Shop
Stand-Up Paddle Surfer reitet eine Welle.
 

Stand-up paddling: vind een passend SUP-board

Inhoudsopgave

Vooral als je net begint met peddelen, is de keuze van de uitrusting ontzettend belangrijk en allesbepalend. Als beginner moet je een geschikt board kiezen. Maar welke past het beste bij jou? Welke verschillende soorten SUP-boards zijn er en waarin onderscheiden ze zich? Niet alleen het board moet natuurlijk passen, maar ook de peddel. Lees er meer over in deze blog!

Het allround SUP-board

De oorsprong van het SUP-board is te vinden in het allround-board.span>

Het allround-board is een goed board voor beginners. Zoals de naam al zegt, is dit board een echte alleskunner. Het heeft naast voldoende volume ook een goede lengte, waarmee je op vlak water snel vooruit kunt komen. Het board is echter ook geschikt voor het surfen op golven in de zee. Het allround-board is vergelijkbaar met de surf-SUP, maar is meestal veel langer en dus makkelijker om mee te peddelen dan een surf-SUP. 

Het allround-board is daarom perfect voor iedereen die op zoek is naar zijn of haar eerste SUP-board.

De surf-SUP

Surf-supper springt in de golven
Een surf-SUP is ook geschikt om mee te surfen.

Ben je van plan om met een SUP de golven op te gaan? In dat geval is een surf-SUP een geschikt board voor jou. Om met de SUP met de golven mee te kunnen peddelen, moet het board een hoge mate aan stabiliteit en volume bieden.

Net als bij het surfen hebben de boards verschillende lengtes en afmetingen. Als beginner moet je altijd een board kiezen dat voldoende stabiliteit biedt. Surf-SUPs zijn onder te verdelen in lange en korte boards. De korte boards zijn meestal tussen 6′ en 8’6 lang en lange boards tussen 8’6 en 10’6.

Om op een golf te kunnen surfen, moet je dezelfde snelheid als de golf bereiken. Alleen dan zal de golf je meenemen. Hoe meer volume het board heeft, hoe makkelijker het is om met de golven mee te peddelen. Met name in het begin is een langer board dan erg geschikt..

Het race SUP-board

Vanaf het introduceren van de eerste SUP-boards duurde het niet lang voordat de eerste wedstrijden plaatsvonden. Baserend hierop was het niet alleen voor de vormgevers en fabrikanten, maar ook voor de sporters van belang, boards te ontwikkelen waarmee hoge snelheden kunnen worden bereikt.

In de raceboardsector hangt de keuze van het board sterk af van waar je gaat peddelen. Een raceboard om mee te peddelen op zee moet aan andere criteria voldoen dan een raceboard dat hoofdzakelijk wordt gebruikt op vlak water.

De stabiliteit van een raceboard hangt echter niet zoals bij een allround-board af van het volume, maar vooral van de constructie van de onderkant en het achterste gedeelte van het board. De afmetingen van het board alleen zeggen dus minder over hoe zwaar of licht het board is om te peddelen.

Het raceboard is meer geschikt voor gevorderde suppers. Plezier hebben met een raceboard vereist enige ervaring en oefening. Een raceboard is daarom dus geen board voor beginners.

Touring-SUP

Touring-supper op een meer.
Touring-SUP’s zijn vaak voorzien van elastieken en netjes waarmee je je tas of rugzak kunt vastmaken en meenemen.

De vorm van de romp van het touringboard is vergelijkbaar met die van het raceboard. In tegenstelling tot het raceboard is de touring-SUP aanzienlijk breder. Door de extra breedte biedt dit board meer stabiliteit en is daarom geschikt voor het suppen van lange afstanden.

Het riverboard

Riverboards zijn, zoals de naam het al zegt, met name geschikt voor gebruik op rivieren. Meestal zijn deze boards opblaasbaar en korter dan andere SUP-boards.

Een van de belangrijkste kenmerken van het riverboard is het brede achterste gedeelte. Dit bredere oppervlak zorgt voor veel stabiliteit, met name op rivieren en wild water.

Naast de verschillende soorten, wordt er bij SUP-boards ook onderscheid gemaakt in opblaasbare en harde boards.

Vooral voor suppers die niet in de buurt van een meer wonen of geen directe toegang tot het water hebben, is een opblaasbare SUP waarschijnlijk een goede keuze.

Hardboards

In tegenstelling tot SUP’s van plastic zijn boards van epoxy echter meestal aanzienlijk duurder. Sommige harde SUP-boards hebben zelfs houten onderdelen en zien er mooi uit.

Harde boards liggen dieper in het water dan opblaasbare SUP-boards. Hoe dieper een board in het water ligt, hoe hoger de stabiliteit. De constructie doet denken aan die van een klassieke surfplank. Hierdoor kunnen deze boards ook worden gebruikt om te suppen op de golven./span>

Het grote nadeel van een hardboard is echter het opbergen en het transporteren ervan. In tegenstelling tot een opblaasbare SUP, die niet veel ruimte inneemt, heeft een hardboard aanzienlijk meer ruimte nodig. Hetzelfde geldt voor het transporteren. Wie geen opslagruimte en niet over de mogelijkheid beschikt het board te kunnen vervoeren, doet er daarom verstandig aan te kiezen voor een opblaasbaar SUP-board.

Opblaasbare SUP-boards

Yoga op een SUP-board (SUP)
Opblaasbare SUP’s zijn van een zacht materiaal gemaakt, en bijvoorbeeld geschikt voor rustige yogasessies op een meer.

Oplaasbare SUP-boards bestaan uit een luchtkern en een PVC-buitenkant, en kunnen opgeblazen en weer opgeborgen worden.

Na het opblazen voelt de SUP stijf aan. De meeste luchtpompen zijn uitgerust met een luchtdrukmeter. De SUP moet worden opgepompt tussen 10 en 15 PSI & nbsp;Overigens kun je het oppompen gebruiken als een kleine warming-up voor het peddelen. Maar maak je geen zorgen: opblaasbare SUP-boards zijn heel eenvoudig om op te blazen.

Een opblaasbare SUP is ook uitstekend geschikt voor mensen die graag meerdere sporten combineren. In tegenstelling tot harde SUP-boards, zijn opblaasbare boards veel zachter en daarom zeer geschikt voor bijvoorbeeld yoga of pilates op een meertje.

Welke SUP voor beginners?

Het allround SUP-board is ideaal voor beginners. Met dit board heb je zowel plezier op zee als op vlak water.

Een board met een lengte van 10,6′ is ideaal voor gezinnen en beginners. Wil je met het SUP-board liever wat sportiever op pad of gewoon een keertje 5 km peddelen, kies dan voor een 11.0′ board of langer.

Welk SUP-board voor mijn lengte?

Welk SUP-board je uiteindelijk kiest hangt af van je ervaring met suppen, maar ook van je lichaamsgewicht

Hieronder vind je een tabel dat je als leidraad kunt gebruiken. 

KörpergewichtSUP WeiteSUP DickeSUP Länge
< 56 kg31-3259,6’-10,9’
56-68 kg31-3259,6’-10,9’
68-79 kg31-33510,0’-12,6’
79-90 kg32-34510,0’-12,6’
90-102 kg32-345-610,0’-12,6’
> 102 kg32-34610,0’-12,6’

Welke uitrusting heb je nodig voor een SUP-board?

De passende

Bovendien zijn krachtoverbrenging en stabiliteit aanzienlijk hoger met carbon of glasvezel dan met aluminium. In principe moet de peddel echter met name goed in de hand liggen. Afhankelijk van of je de peddel alleen gebruikt of dat andere gezinsleden hem ook gebruiken, kan een verstelbare peddel een voordeel zijn. 

Welke vinnen passen bij mijn SUP-board?

Twee SUP's vanuit vogelperspectief
Voor ontspannen ‘flaneren op het water’ is een board met drie vinnen het beste.

Naast de peddel heb je voor je SUP-board ook vinnen nodig. Het kiezen van de juiste vinnen begint met het uitzoeken van een bij jou passend board. Er zijn SUP-boards met verschillende uitvoeringen op het gebied van aantal vinnen. Met name als beginnende supper is deze beslissing niet eenvoudig. 

> Bij het allround-board kun je bijvoorbeeld vaak kiezen tussen een uitvoering met 1 vin of 3 vinnen. Maar wat is het verschil? 

Maar welke uitvoering is nu geschikt voor beginners? 

In principe zijn SUP-boards met zowel 1 vin als 3 vinnen geschikt voor beginners. Een board met slechts één vin is gemakkelijker te sturen en gaat makkelijker in een voorwaartse richting. Dit betekent dat je meer aan één kant kunt peddelen voordat je moet wisselen, om rechtdoor te suppen. Een board met 3 vinnen heeft daarentegen een verhoogde stabiliteit, een lager risico op omkantelen en meer wendbaarheid.

Vooral als je balans in het begin niet zo goed is, kan een SUP-board met 3 vinnen je helpen om makkelijker op het board te (blijven) staan. 

In het algemeen moet onderscheid worden gemaakt tussen een opblaasbare SUP en een hard SUP-board. Voor een opblaasbaar SUP-board heb je een SUP-pomp nodig. Maar niet voor een hardboard.

SUP-board gevonden? Nu is het tijd om ‘m klaar te maken voor gebruik!

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Bergvriendin Daniela

Bergvriendin Daniela

Nog geen reacties

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *.
The comment will be unlocked after moderation.

Dit zou je ook kunnen interesseren

van Bergvriend

Gastauteur

Vorige
Volgende

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Dit zou je ook kunnen interesseren

Bergvriendin Franziska Schrade

Frag die Bergfreunde

Wir sind Mo. – Fr. 10:00 – 17:00 Uhr für Dich da!

Bergvriendin Franziska Schrade

Vraag het aan de bergvrienden

Van ma-vr 10:00-17:00 uur staan we voor je klaar!