toegankelijk berggebied. In de winter worden ze beschouwd als een van de meest fantastische plekken ter wereld voor skitochten en freeriden. Het dorp Lyngseidet, administratiecentrum van de gemeente Lyngen en haar ‘toeristische hoofdstad’, is het hele jaar door een goed startpunt.

En hiermee zijn we ‘door’ onze gebergte-highlights van Noorwegen voor wandelaars heen. Echt grote bergrotsen komen er nu niet meer, hoewel het landschap natuurlijk tot ‘helemaal bovenaan’ bij de Noordkaap een droom blijft… Kortom, wandelen in Noorwegen is een echte aanrader.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Stephan

Toen ik acht jaar was las ik mijn eerste boek over de bergen. Het zorgde ervoor dat ik mijn speelgoedauto’s en lego totaal vergat. Mijn interesse voor de bergwereld is daarna alleen maar gegroeid.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren