Ploggen – alles wat je hierover moet weten!

Inhoudsopgave

Dol op heerlijk sporten in de natuur? Vind je het milieu belangrijk en wil je je graag inzetten voor een schoon milieu? Dan is plogging echt iets voor jou. Wist je al dat ploggen ondertussen zelfs is uitgegroeid tot een sociale beweging? Maar waar komt het eigenlijk vandaan, wie heeft het bedacht en wat heb je nodig om een plogger te worden? Hieronder hebben we alle belangrijke informatie voor jou op een rijtje gezet.

Wat is ploggen?

Ploggen is een milieuvriendelijke fitness-trend die oorspronkelijk uit Zweden komt. Het is inmiddels een sociale en collectieve activiteit die bijna overal ter wereld wordt beoefend. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd waarbij mensen samen afval opruimen in openbare gebieden en tegelijkertijd aan hun conditie werken.

Straatafval dat wordt opgegeten door een vogel
Afval op straat

Het woord plogging is ontstaan uit de woorden jogging en het Zweedse woord ‘plocka upp‘, dat oprapen betekent. Het idee is om tijdens het joggen of wandelen afval op te rapen, zodat je tijdens je hardlooprondje ook iets goeds doet voor het milieu.

Ploggers nemen meestal een tas en handschoenen mee om tijdens hun training of pauzes afval te verzamelen. Met deze activiteit verwijder je niet alleen afval uit het milieu. Je doet tegelijkertijd ook krachttraining en rekoefeningen. Door regelmatig te bukken en strekken, activeer je extra spiergroepen en maak je je hele lichaam sterker.

Wat heb je nodig voor plogging?

Eigenlijk heb je heel weinig nodig om een plogger te worden:

Hardloopkleding

Met de juiste hardloopkleding kun je comfortabel sporten. Deze kleding is speciaal ontworpen om je te ondersteunen tijdens het hardlopen.

Zorg voor kleding die goed past. Als je kleding goed zit, voorkom je namelijk wrijving en schuurplekken. Dit is vooral belangrijk bij plogging waarbij je vaak voorover buigt, rekt en andere bewegingen maakt om afval op te rapen.

Vrouw tijdens plogging in het bos
Ook in het bos is plogging nuttig

Hardloopkleding is meestal gemaakt van ademende materialen die vocht afvoeren. Zo blijf je tijdens het sporten relatief droog. Door het lichte materiaal zit hardloopkleding bovendien comfortabel en voelt deze niet zwaar aan.

Als je ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat gaat hardlopen, let dan ook op reflecterende details. Deze zorgen ervoor dat je ook zichtbaar bent bij slecht zicht. Je verhoogt zo je eigen veiligheid.

De juiste hardloopkleding beschermt je tegen de elementen, afhankelijk van het weer. Er zijn winddichte, waterafstotende en waterdichte jassen. Met de juiste uitrusting ben je altijd goed beschermd tegen weer en wind.

Het dragen van speciale hardloopkleding is natuurlijk niet verplicht. Maar de juiste kleding kan er wel voor zorgen dat je als plogger beter presteert.

Hardloopschoenen

Hardloopschoenen worden aangeraden voor elke hardloopactiviteit en dus ook voor plogging. Ze bieden comfort en ondersteuning, en verminderen de belasting op gewrichten en spieren, dankzij hun demping en schokabsorptie. Dat is vooral belangrijk als je op verschillende ondergronden loopt en vaak moet bukken om afval op te rapen.

Hardloopschoenen bieden optimale ondersteuning voor je voeten tijdens het hardlopen. Ze zijn ontworpen om te voldoen aan de biomechanische eisen van hardlopen. Hierdoor verminderen ze het risico op blessures en maken ze je loopbewegingen efficiënter.

Meestal zijn hardloopschoenen gemaakt van ademende materialen die je voeten ventileren en zweetvoeten tijdens het trainen helpen te voorkomen.

Hardloopschoenen bieden meestal een goede tractie. Dit houdt in dat ze zorgen voor een stabiel houvast op verschillende ondergronden. Als je vaak op oneffen terrein loopt, zijn trailrunningschoenen een uitstekende keuze. Deze schoenen zijn speciaal ontworpen voor off-road hardlopen.

Kies hardloopschoenen die passen bij je persoonlijke hardloopstijl, voettype en ploggingroute.

Afvalzak (20 tot 50 l) of vuilniszak (> 70 l)

Voor ploggen is een vuilniszak essentieel. Hiermee kun je het verzamelde afval veilig vervoeren en gemakkelijk weggooien.

Handschoenen zijn hygiënisch bij het verzamelen van afval

Handschoenen

Het dragen van handschoenen bij plogging is verstandig. Handschoenen beschermen je tegen mogelijke verwondingen en scherpe voorwerpen. Handschoenen vormen een barrière tussen je handen en materialen die mogelijk schadelijk zijn, zoals glas, metaal of scherpe randen.

Een andere belangrijke reden om handschoenen te dragen tijdens plogging is hygiëne. Ze beschermen je handen tegen vuil en voorkomen mogelijke besmetting.

Bij lage temperaturen zorgen handschoenen voor warmte en comfort.

Handige tips en tricks hoe je ploggen in je dagelijks leven kunt integreren

Je kunt plogging gemakkelijk in je dagelijks leven integreren. Maak er een nieuwe gewoonte van! Begin met korte routes en verhoog langzaam de intensiteit. Zo houd je het overzichtelijk en blijf je gemotiveerd. Kies routes die geschikt zijn voor hardlopen en afval opruimen, zoals parken, oevers of kusten. Kies routes die je leuk vindt en ruim spontaan afval op wanneer je toch al buiten bent.

Deel je trainingssuccessen online of met vrienden. Zo laat je zien dat je iets goeds doet voor het milieu terwijl je aan je conditie werkt. Je inspireert meteen anderen. Misschien zijn er in je omgeving mensen die regelmatig samen ploggen? Houd andere ploggers in de gaten of zoek online naar evenementen bij jou in de buurt.

Ploggen is een sportieve activiteit. Integreer het in je dagelijkse fitnessroutine. Stel doelen, zoals een bepaald aantal kilometers of een bepaalde hoeveelheid afval die je wilt opruimen.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriendin Daniela

Hoewel ik in Duitsland ben opgegroeid, heb ik altijd een groot verlangen gehad naar de zeeën van deze wereld. Als kind op zomervakantie was het altijd moeilijk om afscheid te nemen van de zee. Op een reis door Californië ontdekte ik niet alleen mijn liefde voor de zee, maar ook mijn liefde voor de golven. Daarom pak ik al 8 jaar vaker mijn boardbag dan mijn koffer. Voor mij is er geen beter gevoel dan met beide voeten op mijn surfplank te staan en op de perfecte golf te surfen.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren